93 хил. работни места ще се запазят по 60/40, футболен клуб се отказа

ББР сключила 4 споразумения с банки за кредитите
Обновена: 24 апр 2020 22:16 | 24 апр 2020 21:30, Веселина Йорданова
61
93 хил. работни места ще се запазят по 60/40, футболен клуб се отказа
Снимка: БГНЕС

Близо 7000 заявления от работодатели за запазване на работните места на 93 216 техни служители са подадени по мярката "60/40" в бюрата по труда в цялата страна към 24 април. Това съобщиха от пресцентъра на социалното министерство.

Още по темата
Кандидатстването за компенсации за запазване на заетостта в предприятия, които изпитват затруднения по време на извънредното положение, започна на 31 март.

Общият брой на работните места, които ще бъдат запазени по мярката "60/40" - 93 216, за втори пореден ден надхвърля броя на регистрираните безработни от началото на кризата, които са 87 059.

До момента са одобрени заявленията на 1372-ма работодатели за запазване на заетостта на 21 610 служители. Преценката се прави в срок от 7 работни дни след кандидатстването.

Паралелно с увеличаването на кандидатстващите по схемата "60/40" се увеличават и предприятията, които вече са получили от държавата 60 процента от осигурителния доход и дължимите осигуровки за своите служители.
Само на 24 април НОИ преведе компенсации на 455 фирми за 4877 работници, съобщават от министерството. До момента общо 733 предприятия са получили 3 006 998 лв. за 10 472 служители.

От тази сума 2 521 426 лв. са компенсации, а останалите 485 572 лв. са осигуровки, които по закон са за сметка на работодателите. Плащания се правят всеки ден.

Оказа се, че отборът на Ботев (Враца) се отказва от мярката 60/40. От футболния клуб заявиха, че са кандидатствали пред държавата за подпомагане на техните 41 служители, но са взели решение да изтеглят документите си след призива на финансовия министър клубовете да не се възползват от мярката. Врачанският клуб не е получавал пари по програмата.

Междувременно Българската банка за развитие подписа споразумения с първите четири кредитни институции, които започват работа по Програмата за гарантиране на безлихвени кредити в подкрепа на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от Covid-19.

Това са Инвестбанк, Интернешънъл Асет Банк, Общинска банка и Първа инвестиционна банка.

Програмата цели да подпомогне служителите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които временно не могат да полагат труд в условията на извънредно положение. Те имат възможността да получат безлихвени заеми в размер до 4 500 лева.

Първата банка, която стартира приема на документи в понеделник, 27 април, е Общинска банка. След сряда, 29 април, ще могат да кандидатстват по програмата и клиентите на Инвестбанк. Интернешънъл Асет Банк ще разглежда документи от 4 май, а Първа инвестиционна банка – от 5 май.

Партньори по програмата ще бъдат 12 търговски банки, които ще отпускат безлихвени кредити до 4 500 лева наведнъж или на три транша от по 1 500 лева. Заемите ще са необезпечени и по тях няма да се дължат такси, комисиони и неустойки. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период.

Подробни изисквания и списък с необходимите документи за получаване на помощта е публикуван на сайта на ББР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
3
 
4
 
! Отговори
до зозо преди 3 години
Абе прав си, ама няма и държава по света, която ей така да раздава пари с торби на воля. И при комунизма не е така.
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако трябва да сте обективни съобщете освен броя на запазените и броя на загубените работни места. Явно съотношението не е в полза на правителството и за това се пише, че чашата е наполовина пълна. Истината е друга, но мисирките няма да имат смелост да пишат по въпроса.
42
3
 
7
 
! Отговори
ДС преди 4 години
Искам да попитам, кой носи отговорност за случвщото се ? Мутафчийски, Борисов, управляващите. След като всичко отмине и се окаже че напразно са ни затворили по къщите (а то е така) кой ще можем да изправим пред съда ? На когао да търсим пряка отговорност. ТОВА ТРЯБВА ДА Е ЯСНО. Или на кой да благодарим пряко. Защото медала има 2 страни.
41
2
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Прогноза. Сега ще раздават пари на всеки, който поиска. После ще пуснат НАП, НОИ, Инспекцията по труда и др. и повечето получили пари ще ги връщат с лихви и актове. Мога да се обзаложа. Знаем си стоката. Колкото по - далече от "държавата", толкова по - добре.
40
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Долу алчната хунта на гербавите убийци!
39
1
 
10
 
! Отговори
ББ преди 4 години
смейте се..така са се смели предците ви на Апостола споделил мечтата си за Чиста и Свята Република...опазил ме Бог аз..съм обикновен човек обичащ България,боли ме Народа ни да просперира и живее добре,децата ни да са у дома,образовани,да сме уважаван Народ...проспериращ...политиците ни ни продават от 30 години...и им плащаме...и ни вменяват,че не струваме...матрял,АЗ НЕ СЪМ МАТРЯЛ БОЙКО,аз съм Български гражданин,обичащ България и ми дреме за просперитета им..плащаме ви да работите за него
38
2
 
5
 
! Отговори
ББ преди 4 години
предупреждавам..децата ми са обучени стрелци...запасени сме с брадвета,мачета,арбалети,гориво...имащите само банкноти първи ще доидат да крадат храни...те така са научени...аз пък обучавам децата ми да стрелят и използват хладно...смейте се..моят дом е моята крепост...правете хартийки за сметка на човешки животи и само ми елате...смех бе,ама вие си гласувайте за по 20 лв...ние ви очакваме
37
1
 
