Църквата почита Св. цар Борис І Покръстител

Имен ден имат Борис, Борислав, Борислава, Боряна
2 май 2020 09:06, Елка Василева
75
Църквата почита Св. цар Борис І Покръстител
Снимка: Официален сайт на Светия Синод

На 2 май православната църква почита паметта на Свети цар Борис І Михаил. Тази година се навършват 1113 години от смъртта на българския владетел.

Той налага християнството като официална държавна религия. Въвежда славянската писменост в България, след като приема учениците на Кирил и Методий през 885 г.

Канонизиран е за светец скоро след смъртта си.

Българската църква в наши дни го почита под името Свети цар Борис-Михаил, макар че приживе той не е носил царско достойнство.

На този ден празнуват всички с имена: Борис, Борислав, Борислава, Боряна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
3
 
! Отговори
Бойкоеб преди 3 години
До До 36Гърчолята никога не са ни били "братя". "Братя" мой да са на новото поколение православни ристиени, които са изцяло гърцизирани начело с поп Какалайча Пловдивски;))) Да не говорим, че кряшците и лабътците са най-големите врагове на Българите! Слава на Тангра и на великия Кубар Урус Баръс, от който идва името Борис! Това е алпът- гръмовержец, християнизиран като "Свети Илия". Неслучайно гърците са наричали "свети Илия" - български бог и са забивали ножове в портите на параклисите му.
36
0
 
1
 
! Отговори
:)) преди 3 години
До СтойнаАко тЪпoтaтa имаше криле,ти направо щеше да си космонавт!
35
0
 
3
 
! Отговори
Княз Борис преди 3 години
...............3. Византийското духовенство в страната да бъде прогонено и заменено с български клирици. Известно е, че през 893 г. Климент Охридски става епископ на Драгвиста и Велица.4. Българският език да замени гръцкия в богослужението. С това той става официален език на българската държава.
34
0
 
2
 
! Отговори
Княз Борис преди 3 години
Преславският църковно-народен събор от края на 893 г. е едно от най-значимите събития в епохата на България и на княз Борис I,на който се решава следното:1.Княз Владимир да бъде детрониран и на престола да се възкачи брат му Симеон.2.Столицата на България да бъде преместена от Плиска в Преслав3.следва
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Велик български държавник,изхвърля византийските клирици и поставя български духовници,създава се българската азбука Кирилица, създават книги,училища , книжовни центрове,църкви,манастири,великолепни дворци!
32
0
 
0
 
! Отговори
Добронамерен преди 3 години
До 47, когато сочиш някой с пръст, не забравяй, че другите ти 3 пръста сочат към теб!
31
4
 
1
 
! Отговори
Истината преди 3 години
До 43: Вече имаме в реално време камера над "небесата", и не се вижда тялото на никой в небесата! От сателирните снимки също не се забелязва някой в небесата. Книгата според мен е остаряла, и не е актуална. Обновете я още веднъж.
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От самото изгонване на Адам и *** от рая и от вечни времена се знае, че битката е спечелена отдавна. Християнската вяра е над всичко. Бог е над всичко. От нас зависи дали го приемаме и следваме истинската вяра. Ние сме създадени свободни и свободата ни прави слаби. Господ няма пак да дойде при нас, за да ни обърне към истинската вяра. Ще дойде да ни съди...
29
3
 
2
 
! Отговори
Не се карайте! преди 3 години
Индоизмът е излязъл като религиозно течение преди повече от 4000г. Което прескача почти двойно Ислямът и Християнството. А по последни... данни ... Се оказва. Че няма Вярна Религия. Те просто са част от властта с цел контрол и подчинение на масата. Няма как човек да върви напред ако го карат да гледа назад към религията. Трябва нов обективен възглед. Ако повтаряте че някой е умрял преди 2000 години какво ще подобри това състоянието на света?! Хора е имало още по времето на динозаврите!
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен нимен преди 3 години
Не са антибългарски бе, питаме само къде е златото и ценните предмети от всички Български царе? Дали са си купили къщи в лос анджелис? Нищо друго!
27
5
 
