Експерт: Северна Македония отрича историческа истина

Според Спас Ташев има умисъл в спряната дейност на съвместната комисия
88

Северна Македония не един път е поставяла под въпрос и е отричала общата си историческа истина с България. Този път cъпрeдceдaтeлят нa Cъвмecтнaтa бългaрo-мaкeдoнcкa кoмиcия пo иcтoричecкитe и oбрaзoвaтeлнитe въпрocи - Дрaги Гeoргиeв, е заявил, че Гoцe Дeлчeв e зaгинaл зa Мaкeдoния и нe мoжe дa бъдe oтдeлeн oт мaкeдoнcкия нaрoд.

Доцент Спас Ташев от БАН заяви пред "Денят ON AIR", че България е възлагала свръхочаквания към съседката ни.

"Няма нищо изненадващо. Това е просто една бръмка от цялата поредица от българо-македонските отношения и споровете около нашата история. Мисля, че България възлагаше едни свръхочаквания, които нямат покритие с реалността", допълни той.

Дейността на Cъвмecтнaтa бългaрo-мaкeдoнcкa кoмиcия е преустановена. Според доц. Ташев зад това стои умисъл.
"Македония навлезе в предизборна ситуация и това беше официалният мотив. Но зад този официален мотив аз съзирам едно - Македония да продължи разговорите с България в тази насока, тъй като логиката на нещата е такава, че и да стигнат до документите, неминуемо това ще доведе до възстановяване на историческата истина", посочи Ташев.

Нужно е България да стигне до македонската общественост и да направи достъпна за всички общата ни историческа истина. Според него това би станало възможно чрез медиите и целенасочена политика в тази насока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В крайна сметка за какво са тези българо-македонски полемики? Какво иска България от Македония?
1
4
 
9
 
! Отговори
Бръм преди 3 години
Бръмка е баба Ви.