Безработни лъжат, че отиват да се трудят, за да минат КПП

В офисите имало дезинфектанти, а служителите не ги ползвали
134
Безработни лъжат, че отиват да се трудят, за да минат КПП
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

41 безработни декларирали, че отиват на работа, за да минат през КПП.

Инспекцията по труда установи 14 лица, които наистина полагат труд от общо 55 регистрирани като безработни и декларирали "отиване на работа" като основание за преминаване през контролно-пропускателните пунктове, съобщават от Агенцията.

Още по темата
В два от случаите е обявено трудово правоотношение, в останалите е установено наличие на трудово правоотношение. Данните са от проверки, извършени в рамките на ден по списък, подаден от Агенцията по заетостта.

Проверени са 53 работодатели, за които лицата са декларирали, че работят. За резултатите е уведомена Агенцията по заетостта за предприемане на действия по компетентност.

За 37 работодатели са събрани данни, че нямат връзка с работниците, които декларират полагане на труд при тях. Данните ще бъдат предоставени на органите на МВР.

ИА ГИТ припомня, че при 33 проверки в рамките също на ден на данните от събрани на случаен принцип декларации за преминаване през КПП за влизане в София бяха установени 12 лица да полагат труд без сключен трудов договор от 55 преминали. При тези проверки е проверявано и изпълнението на Заповедта на министъра на труда и социалната политика за предприемане на мерки във връзка с епидемичната обстановка в страната.

Като цяло се констатира, че работодателите са осигурили дезинфектанти и предпазни средства, които обаче често не се използват от работниците и служителите.

Обменът на информацията между институциите с цел повишаване ефективността на контрола, както и проверките на базата на този обмен, продължават.

Предвид повишения риск в условията на криза да се използва недеклариран труд, проверките на данните в декларациите помагат да се идентифицират предприятия, в които е възможно да се установят случаи на работа без трудови договори, след като работници и служители без регистрирани в НАП такива са декларирали, че полагат труд при тях. За периода на извънредното положение са установени 160 случая на работа без трудови договори.

По отношение на предприемане на противоепидемични мерки са установени над 1500 нарушения. Основно те касаят неизвършени инструктажи и неактуализирана оценка на риска, по-рядко са случаите на неосигурени лични предпазни средства. Това нарушение е установявано предимно в началото, когато имаше недостиг на такива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Борисов пък му се рита топка, ама се съобразява с препоръките на щаба, а не се вижда кога ще приключи извънредното положение.
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че то и Бойко така прави. Тези останалите само се учат от него.
24
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И си тръгнах.. сега почвам дела срещу ушев, а той изяде яко мъмрене от началника си който по стечение на обстоятелствата ми се оказа бивш съученик който като деца го браних от индийците да не го бият.. съдба ????
23
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Минавам през КПП то и ушев ме пита .. къде ?? Казвам му че ще ида при приятелката си понеже не съм е виждал 2 седмици. Отговаря ми че не може и да не съм пътувал безцелно и да обръщам колата.. отговарям му че тогава ще ида при жена му а.. а той почва да ме заплашва и ми казва да излизам от колата .. викам кво? Искаш да се бием ли , хайде сваляй униформата като си ербап. Почва да плаши и глоби и актове , нищо не подписах , обадих се на адвоката си дойде в районното където ушев ме задържа и си тръ
22
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
само на тези в парламента им е позволено да лъжат даже някои от тях и на лов си ходят ;)
21
2
 
8
 
! Отговори
Do 16 преди 3 години
До До 6Ами идват да работят ОТИ сте неударни и мързеливи -смотани Софиянецо - Ша ми ядеш .......
20
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи, ако работя 1-2 туби гориво разтояние може да пътувам до София, ама до вилата не мога да си ида тогава да ми върнат данъците.
19
1
 
24
 
! Отговори
до 16 преди 3 години
Какъв пришълец, ти т+п ли си?? Ние сме си от София, купили сме имот на 50 км от града и нашите са там на въздух и слънце! Да не съм луд да ги забия тука в софийската смрад!! И са си много добре там!
18
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боку отвори границите с Турция, а аз не мога да отида до планината.
17
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Милицият прави с.. вирки на Бойко и за това си получиха бонусите докато реално не участват в икономиката и структурирането на БВП. Милиционера е *** който е мързелив комплексар и никога нищо не е свършил за благото на този народ. Плащаш му пенсионните здравеопазването, всичките осигуровки и накрая хапе ръката която го храни и репресира .. мечтата на ушев да бъде значим сатрап
16
0
 
15
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
НАУЧИХА СА ДА ЛЪЖАТ КАТО ДЕПОТАТИ
15
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви са тия КПП-та докато границите са отворени бе? Това е като един да копае ями, а друг след него да ги зарива.
14
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Минавала съм през КПП, декларирала съм си истината. Но се питам каква сила ще ме спре да отида някъде. Защо не се сетиха да искат документ от мед. изследване, че не си вирусоносител. Родителите ми са на 70, баба ми и дядо ми са на 90. Единте и другите са на 100 км. Аз трябва да се грижа за всички. МВР не са виновни, просто нещата не да измислени с акъла си, а ей така да има забрана.
13
14
 
7
 
! Отговори
До №6 преди 3 години
Ами пич има начин да се оправят нещата,просто всеки който е пришалец да си отиде по родните градчета и села и да си гледа болните близки без да се налага да лъже като .....аз съм от София,както аз така и мойте родители,вече два месеца не съм мърдал никъде от София,и си гледам болните и възрастни родители без да се правя на *** по пътищата.Всяка жаба да си знае гьола !!
12
4
 
19
 
! Отговори
До златена трола преди 3 години
Ти виждала ли си на живо болен от корона вирус грипа ? Не те ли е срам да си толкова ограничена и умствено изостанала
11
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Народе - от сега ви казвам, че най-вероятно ще си заварим вилите разбити и ограбени!! Има хора, за които в момента е рай - селата и вилните зони са празни, могат да вилнеят и крадат на воля! Всичкото полицай по кпп-та и паркове!! Не можем да си стопанисваме имотите! Едно на ръка, че всичко ще потъне в треволяци и буреняци, ами като отидем и керемидите няма да си заварим! ТОВА НЕ МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖАВА!!
10
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КПП пред градче на 10 км, какво да говорим повече, кой ги мисли тези глупости а уж са висшисти и умни хора!Много ясно че в обхват от 30-40 км всички работят в големия град!
9
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
само на тези в парламента им е позволено да лъжат даже някои от тях и на лов си ходят ;)
8
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС - еврейския съюз не търси сметка за лъжите и измамите на правителството на ГЕРБ за умишленото укриване на безработицата в България както и същия ЕСССР не търси сметка за лъжите на икономическия подем и бвп . ЕСССР е измама и демагогия много по вредна от ссср и за тях мутрата Бойко е удобен защото няма по голям сатрап на българската нация и *** от него. ЕС желаят унищожението на бялата европейска раса по еврейски план и модел в това число влиза и България и за това държат Бойко на вла
7
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Старшините явно не знаят че има и граждански договори.