Трагедията с Милен Цветков и виновни ли сме и ние за надрусания Кристиан?

Факторите, които натискат газта на безразсъдството, обяснява психолог
22 апр 2020 08:43, Петя Славова
333

Инцидентът с Милен Цветков повдигна много въпроси. От това можела ли е трагедията да бъде предотвратена, до това как можем да спрем войната на пътя и чия е отговорността в подобни ситуации - лична или на цялото общество?

22-годишният Кристиан пътува с двама свои връстници в джип, купен от фирма на майка му. Младият водач управлявал колата след "почерпка" с амфетамини и канабис. Психологът Младен Владимиров очертава контурите на психопрофила на шофьора в колата-убиец и двамата му спътници.

Още по темата

"Младите хора употребяват наркотици. И ние не сме гневни в момента на този, който е продал наркотици на тези светли празници. Ние сме гневни на този, който е убил. На ножа, а не на този, който е държал ножа", обясни психологът пред Bulgaria ON AIR.

Според Младен Владимиров факторите, които натискат газта на безразсъдството, не засягат само Кристиан или неговото поколение, а всички нас, чиято отговорност пренебрегваме в масата на просто критичния коментар.

"Родителите могат да кажат "Аз съм му купил скъпи маратонки, дал съм му пари, задоволил съм му нещата" и емоционално да са тотално неглижирани. Много е вероятно, ако си сам, да не извършиш такова ПТП, защото все пак зрителите те нахъсват, искат да се докажеш", анализира Владимиров.

В колата с Кристиан се возят още Георги Иванов – син на депутата Лъчезар Иванов и Симона Цанкова, която бяга от мястото на инцидента веднага след него. Според очевидци на жестоката катастрофа 22-годишният шофьор не се е опитал да помогне на Милен Цветков, а се е погрижил за ламарините на автомобила си.

"Дали ние не оскотяхме дотолкова, че животът на другите да не ни е толкова важен, а автомобилът да ни е по-важен? Дали си даваме сметка, че автомобилът е отговорност, а не привилегия? И когато си кажем, че хората, които са вътре и вероятно са го нахъсвали, също са отговорни. А не просто сега да бъдат разпитани като очевидци. Когато има нетърпимост и натиск, вероятността да намалим пътните произшествия и пътния травматизъм е много голяма", разясни психологът.

Не е ясно дали спътниците на 22-годишния Кристиан са знаели, че той е употребил наркотици и дали те също са били под въздействието на опиати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


333
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
232
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Простотията убива.Мързела убива. Безделието убива и наркоманите убиват. Като искат да се самоубиват да си стоят у тях и там да пият и всичко друго. И да не убиват невинните хора по улиците.
231
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Разбира се, че всичко трябва да е конкретно, както и прословутата вина - направил това, първо, второ, трето, вината е такава, толкова години затвор и т.н. Тези, с колективната вина, да направят нещо по въпроса. Може пък да са прави, и тогава ще му мислим. Сега, в нашия свят, има закони, които си длъжен да спазваш, ако си бунтар, поне не застрашавай и не отнемай живот като този.
230
1
 
6
 
! Отговори
един преди 4 години
Писна ми от общите ви приказки, колко сме били виновни - я ми кажете ясно и точно какво да правим. Може би един ще каже да гласуваме за Корнелия, друг ще каже обратното, един ще каже еди-какво си и тъй до утре. Защо мислите, че няма сигнали към полицията, може и за него да е имало, както практиката показва.Затова - има си вина, дрогиран, не спазвал ограничението от 30 км в час, може би неправилно възпитан с чувство за превъзходство. И ние сме виновни за това, е няма да стане просто!
229
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аз не крада.не корумпирам.не се дрогирам.не лъжа не проституирам.не съм като родителите им.
228
0
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Този, дето ме изкарва и мен виновен, да не би да мисли, че само при тази власт има подобни парвенюта и бо.клуци? Нещо мнооооого се е объркал. Като иска, да плаща и да се чувствува виновен. Аз не съм. Чудовищни усилия съм положил за децата си, цял живот блъскане, пари в плик не съм вземал и пр. Може да си приказвате колкото си искате, трудно ще ми набиете вина.........
227
3
 