4
 
! Отговори
ББ преди 4 години
и ***..не става въпрос за пари а за Справедливост..имам си пари..едем си пием си..и знам че ковчезите нямат чекмеджета...Справедливост е новата банкнота
36
1
 
6
 
! Отговори
ББ преди 4 години
Бавно и мъчително се самоубивам...отвратен от лицемерният ви и несправедлив свят които градите...отвратен до степен да се самоубиваш...и ви плащах...и се пъчите по тв-та,хвърляте едни лъжи за пари с които ще помагате на хората,първо ги превръщате в консуматори,вие държите парите и ги манипулирате като превръщате човешки същества в роби...в нeчовеци...за власт и пари..забравихте Бог...Анатема...и не ви прощавам
35
4
 
17
 
! Отговори
пак гласувайте за ге преди 4 години
България е единствината държава в извънредно положение в света която не е дала и една стотинка на гражданите си
34
1
 
8
 
! Отговори
ББ преди 4 години
Пращам децата си във Велика Британия...е не мога да им купя къщи/Барселонски/ ама поне ще живеят в един малко по справедлив свят...ЕСССР е фашистка и мафиотска организация на алчни,импотентни и несправедливи хора...ненавиждам ви заради несправедливостите ...към родителите ми към мен...към бъдещето на децата ми....лицемери финансиращи мафиоти,крадци и лъжци
33
2
 
6
 
! Отговори
V преди 4 години
А кога ще закриват бизнеса по тази територия ??? боко ли ще дърпа шалтера ??? То и на шалтера мой да се сложи лентичка ;)
32
1
 
13
 
! Отговори
ББ преди 4 години
Няма такъв народ платил милиарди за самолети...а няма самолети,платил едни милиарди за АЕЦ...а му закриват блокове и плаща най-скъпият ток..фашизъм в 21 век в ЕСССР...и дИмократите от ЕК финансират този фашизъм...сега разбирам Брекзита...не искат да плащат на убийци на собствените си народи..Аз съм Британец
31
1
 
11
 
! Отговори
ББ преди 4 години
Майка България не е била мащеха за никого..справка Историята,християни,мюсюлмани,католици..Народа ни единствен спаси евреите си,не се хваля...факти,политическата ни класа се състои от продажни,невежи и болни душици,Народа ни няма загубена битка..и няма спечелена война..все от продажни политици...еничари,фалирали държави помагат с пари Народите им да оцелеят...нашите ни убиват да има какво да крадат..Анатема
30
1
 
13
 
! Отговори
ББ преди 4 години
в Родината ни храним над 700 контролни органа..вземащи огромни заплати,рекетиращи бизнеса на свободните не партийни,хора създаващи правила които ги обслужват и с цел оправдаване огромните им заплата,а всъщност спъват развитието на свободното предприемачество,тарикати,айдуци..те дадоха паспорта на Божков които ограбваше бедните с лъже тотото и дължи милиард данъци..ама ние ще платим сметките те ще разменят по някоя молекула..ние сме идиoтите това е тъжната истина..от тарикатлъци свършваме като Г.
29
0
 
9
 
! Отговори
естествен интелект преди 4 години
скоро жените ви ще ви изгонят от вкъщище обикаляте по пейкитеи ще ядете виртуални пасти от фермата на феййсбукатова е бъдещетовиртуално
28
0
 
7
 
! Отговори
муспи преди 4 години
До Еврейски *** - Освен това и вируса не се знае колко е опасен, той е произведен в секретните лаболатории на Синедриона, а всички медии са техни. Едно се знае със сигурност, - в белия свят е въведено Извънредно положение, като нужно условие за Новия Ред. Изход - Окончателното Решение на еврейския въпрос)
27
0
 
11
 
! Отговори
ББ преди 4 години
отказвам да плащам данъци и осигуровки тази година,отказвам да храня едни общински съвети,администрации които ми пречат да работя и да си изкарвам прехраната,елате и ме съдете,отказвам да плащам заплати на едни хора които не идват на работа..общински съветници,кметове,администрация,политици,съдебна система,полиция..аз не съм ви соц.работник,ваш работодател съм и ви плащам за свършена работа..само ми елате..нема правда нема мир
26
0
 
10
 
! Отговори
ББ преди 4 години
разбира се,че има болест,разбира се,че не е толкова смъртоносна,използват я да отклоняват вниманието и печелят пари,дивиденти и власт,гладният лесно се манипулира и лъже,хората са отговорни и спазват правилата на мед.властите...глада ще отнесе повече мъртъвци...докато администратори и политици ще си преяждат
25
1
 
8
 
! Отговори
ББ преди 4 години
м да,нивата е дълга момичета и момчета,от 30 години ви убеждават,че сте матрял,и си джуркат молекули,живят си добре,за сметка на децата им и внуците им...Историята е висша учителка...ще платят,ООН предупреждава за глад с "библейски размери",ама вие си се цанете за роби...аз уча децата да стрелят..евраци не се ядат,ланци и джипки също..Лудият Макс.. може да сме герои,*** мутира..и може години да убива,политиците алчни и не им дреме..има ли Бог питам..началник бе боко,само на два месеца е