Над 300 хил. са заразени с коронавирус у нас, сметна доц. Мангъров

При мерките в България може да чакаме още месеци
Обновена: 23 апр 2020 16:03 | 23 апр 2020 16:02, Веселина Йорданова
334
Над 300 хил. са заразени с коронавирус у нас, сметна доц. Мангъров
Снимка: БГНЕС

В България се установяват повече заразени, защото се правят повече изследвания. За момента може да се каже, че в нашата страна по най-скромни преценки има над 300 000 души, които вече са били заразени. Това каза доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника в Инфекциозната болница в София, пред БНР.

По думите му в това, че се установяват хора, които в момента отделят вируса, няма нищо ново, досега не сме ги били установили.

Още по темата
За момента най-масовото изследване, което се прави в нашата страна, е на основата на интернет платформа, в която 16 лаборатории от цялата страна регистрират своите резултати, уточни доц. Атанас Мангъров.

"Които до момента са направили около 2 500 теста, от които са установени около 120 души, срещали се с коронавируса. Това за момента е най-достоверното серологично проучване, което се прави и продължава да се прави. Тази цифра - 300 хиляди души, се основава на данните от това проучване", обясни той.

Сегашните мерки забавят разпространението на коронавируса и при тези мерки може да чакаме още месеци, даже повече, като не е изключен втори пик на заболеваемостта, коментира специалистът, който беше част от разпуснатия Медицински съвет към правителството, който изготви експертен доклад с препоръки за борба с коронавируса.

"Много е възможно, защото в някои страни, които се бяха затворили много плътно, когато се отвориха, започна възобновяване на новите случаи", посочи той на въпрос за възможността да се получи втора вълна заради изкуственото задържане на разпространението на вируса.

Според него, за да стигнем до ниво, когато може да очакваме затихване на тази епидемия, хората, които са се срещали с вируса, трябва да станат над 70 на сто от населението на страната, което прави някъде около 4 милиона.

Доц. Атанас Мангъров подчерта, че не е необходимо да се изследва 70 на сто от населението и направи паралел с представителните извадки при социологическите проучвания по време на избори. "Да се намерят няколко представителни извадки, хората в тях да се изследват и да се установи колко голям процент от населението се е срещал с вируса", предложи той.

В над 90 на сто от случаите те ще прекарат заболяването безсимптомно, без да разберат. Много малка част от тях ще се разболеят истински. Децата не са в тази група, коментира Мангъров във връзка с възобновените имунизации и страховете на родители от безсимтомно протичане на коронавируса при децата.

По думите му смисълът на все по-масовите изследвания с PCR тестове е да се изолират хората, които се установяват като положителни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До !четохме ви по новините преди два дена
185
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай успешно спря вируса. Има и други държави, които се справиха, като Гърция например. Важното е да няма внос на заразата, а точно това в България не се прави. Затова в България епидемията тепърва започва. Досега имаше само внос на вируса и никакви мерки да се спре този внос. Вероятно реалният брой на заразените е между 100 и 500 пъти по-голям от официалното число, т.е. заразените са между 100000 и 500000.
184
23
 
4
 
! Отговори
! преди 4 години
До АнонименНе съм бил в казармата защото аз съм от поколението на бунтарите от умните и красивите. Казармата е само за разни болни комунистически и фашистки мозъци. Всеки които се чувства евроатлантиец не се занимава с такава простотията казарма.
183
0
 
7
 
! Отговори
Трудно е преди 4 години
До северозападТези 25 000 теста са таргетни и следват по веригата. Така че 4% е завишен процент при случайно тестване. Затова го редуцирах наполовина и така получих около 140-145 хиляди хиляди въз основа опита на Исландия. Но трябва да се има предвид, че това е моментно и динамично число, което след две седмици ще бъде съвсем различно.
182
3
 
3
 
! Отговори
аз преди 4 години
Тоя северозапада избухна в сметките. Ама от тъъпотия. 20000 са тестовете на рисковите групи. Нормално е да има 5% от тях заразени (1000 човека). Виж от 6.5 милиона, колко са рискови с роднина с доказан ковид напримерно или медицинско лице? Ама трябва малко акъл.
181
8
 
