Борисов: Готвим закон с мерките срещу коронавируса без извънредно положение

Премиерът заяви, че разходите за борба с болестта са публични
Обновена: 28 апр 2020 11:35 | 28 апр 2020 11:35, Камелия Цветанова
235
Борисов: Готвим закон с мерките срещу коронавируса без извънредно положение
Депутатите изслушаха премиера днес. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Правителството готви закон, който да включва само мерките срещу коронавируса, но без да има извънредно положение, съобщи премиерът Бойко Борисов.

Още по темата
Според него и в момента мерките, които се предприемат срещу разпространението на коронавирус и в момента са най-меките в Европа, но целта е те да останат в сила и без да сме в извънредно положение.

"Идеята е да бъдат мерките легитимни и без извънредно положение. Върху това работим", посочи Борисов.

По думите му другите държави вървят с две седмици след нас и в повечето извънредното положение е около 12 или 9 май.

"Като дойде тази дата, ще видим какво ще направят пак", допълни той.

Относно критиките на БСП, че властта не подпомага бизнеса и хората, Борисов обясни, че винаги може да се дадат още пари.

"Дали ще дадем още 50, или 100 млн., това винаги може да се направи и когато няма пандемия, всички искат допълнително пари, така че и това е нормално в момента. Това е парламентарна практика", каза той.

Премиерът обясни още, че разходите за дейностите, свързани с коронавируса, са публични.

Коментарът му дойде в отговор на критиките на президента Румен Радев, че няма ясна програма за излизане от кризата с коронавируса и искането му за публичен регистър за изхарчените средства.

"По-голяма прозрачност от тази не може да бъде. Единствената непрозрачност имаше при "Gripen"-ите, когато за един месец се взеха решенията за милиарди. Само това беше непрозрачно. Нека ги обявят. Тези данни са публични. Пак разбирам, че не е казал нищо конкретно освен, че е хубаво да сме здрави и богати, а не бедни и болни", отсече премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
4
 
23
 
! Отговори
м,даа преди 4 години
Хареса им извънредното положение! Дай им сега и закон! Най- лошото в случая е, че опозицията е от същия дол дренки!
102
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей така изглежда адът джипът на магистралата, весела македонска песничка и щайга с ягоди в багажникаЕй така изглежда адът, драги зрители отпред лампи, отзад лампи. Човекът, който казва, че ще дойде ада, весело си пее в джипа на магистралата, ескорт на НСО около него, щайга с ягоди в багажника, маска под брадичката, весела македонска песничка и кой плаща за всичко!?Кой плаща този човек да прави всичко това, кой? 7 милиона българи по къщите.
101
0
 
2
 
! Отговори
Г-зът преди 4 години
Вече се обърках кой е "аз-ът" и до е "До аз-ът"
100
1
 
17
 
! Отговори
Горко ни преди 4 години
Ако и този закон е като досегашните....напънала се мишката и ...родила слон
99
3
 
5
 
! Отговори
Някоя_си преди 4 години
Липсвах ли ви??
98
5
 
28
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Гаврата с КПП-тата няма да бъде забравена.Всеки ден по 2-3час,за да отидем на работа,но идва видовден
97
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ех много интересно как всеки негодува срещу герб, всички коментари под статии са против тях, никой ама никой от познатите ми не гласува за тях и никой не ги харесва. Голяма част от познатите ми даже гласуваха за бсп на последните избори само и само да се махнат герб, а въпреки това винаги печелят с мнозинство и дори вдигат рейтинг. В никоя друга държава не би могло да е такъв цирк, българите сме като овце и си заслужаваме съдбата
96
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
6 месеца преди изборите му наложете забрана да излиза от страната, защото може да избяга
95
0
 
4
 
! Отговори
да,да ама не преди 4 години
Чиновник, Чикатин *** до трола - сигурно сте и кабинка до кабинката! Еми тунквайте си се там и не заемайте мястото на пишещите без заплащане за едната чест само!
94
4
 
4
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
До аз-ът - дето ти бием минусите1. Щом злобееш, значи четеш.2. По-скоро плюсове забелязвам.---нито злобея нит чета. Стигам до момента където говориш с г*за си, копирам и спирам. Дозирам се, както казваше една бивша министърка. И нататък просто не чета. П.П. В случая ти само плюсове си хванал, като те гледам имаш един и съм сигурен, че сам си ги биеш. Виже сега, аз те знам, че като паднете, ще трябва си търсиш работа на пазара на труда, а нямаш качества, ама ...просто не ме интересуваш !
93
5
 
34
 
! Отговори
Дядо Ванго преди 4 години
Като пророк ще ви кажа- всички мерки ще отпаднат до края на май, с изключение на две:1. Ще се запази задължителното носене на маски, до изчерпване на количествата,поръчани от Баце.2.Ще остане "социалната дистанция", защото Баце го е страх от протести!
92
1
 
7
 
! Отговори
Мама Росо преди 4 години
БЪЛГАРИНЪТ ( в бързината сгреших ) - в пълен член
91
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До аз-ътДобре ли сте?
90
1
 
17
 
! Отговори
Мама Росо преди 4 години
То кражбите,корупцията,шуробаджанащината и беззаконието са от години ПУБЛИЧНИ .Българинат се нагледа на циркове,панаири ...Гответе мерки гответе , само да не пресолите манджата !!!!
89
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България има конституция за да не може тирани като Бойко да преяждат и злоуптребяват с власт.
88
1
 
19
 
! Отговори
Златен вирус преди 4 години
Така им се струва на герберчетата, а и не само на тях - много властници се облизват да запазят по някакъв начин диктатурата и злоупотребите. Само да не излезе позлатен, а отдолу - ръжда и гнилоч. Рано или късно циркът на демокрацията налага избори и тогава трябва да прибягнат до много груби фалшификации, за да останат на власт. Особено нашите безогледни крадци, мошеници и некадърници. Особено след като се спихне още повече икономиката, която и без това са опоскали.
87
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая мутра кога ще я вкарат в затвора заедно с цялата му корумпирана партия!!!
86
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
защо няма закон срещу спин и спец акции без съдебно разрешение за проверка дали се използват предпазни средства по време на полов акт.
85
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А помните ли защо си скапахме икономиката с карантина.Защото здравеопазването е колабирало и не може да може да понесе 1000 спешни случая.Увеличиха ли заплати на специализирания медицински персонал не. В плана фигурира ли -не.Увеличиха ли заплатите на медицинският персонал по принцип, подобриха ли условията му на труд и защита- не. В плана има ли го -не.Каквото и да направите с тези мерки, ще се срути котново като къщичка от карти при следващия вирус.Подкрепяйте си вашите бизнесмени ама не шумете толкова.
84
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До аз-ът - дето ти бием минусите1. Щом злобееш, значи четеш.2. По-скоро плюсове забелязвам.3. Де да знам как изглеждат другите, а и трябва ли да ме вълнува? Казах, че хората са различни и не за всички е ценно да "изглеждат". Някои просто искат да са здрави. Надявам се, че улавяш разликата.4. Нека се придържаме към добрия тон, че иначе личи как се изнервяте, което ще ви влоши деня.Темата за мен се изчерпи. Още 2-3 минути съм на разположение за дискусия и се оттеглям.

Спонсорирани публикации