1
 
! Отговори
Спрете злобари! преди 4 години
До до 232Хайде стига и ти,аз не оневинявам убиеца,както виждаш,напротив,пиша ,че той носи персонална вина и никой друг не е виновен,че е направил катастрофата!Върни се и прочети поста отново,ако си сляп!Не трябва да се тормозят невинните деца в колата,които не са извършили престъплението,нито да обвинявате майката за катастрофата,може да я обвините единствено,че е дала колата,но не и за катастрофата!А дали е бил дрогиран,нека пробата да докаже това.
226
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да де, разбрахме, виновни са земното ускорение, принципите на механиката, завъртането на колата, предпазните колани или незакопчаването им, опиталите се да помогнат очевидци, бутилката с водата, автомобилните производители, ъгълът на светлината от светофара и всички ние, само не и лекето зад волана.
225
0
 
4
 
! Отговори
българите преди 4 години
Катастрофа и трагедия е едно, А това е не е нито едното, това е УБИЙСТВО!
224
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пуснете го не ... пуснете го и му забранете да напуска България. То ще дойде правосъдието, ама истинското - от хората, а не от някакво съдии и адвокати...
223
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Господине, дрогирани и незачитащи другите имаше и при Тодор Живков. Има и при най-богатите общества, ако не и повече. Може да проверите. Аз смятам, че вината се степенува, защото всички трябва да сме в ареста или нещо подобно. Всеки е длъжен да се възпитава децата, а не да ги прави подобни ***.
222
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
И щом си толкова виновен, какво си направил? Сигурно си пратил децата си в чужбина, ако и ти самият не си там, че да е по-добър животът ти? Хайде стига! Има си индивидуална вина първо, а после следва другата вина!
221
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Тези с колективната вина друга ще я запеят, ако не дай боже, стане нещо с детето им - ще искат наказание, че и от закона повече, отколкото се полага на виновния. Всеки пълнолетен да отговаря, иначе е страшно, човек не винаги е добър по природа, трябва му очовечаване.
220
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виновен си, колкото и да отричаш. Всички сме виновни!Тая власт кой я избира, кой я брани? Тя така си самосъществува, самозаражда и самовъзпроизвежа? Сега гледам множеството умира и от желание да я види, че се самоарестува и самозатваря. Е няма как да стане тая работа!
219
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Във всяко общество има подобна пап.лач. И ние добронамерените какво да правим, вместо да си гледаме семействата да гледаме тях, от сутрин до вечер да ги наблюдаваме, дундуркаме, обгрижваме, и да се чувствуваме виновни, че не сме ги направили хора, ли що ли? Да, сигнализираме за тях на институциите, но какво друго? А тези дето били виновни, по-долу им се каза как да постъпят.
218
0
 
7
 
! Отговори
vapros преди 4 години
какво дете на 22 години ???
217
0
 
7
 
! Отговори
6 преди 4 години
Да се обяснява катастрофата с наркотиците ,значи да се разменят местата на причина и следствие !
216
2
 
6
 
! Отговори
Ха преди 4 години
Виновни има, но не сме ние ! Не прехвърляйте вината върху хората ! ;)
215
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия са ОПГ от малки.
214
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялата групичка е безделници, от които нищо не става. Такива трябва да ги пращат на полето и цял ден с мотиката.
213
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо ние да сме виновни бе алоу!? Аз ли съм го възпитавала това *** и аз ли съм му давала пари за тая кола? Аз ли съм му спонсорирала наркотиците? Айде у лево! Просто някои хора не трябва да се размножават! Ето го резултата. Като не можеш да възпитаваш деца просто не ги създавай.