14
 
! Отговори
бг преди 4 години
Няма никакъв вирус. Това е световна лъжа.
180
8
 
24
 
! Отговори
Помня преди 4 години
Помня какво каза лаикът Мангъров и какво специалистът Боко Тиквата и сега и Меркел признава,че все пак Мангъров е бил прав.Но...от друга страна....не си спомням досега Тиквата да си е признала грешка,така че. Нека троловете да продължават да храчат... Тиквата е велик...9
179
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Почти 90 % от хората в България са заразени с херпес, както и със стафилококи и стрептококи , така че надали ще помогне при коронавируса!
178
4
 
11
 
! Отговори
Хахаха преди 4 години
Дръпна късата клечка с пушачите!!! Никотина пречи на короната да влиза в клетките! Франция е източника на това инфо!Така че ще си пуша антивирусното и ще си пия ваксината/домашарка 55 градуса / със витамини - салатка!
177
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще видим когато тоя вампир се зарази, как ще го изкара. Такива лекари като него се мислят за безсмъртни, но не са.
176
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!!какво едно и също мнение бе, той нищо не казва, даже не знае какво говори
175
16
 
11
 
! Отговори
ЛЕКАР преди 4 години
ДОЦЕНТ МАНГЪРОВ,А ЗАЩО ТОГАВА РАБОТИТЕ С МАСКА,РЪКАВИЦИ,ОЧИЛА И ЗАЩИТНО ОБЛЕКЛО ?НЕ МИ СЕ ВРЪЗВА НЕЩО....НЕ Е ДОБРЕ ДА СЕ ЛЪЖЕ
174
13
 
29
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Мангъров прави прогноза за 300 000 заразени взимайки предвид резултатите от тестовете на тези 16 независими от Щаба лаборатории, които качват своята информация в специален интернет портал.Там няма лъжа, няма измама !Не е като при Годжи да ги натъманява според това, което Бойко му поръча.Така, че доцент Мангъров не говори празни приказкиОт самото начало до днес той си поддържа едно и също мнение за разлика от Мутраджийски, който си смени мнението 10 пъти - за вируса, за маските, за тестовете
173
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мангъров сметките ти са криви. Виждаш че българина тоя вирус не го лови...виж ако беше шап по добитъка....???!!!
172
7
 
18
 
! Отговори
СОЦИОЛОГ преди 4 години
ПРОФИЛ НА ТИКВЕНИЯ ИЗБИРАТЕЛ:70% НЕУКИ НА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА 30% ДЪРЖАВНИ ЧИНОВНИЦИ ПРОФИЛ НА КРИТИЦИТЕ 50% СЕ ЗАНИМАВАТ С БИЗНЕС 50% ОБРАЗОВАНИ НА ВИСОКО ЗАПЛАЩАНЕ МЕНИДЖЪРИ В ЧАСТНИЯ СЕКТОР ПРОФИЛ НА НАСЕЛЕНИЕТО 70% БЕЗМОЗЪЧНИ И МЪРЗЕЛИВИ 30% КАДЪРНИ УМНИ И РАБОТЛИВИ ЗАКЛЮЧЕНИЕ : ГЕРБ ЩЕ ВЛАСТВА ОЩЕ ДЪЛГО ВРЕМЕ !!!РЕШЕНИЕ : ПРАВЕТЕ БИЗНЕС,РАЗВИВАЙТЕ СЕ,ОБРАЗОВАЙТЕ СЕ ,ПЛАЩАЙТЕ ДАНЪЦИ НО НЕ НА ТАЗИ ДЪРЖАВА !!!
171
0
 
3
 
! Отговори
Скептик до Авицена преди 4 години
При мен от 2-3 години херпеса само леко напомня за себе си.. Най-вече при стрес и преумора. При дублиране с херпес19 би трябвало да избие.
170
11
 
6
 
! Отговори
izh преди 4 години
Късно е братчет, късно е. Кога кака ти беше в силата си/т. е. червения бизнес охотно даваше пари срещу бъдещи приходи/ можеше и да те огрее. Сега си оставаш едно злобно дрънкало с медицинска диплома. Малко комплекси и мераци за пари и власт. Ако можеш да кажеш нещо стойностно - кажи го професионално и НАПРАВИ нещо Поредно кърлежчи на държавното кранче
169
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За кой херпес става дума за херпес зостер, или хепрес симплекс хаха
168
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И кой ще лекува 50 000 болни наведнъж?Заразените ще работят... а всички болни да си търсят начини да се лекуват.... Колко заблуден трябва да е човек, че да лансира подобна глyпост за стратегия?
167
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До !"щаба ръководен от двама генерали"те военните не се славят с много акъл нали знаеш... ако си бил в казармата