Над 300 хил. са заразени с коронавирус у нас, сметна доц. Мангъров

При мерките в България може да чакаме още месеци
Обновена: 23 апр 2020 16:03 | 23 апр 2020 16:02, Веселина Йорданова
334
Над 300 хил. са заразени с коронавирус у нас, сметна доц. Мангъров
Снимка: БГНЕС

В България се установяват повече заразени, защото се правят повече изследвания. За момента може да се каже, че в нашата страна по най-скромни преценки има над 300 000 души, които вече са били заразени. Това каза доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника в Инфекциозната болница в София, пред БНР.

По думите му в това, че се установяват хора, които в момента отделят вируса, няма нищо ново, досега не сме ги били установили.

Още по темата
За момента най-масовото изследване, което се прави в нашата страна, е на основата на интернет платформа, в която 16 лаборатории от цялата страна регистрират своите резултати, уточни доц. Атанас Мангъров.

"Които до момента са направили около 2 500 теста, от които са установени около 120 души, срещали се с коронавируса. Това за момента е най-достоверното серологично проучване, което се прави и продължава да се прави. Тази цифра - 300 хиляди души, се основава на данните от това проучване", обясни той.

Сегашните мерки забавят разпространението на коронавируса и при тези мерки може да чакаме още месеци, даже повече, като не е изключен втори пик на заболеваемостта, коментира специалистът, който беше част от разпуснатия Медицински съвет към правителството, който изготви експертен доклад с препоръки за борба с коронавируса.

"Много е възможно, защото в някои страни, които се бяха затворили много плътно, когато се отвориха, започна възобновяване на новите случаи", посочи той на въпрос за възможността да се получи втора вълна заради изкуственото задържане на разпространението на вируса.

Според него, за да стигнем до ниво, когато може да очакваме затихване на тази епидемия, хората, които са се срещали с вируса, трябва да станат над 70 на сто от населението на страната, което прави някъде около 4 милиона.

Доц. Атанас Мангъров подчерта, че не е необходимо да се изследва 70 на сто от населението и направи паралел с представителните извадки при социологическите проучвания по време на избори. "Да се намерят няколко представителни извадки, хората в тях да се изследват и да се установи колко голям процент от населението се е срещал с вируса", предложи той.

В над 90 на сто от случаите те ще прекарат заболяването безсимптомно, без да разберат. Много малка част от тях ще се разболеят истински. Децата не са в тази група, коментира Мангъров във връзка с възобновените имунизации и страховете на родители от безсимтомно протичане на коронавируса при децата.

По думите му смисълът на все по-масовите изследвания с PCR тестове е да се изолират хората, които се установяват като положителни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мога да разбера какво е това патологично неистово желание да умрат колкото си може повече хора, защото е ясно, че няма как по едно и също време да се лекуват у нас стотици хиляди тежко болни.Мангъров, идете и лекувайте най-тежките случаи - с вашия опит и умрелите навярно ще възкръснат, покажете като специалист какво можете, стига сте обикаляли телевизиите.
205
26
 
5
 
! Отговори
! преди 4 години
До северозападГ-н Борисов е най значимата фигура в българската история от създаването и. Г-н Борисов в момента е един от най уважаваните политици в Европа. ДА г-н Борисов е ГЕНЕРАЛ които е заслужил званието си а не каро сегашното президентче.
204
2
 
6
 
! Отговори
До Иван преди 4 години
80% нямат никакви симптоми - това не означава че останалите 20 са пневмонии и в болница. За това не ти излиза сметката
203
3
 
3
 
! Отговори
северозапад преди 4 години
До иванАми 90% не разбират че са заразени и не е задължително всички заразени да имат пневмония.Тези със слаб имунитет го отнасят
202
0
 
9
 
! Отговори
До ЛЕКАР преди 4 години
Смешно е като гледам как се носят маските - пожълтели от употреба, постоянно се местят от брадата на челото с "дезинфектирани" ръце. Какво общо има това с носенето на маски в операционната?
201
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този човек излекува детето ми през 2018-та. Знае какво прави!
200
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До иванстава въпрос за шибеци. Тях не ги хваща. затова не ти излиза уравнението. все пак в БГ си
199
2
 
3
 
! Отговори
северозапад преди 4 години
До Трудно еПрав си не се тества както трябва а и те не знаят какво да правят но поне могат да говорят Аз просто направих изчисление по официални данни разбира заразените може да са и 200000 хиляди но не са 1000 както тук някаква т..ва ми се смее
198
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде отиди ти в махлата дори и по нормално време през деня, аман от разбирачи!
197
4
 
11
 
! Отговори
иван преди 4 години
Дано е прав този професор, ама нещо не излиза сметката - при 300 000 заразени имаме от тях 20% с пневмонии изискващи болнично лечение , значи 60 000. От тези 60 000 - 3000 (5%) трябва да са на вентилатор - ние нямаме толкова вентилатори - или са умрели. И в двата случая щеше да се разбере.
196
6
 
21
 
! Отговори
Да преди 4 години
Умен човек,но не играе по свирката на ТИКВАТА и не е удобен.
195
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 193Тоя..е излекувал толкова деца, колкото не си виждал на куп !!
194
2
 
3
 
! Отговори
Кристиян Николов преди 4 години
Дремеми аз вече имам имунитет за поне 10 години в централния, там съм защитен на сто процента! Е първите 14 дни ще съм в карантина после ме пускат при останалите и там какво ще ме правят, не знам ....
193
1
 
2
 
! Отговори
северозапад преди 4 години
До азизползвам данните на любимия ти генерал или и неговите данни са лъжа
192
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като пишете, че сте заключени вкъщи, вярвате ли си? На кого е забраено да иде до аптека, магазин или някоя служба? Кой ви забрани да ходите в църкви, като цяла седмица имаше служби? С изключение на някои заведения и хотели всичко работи. Да не би хилядите, тръгнали да празнуват Великден по цялата държава, да са били извънземни? Търсеха се доброволци - за разнасяне на учебни материали в махалите, за домашния социален патронаж, но нещо са кът. Къде сте смелчаци?
191
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако нямаш друг грип, племония, диабет или рак, короната минава леко, но уврежда и убива ако имаш някое от тия болести едновременно с короната. При 70 % заразени както Менгелов иска, жертвите ще са 7 % или около 500 хиляди българи ще умрат от и без това изчезващата България като население.
190
0
 
2
 
! Отговори
От Франция преди 4 години
С любов:https://nova.bg/news/view/2020/04/22/285857/
189
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя доцент ако небеше корона вируса сигурно никой нямаше да е чул за него.. поредният измислен герой
188
0
 
10
 
! Отговори
наблюдател преди 4 години
Проф. Кантарджиев: Каквото можахме, направихме. Сега вече Господ да ни помага. ВБългария има много повече заразени от тези, които са откритиСпецовете най-после на едно и също мнение..
187
1
 
17
 
! Отговори
северозапад преди 4 години
До !Ти Бойко за генерал ли го имаш.За да станеш генерал трябва да си завършил първо академия и после генералщабна академия Бойко къде ги завърши при мутрите 90 те години ли