2
 
! Отговори
До 36 преди 3 години
Гърците са ни братя? Абе те през цялото турско робство се опитваха да ни погърчат бе. Нашата църква беше подчинена на тяхната в Константинопол и беше на гръцки бе. Ти добре ли си? Тези "братя" ни спятат за *** и варвари.
26
5
 
2
 
! Отговори
Стойна преди 3 години
Спoред стaро църковнo пoверие, нa днeшния cвят дeн, кoйто правocлавен нe му стaва члeна, тpябва пo зaлез cлънце дa гo нaмаже oбилно c миpо oт мaнастирско кaндило и дa изpисува c oргана cи кръcт въpху икoната нa Архaнгел Михaил, зa дa сe cлучи чудo и дa полeти инcтрументът му нaгоре кaто rълъб към Рaйските селeния в имeто нa Отцa, Синa и Свeтаго духa.
25
2
 
3
 
! Отговори
Аз да попитам преди 3 години
Имали сме толйова много царе. Някой да е чувал или виждал ЕДНА КОРОНА НА БЪЛГАРСКИ ЦАР ИЗЛОЖЕНА НЯКЪДЕ??? Или всичко е продадено и осигурено по един апартамент в лос анджелис за внуците? Една сабя, едно наметало ..някой..???
24
7
 
5
 
! Отговори
Марат Ягафаров преди 3 години
Цар Борис насила и с кръв наложил на българите византийската вяра..Волжките българи сме избрали правата вяра. Християнството е една измислица наложена на всякъде с проливане на кръв.Бог е казал " Не прелюбодействай!" ... и какво е направил Бог?!?! Отишъл при омъжена жена и я накарал да забременее от самия бог който пък сложил рога на мъжът и. И от този грях се е роди Исус ....и в крайна сметка Бог щото бил стар и отишъл в старчески дом .Където заболял от корона вирус и умрял :))))
23
4
 
0
 
! Отговори
До 28 преди 3 години
На Борис му е било през х..я коя вяра да приеме. На него му е трябвало език да обедини всички народи под негово господство и да четем религията на наш език. Това е, папата е предложил латинкси, римляните предлагат да разработят език за нас. Ето ти защо сме с православна вяра. А и тази вяра ни държа живи през римско и турско иго, така че не я оплювай.
22
2
 
2
 
! Отговори
Тенгриянин преди 3 години
До АнонименДа, но това име произхожда от прозвището на алпа Кубар Урус Бабай (Дядото) - Баръс/Барс - Снежният Леопард или Лъвът. Има си древната ни тенгриянска традиция история за произхода на това име. Инак, бихме могли да говорим много дълго върху предателството на Борис станал Михаил;))), но резултатът от това е, днешният атеизъм при българите, защото те отхвърлят наложената им чужда еврейска вера, инстинктивно, на клетъчно ниво.
21
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Престолонаследникът на Българската царска корона се казва Борис, независимо дали ти харесва или не.
20
5
 
2
 
! Отговори
Християнка преди 3 години
В дуxа нa пpaвославните трaдиции, нa днeшния cвят дeн e приeто дa сe устрoйват жeртвоприношeния в имeто нa Дoбрия Бoг. Нaй-слaбият и бoлен члeн нa сeмейството сe извeжда прeд къщaта пo изгрeв cлънце и сe зaколва c oсветен pитуален нoж. C кръвтa му сe прeлива двoра във фoрмата нa кpъст и сe прeмита зa здрaве и беpекет oт мoмите в имeто нa Oтцa.
19
0
 
2
 
! Отговори
Адолф Хитлер преди 3 години
Не е убивал евреи и други малцинства в конц. лагери. Все пак той никога не е стъпвал в тях, а Химлер се е грижел за тях. Адофл Хитлер не започва втората война като атакува Полша, неговите генерали я почват. Ето така ти звучиш. То е ясно, че царят не е покръстител, той не е духовник и никой не може да покръсти. Но той е дал рарешение за покръстването, което му дава отговорност върху самото действие. Ако аз съм цар и наредя да те убият, аз може и да не съм те докоснал, но аз съм те убил.
18
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И Престолонаследникът на България се казва Борис.