Започва свещеният месец за мюсюлманите, днес е Рамазан

Отменят се колективните вечерни молитви в джамиите
33
Започва свещеният месец за мюсюлманите, днес е Рамазан
Снимка: Pixabay

Днес е първият ден от Свещения месец – Рамазан. Периодът на въздържание за мюсюлманите, предшестващ големия религиозен празник Рамазан Байрам, тази година ще премине под знака на извънредното положение. Отменят се колективните вечерни молитви в джамиите, както и традиционните споделени трапези „ифтар“, които се провеждат по залез слънце с благотворителна цел. Раздаването на храна на нуждаещите се ще става с пакети в съответствие със здравните препоръки.

Мюсюлманското изповедание подготвя богата онлайн програма за целия период на свещения месец, с което ще бъдат удовлетворени духовните потребности на общността, посочи говорителят на главното мюфтийство Джелал Фаик пред БНР.

"Трудно ще е за вярващия човек, защото Рамазан изисква да се съберем на едно място, да споделяме обща трапеза, да се молим заедно, но трябва да бъдем и отговорни граждани. Призоваваме всички наши братя и сестри да се молят от дома си", каза той.

Масовите молитви в джамиите бяха забранени със заповед на Главното мюфтийство още преди месец, заради разпространението на заразата. По време на Рамазан ограничителните мерки продължават да се спазват, а молитвените храмове в цялата страна ще бъдат отворени единствено за индивидуални посещения.

"През деня един, който има нужда да влезе в джамията и иска да се помоли сам в храма, няма никакъв проблем", обясни Фаик.

Периодът на въздържание за мюсюлманите продължава един месец.

"Изисква се от мюсюлманина да бъде по-въздържан от всички плътски нужди, да се обърне с открито сърце към своя създател, да чете Свещения коран, както и да помогне на хората в крайна нужда", допълни той.

Междувременно влизането в България на лица и превозни средства, идващи от Турция, беше забранено от тази нощ със заповед на здравния министър Кирил Ананиев. Изключение се допуска за тежкотоварни автомобили, превозни средства със специален режим на движение, автомобили превозващи хора, които се нуждаят от лечение, както и автомобили, изпълняващи хуманитарни мисии. Забраната важи до неделя вечерта. Целта е да се попречи на влизането от Южната ни съседка на хора с двойно гражданство, които идват у нас, за да посетят близките си по случай началото на месец Рамазан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честит празник на всички българи ,които са мюсюлмани!!! И само за информация на някои "професори" които казват че Аллах произлиза от Ал лах някакъв бог на луната ! Аллах е название за Господ или Господар ,също като еврейското название Елохим или Господ нa български !!!! Ако четете и Библията на арабски там Бог също е опоменат като Аллах !!!!
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кажи бе, долен лъжец, къде в сура Исра пише да добавиш 1 молитва към другите 3??? Къде в сура Таха пише да добавиш 1 молитва към другите 3?? ДОЛЕН ЛЪЖЕЦ!!!
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къв арабски четеш ти бе, хахах, ти арабски не знаеш!! ***. И долен лъжец като псевдопророка си
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Долен лъжец! Къде пише з 5 молитви в Куранчето бе, кой ти каза да си събираш както ти скимне на теб?? хахаха Дай цитат, да ти лъсне невежеството, чичка
13
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ястреб, в България този проблем на 99,99% не стои. Има, обаче, много страни, където се избиват хора в името на Аллах. Какво означва Аллах акбар и после да се самовзривиш? Аз имам много приятели мюсюлмани, които твърдят, че това е ОТВРАТИТЕЛНО. Да, ама това са българи мюсюлмани. А тези в Саудиата, Афганистан, Иран, Ирак, Йемен, Египет, Мароко, Тунис и т.н...... Единствено Индонезия не е излъчила още подобна гад! Вярата в Бог е едно, убийството в Негово име - ГРЯХ!!!!!!!!!
12
4
 
3
 
! Отговори
Левский преди 4 години
Започва свещеният месец и за волжките българи които са мюсюлмани.
11
3
 
3
 
! Отговори
Ястреб Ходжа преди 4 години
До 18Ей, ние сме все глупави, само ти си умен бе! В Корана пише да се молим 5 пъти, ама откъде да знеш, като не четете. В суре Худ пише за три молитви - сутрешната - след изгрев на слънцето, вечерната, след пълния залез на слънцето и нощната. В суре Исра се споменава за молитвата по икиндия. В суре Таха се спменава за молитва между полунощ и изгрева на слънцето. Станаха ли 5? Да, хадисите и Корана ги чета на арабски, и на други езици. Грехота е човек да е толкова невеж в днешно време.
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти хадити четеш ли бе чичко или си Куран0само езичник? И ако не четеш хадити, защо се молиш по 5 пъти на ден, след като в Курана ти се казва 3 пъти? Ааа, щото в хадит пише 5!! хахаха И ся кое е вярно и ти не знаеш, ама как дойде, едно към гьотере, нали, хахаха
9
3
 
5
 
! Отговори
16 преди 4 години
Ал Лах, божество на Луната, почитано от местните племена езичници в Медина много преди Мохамед (което той краде от тях), дето майка му го ражда 4 години след смъртта на баща му, хаха, или и това не знаеш? Може би за теб хури е стафида? хахаха Арабски четеш ли?
8
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И на кактв език го четат тоя Куран? Щото ако не е на арабски, не важи. *** те турците арабски не знаят, така че, кво четат е една манджа с грозде
7
2
 
3
 
! Отговори
до 9 преди 4 години
80,000 роби и 72 хури, оспорваш собствения си култ?
6
4
 
4
 
! Отговори
5 преди 4 години
Ал Лах бил Господ?? хахаха, ох, Боже, какво въпиющо невежество!!
5
5
 
4
 
! Отговори
яшша ве преди 4 години
че то при тях всеки ден е cиkиджaм байрям
4
9
 
5
 
! Отговори
Ястреб Ходжа преди 4 години
До 5Как пък поне веднъж аз не се случих на такъв ходжа бе приятел?! Можеш ли да ми кажеш къде мога даго намеря този ходжа, дето е казвал "който не е мюсулманин е неверник и трябва да бъде унищожен?!" И съхщо ако можеш да ми дадеш адреса на ходжа, дето е обещавал по 72 ли бяха там, колкото девици мм се полагат там, та да се разберем и за бройката с него.Честит Рамазан на всички! Аллах е милостив и прощаващ, но това не значи да се отпуснем много и да затънем в грехове де! Със здраве!
3
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Юнале, Аллах е Господ и това е факт! За мен като християнин е едно и също нещо. Аз НЯМАМ нищо против мюсюлманите да казват Аллах акбар. Аз също казват Бог е Всемогъщ и това е вярно. Единственият проблем са болките в главите на вашите ходжи, които ви обясняват, че останалите са неверници и трябва да бъдат унищожени. Апропо, в Корана пише, че в Ада има място за 70000 ходжи:) Защо ли? :) Честит празник, бартко, вярващ в Създателя!
2
18
 
1
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 4 години
До АнонименВнемавай много вав къртинката ясно ли тие ясно ли
1
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честит празник на мюсулманите!