Експерт: Северна Македония отрича историческа истина

Според Спас Ташев има умисъл в спряната дейност на съвместната комисия
88

Северна Македония не един път е поставяла под въпрос и е отричала общата си историческа истина с България. Този път cъпрeдceдaтeлят нa Cъвмecтнaтa бългaрo-мaкeдoнcкa кoмиcия пo иcтoричecкитe и oбрaзoвaтeлнитe въпрocи - Дрaги Гeoргиeв, е заявил, че Гoцe Дeлчeв e зaгинaл зa Мaкeдoния и нe мoжe дa бъдe oтдeлeн oт мaкeдoнcкия нaрoд.

Доцент Спас Ташев от БАН заяви пред "Денят ON AIR", че България е възлагала свръхочаквания към съседката ни.

"Няма нищо изненадващо. Това е просто една бръмка от цялата поредица от българо-македонските отношения и споровете около нашата история. Мисля, че България възлагаше едни свръхочаквания, които нямат покритие с реалността", допълни той.

Дейността на Cъвмecтнaтa бългaрo-мaкeдoнcкa кoмиcия е преустановена. Според доц. Ташев зад това стои умисъл.
"Македония навлезе в предизборна ситуация и това беше официалният мотив. Но зад този официален мотив аз съзирам едно - Македония да продължи разговорите с България в тази насока, тъй като логиката на нещата е такава, че и да стигнат до документите, неминуемо това ще доведе до възстановяване на историческата истина", посочи Ташев.

Нужно е България да стигне до македонската общественост и да направи достъпна за всички общата ни историческа истина. Според него това би станало възможно чрез медиите и целенасочена политика в тази насока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВСЕК НАРОД ЖИВЕЕ СЪС СВОИТЕ МИТОВЕ И ЗАБЛУДИ...НО БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА НАЙ-ПОСЛЕ ДА ПОВДИГНЕ ЗАВЕСАТА ОКОЛО МАКЕДОНИЯ ВЕДНЪЖ ЗАВИНАГИ.ИСТИНСКАТА ИСТОРИЯ НА МАКЕДОНИЯ И МАКЕДОНЦИТЕ ЩЕ Я ВИДИТЕ В ЕГЕЙСКА МАКЕДОНИЯ,ДНЕШНА СЕВЕРНА ГЪРЦИЯ.МАКЕДОНСКИЯТ ЕЗИК Е СЪЗДАДЕН ТАМ А НЕ ОТ КОМУНИСТИТЕ И МНОГО ПО-РАНО ОТ 1944 Г.ГЪРЦИЯ МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕ,ЧЕ МАКЕДОНЦИТЕ НЕ СА ГЪРЦИ...ТЕЗИ ХОРА СА ЖИВЕЕЛИ И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ЖИВЕЯТ ВЪВ ВОДЕН,КОСТУР,ПТОЛЕМАИДА,КОЗАНИ,СЕРЕС,ЛЕРИН И СОЛУН!ТОВА Е ПРОБЛЕМЪТ НА ГЪРЦИЯ,А НЕ ИМЕТО.
41
3
 
6
 
! Отговори
Начо преди 3 години
ЕС ли иска да се присъедини към Северна Македония или Северна Македония иска да се присъедини към ЕС.Ако искат,ще изпълняват правилата,ако не искат,прав им път.Албанците ще ги изтраят още малко и ще ги насметат.
40
3
 
10
 
! Отговори
Диагноза преди 3 години
Трябва ли да ни правят на *** разни псевдоучени от БАН ? Що за шизофренно поведение през ден да приказваме за Македония и някакви излюзорни представи за общ език,история,Гоце Делчев.....! Какво го интересува българина Македония ? Това е ДРУГА ДЪРЖАВА ! Точка ! Ако искат да си говорят и пишат на санскритски, не ни ИНТЕРЕСУВА !!! Това е друга държава ! Какви са тези измислени вълнения ?
39
2
 
