Борисов: Готвим закон с мерките срещу коронавируса без извънредно положение

Премиерът заяви, че разходите за борба с болестта са публични
Обновена: 28 апр 2020 11:35 | 28 апр 2020 11:35, Камелия Цветанова
235
Борисов: Готвим закон с мерките срещу коронавируса без извънредно положение
Депутатите изслушаха премиера днес. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Правителството готви закон, който да включва само мерките срещу коронавируса, но без да има извънредно положение, съобщи премиерът Бойко Борисов.

Още по темата
Според него и в момента мерките, които се предприемат срещу разпространението на коронавирус и в момента са най-меките в Европа, но целта е те да останат в сила и без да сме в извънредно положение.

"Идеята е да бъдат мерките легитимни и без извънредно положение. Върху това работим", посочи Борисов.

По думите му другите държави вървят с две седмици след нас и в повечето извънредното положение е около 12 или 9 май.

"Като дойде тази дата, ще видим какво ще направят пак", допълни той.

Относно критиките на БСП, че властта не подпомага бизнеса и хората, Борисов обясни, че винаги може да се дадат още пари.

"Дали ще дадем още 50, или 100 млн., това винаги може да се направи и когато няма пандемия, всички искат допълнително пари, така че и това е нормално в момента. Това е парламентарна практика", каза той.

Премиерът обясни още, че разходите за дейностите, свързани с коронавируса, са публични.

Коментарът му дойде в отговор на критиките на президента Румен Радев, че няма ясна програма за излизане от кризата с коронавируса и искането му за публичен регистър за изхарчените средства.

"По-голяма прозрачност от тази не може да бъде. Единствената непрозрачност имаше при "Gripen"-ите, когато за един месец се взеха решенията за милиарди. Само това беше непрозрачно. Нека ги обявят. Тези данни са публични. Пак разбирам, че не е казал нищо конкретно освен, че е хубаво да сме здрави и богати, а не бедни и болни", отсече премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво Бойко.Геноцид до дупка за стадото.Овчелюдието друго и не заслужава.
82
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** иска диктатура
81
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не цензурирате "чиновник"?
80
0
 
21
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 4 години
То и сега мерките са нелегитимни, защото не може да бъде отменена силата на Конституцията. Премахнете ли този термин, край с всякакви илюзии за контрол. И имайте предвид, че българинът дори да е овца, в един момент може да изръмжи.
79
2
 
26
 
! Отговори
боко е луд преди 4 години
На Бибипко някой да му каже как се приема, гласува и обнародва закон. Най-малко месец и половина ще отнеме. Т.е. средата на юни ще се разхождаме с маски?! Тоя унищожи дребния, едноличния и голяма част от средния бизнес. Дали хората ще умират от вирус или глад на него му е все едно. Важното е като латерна да повтаря едно и също с нови елементи на шизофрения.
78
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До аз-ът - написах, че вируса трябва да се преболедува, сега и СЗО го пише.Вярно си досаден и не улавяш мисълта. Никой нормален не се интересува сериозно от твоя "вирус". Да, ще се боледува. Да, някои ще го изкарат по-тежко, дори ще има и починали.Важни са ползите, които могат да бъдат извлечени от създалата се ситуация. Ползи за света, ползи за обществото. А ти продължаваш да се зацикляш върху посредствените си ценности.Разгледай смислените постове коментират ли въобще някакъв вирОс.
77
1
 
8
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
До аз-ътКакто пишеш, явно и по голяма нужда ходиш поне три пъти дневно.Това си е размах, полет на мисълта - успял човек!Допускате ли, че за много хора яденето не е критерий за успех. Като съвсем *** пример - предразположени са към наднормено тегло,--човек дори не ти чета простотиите, смея да твърдя останалите също. КВо надномрмени тегло, кви 5 лева. Тука мъжете дето ти бием минусите през устата, нито си ни виждал нито ни знаеш, най-вероятно 100 пъти по-добре сме от тебе външно.аре бегай
76
0
 
27
 
! Отговори
MaйMyнатa преди 4 години
Готвите закон за вечно управление на стадото, а не друго дебелаци
75
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече се вижда края на герб. Следващите сигурно ще са пак бсп щом няма друга алтернатива, което не е добре, но да се надяваме че вече няма да допускат предишните грешки
74
0
 
14
 
! Отговори
... преди 4 години
Едно ми е интересно - ясно е, че народа няма да скочи, ама мутрите над него как не ги е страх, че тоя, ако му дадат абсолютна власт като на Живков няма да се обърне и срещу тях.Едно е да е удобна марионетка да си плещи глупостите, ама тая мания за величие и грандоманията да стигне ЦК на БКП като сила ще му изяде главата на Бойко.
73
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До аз-ътКакто пишеш, явно и по голяма нужда ходиш поне три пъти дневно.Това си е размах, полет на мисълта - успял човек!Допускате ли, че за много хора яденето не е критерий за успех. Като съвсем *** пример - предразположени са към наднормено тегло, а здравето им е важно, защото имат дългосрочни цели. Значи не става да са от софра на софра, без значение дали могат да плащат всеки ден софра за 20-30-50 души
72
1
 
11
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
До аз-ътСи се объркал, ама нищо.---нищо не съм се объркал, всеки ред който съм написал тук се сбъдва. Още преди 2м. написах, че вируса трябва да се преболедува, сега и СЗО го пише. Позназвам манталитета на българина, точно пляскачите ще ви тричат вас. За втори път след Стамболийски оставихме с*лендурщината (нямам предвид населеното място, а манталитета) да ну управлява. Литвате се 200 наесен и цялата партийна номенклатура между блоковете - на борсата, Зимно време ти мръзне г*за, тва ви чака.
71
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен - щото някой ви плащаНе3 е нужно някой да ми плаща, за да споделям своите ценности и идеите си за един по-добър свят. Достатъчно е препоръките, които споделям, да бъдат вземани под внимание. Ще си работя и ще си изкарвам парите в едно разумно общество, изчистено от нискокачествени хора, за които ценностите се свеждат до това "да има утре".
70
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко ли трябва да си беден, за да това, че някой яде и пие, да ти се струва като знак за висок статус...
69
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука май има двама чиновника, които "О, Боже" не работят, а само чатят по-телефоните на работното си място
68
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герб съсипват държавата ни!Който и др да е вече е по добре само да не са те
67
0
 
0
 
! Отговори
Хм преди 4 години
До ЧикатинСтига лъга, точно обратното е
66
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За всеки нормален човек е ясно, че мафиотските кръгове около ГЕРБ ще използват ситуацията за да откраднат още няколко милиарда.За материала - отново най-дълго от трите
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нищо не става от вас !
64
8
 
7
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Простолюдието уж все сте гладни и бедни, пък постоянно сте по софрите и плюскате и пиете като paзпpaни. Стига вече с тия опорни точки, че много взхте да се излагате червените ***.----чиче толкова съм по нависоко от тебе в стълбата на Живота, че дори и подметките не може ми оближеш, камо ли г*за да ми целунеш. Кво да се обяснявам с такива като теже, все едно кученце да ритам на улицата, че животинката се е изпик*ла върху обувката ми. Айде бегай, бегай от тука, не е за тебе тука...