8
 
! Отговори
тя преди 3 години
Стига сте писали за тия *** !
38
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
бедна,корумприрана,опразнена,демографски катастрофирала,превърната в ромски резерват,известна като африка на ес българия се е хванала като пиян за дърво за македония.погледнете историческите факти:македонският език НЕ Е СЪЗДАДЕН В ДНЕШНА Р.МАКЕДОНИЯ А В ЕГЕЙСКА МАКЕДОНИЯ ОЩЕ В КРАЯ НА 19 И НАЧАЛОТО НА 20 ВЕК.МАКЕДОНСКИ ЕЗИК ОФИЦИАЛНО ПРИЗНАТ ОТ АТИНА И ООН.
37
1
 
15
 
! Отговори
PhillipZ македонски преди 3 години
Никой не може да отрече безспорната историческа истина, че Батман е македонец от Прилеп, във всички македонски учебници го пише.
36
3
 
2
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 43Българите не искат нищо, но македонците май искат нещо!
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КирилТруд за какво бе Кирчо?
34
4
 
9
 
! Отговори
Кирил преди 3 години
Не си струва труда.За нас македонците са без значение.Тази държава е предимно албанска и над 80% от албанците са за договора за приятелство с България.На македонците им предстои да се впишат в албанското политическо и етническо общество.
33
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво искат българите от Македония не разбирам?Македонците сами решават на какъв език да говорят. Това си е тяхно право. Защо българите настояват македонците да говорят на български?
32
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
какво да кажат - българи сме, но вашите комунисти ни продадоха и направиха македонци. Признанието първо трябва да дойде от Позитано 20
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 33На кое море? Сигурен ли си, че са били македонци, а не от Граово примерно.
30
2
 
17
 
! Отговори
от болната на здрава преди 3 години
До Анонимен 32Македония не е виновна!Виновни сме ние,българите,че избираме слаби политици,дето вършат грешка след грешка!Ама глупав народ-глупави политици!Щото когато руснаците раздават рублите,*** е пръв на опашката!И няма България,няма национални идеали,има само далавера!После македонците били виновни!?
29
3
 
10
 
! Отговори
Александър преди 3 години
Епа този Аристидис,елементарна история не знае. Гърците винаги са били нагло ,лъжливо племе.Всички ,,гръцки,,богове са всъщност ТРАКИЙСКИ.Лесно се краде история ,след като сте унищожили много артефакти.Има една книга от немски автор-пътешественик,която е забранена в Гърция.Защо ли????Ами ,защото там много добре се казва ,че днешните гърци нямат общо с хората ,които са живели по тези места .Чети Арестиди му,чети.Не се осланяй само на измислиците,с които е промито мозъчето ти.
28
3
 
6
 
! Отговори
БГ преди 3 години
До Sata NATOЗадължително е първо да се чете и после да се пише! Стига с тези лъжи на коминтерна!Жалки родоотстъпници!Да живее България!
27
2
 
16
 
! Отговори
Васка Дойчева преди 3 години
Александър: Па ща си ти?Васка Дойчева: Българка!Александър: Шамар за теб!Е на това невръстно дете кога ще му направят паметник в България, а на границата трябва да я има снимката на посрещането на сръбския крал Александър от малолетната Васка Дойчева с горния надпис. Много ларш я даваме към тези неблагодарници. Недавайте бузата, а обърнете опакото на пестника.
26
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грешка беше толкова да се застъпваме за Македонците. Трябваше да ги оставим да живеят в измисленят си свят с великата си исторя, дето само те си я знаят!!
25
6
 
19
 
! Отговори
мхм преди 3 години
каква беше файдата от тая комисия, взеха се едни пари, гласува се доверие на макетата и сега ни забиват нож?
24
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти не му ли каза: Тя и баба ти говори смешен български?
23
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди години на морето семейство "македонци" си говорят и по едно време моя 3-годишен син ме попита "Мамо, тези защо говорят такъв смешен български?"