Деница Сачева: Еднократна помощ и за родителите на деца до 14 г.

Повече хора ще запазят работата си, отколкото да я загубят, вследствие на мярката 60:40
Обновена: 2 май 2020 12:17 | 2 май 2020 12:16, Елка Василева
47
Деница Сачева: Еднократна помощ и за родителите на деца до 14 г.
Деница Сачева. Снимка: архив, БГНЕС

Още в понеделник ще се разшири обхватът на еднократната помощ, която е 375 лв. Тя ще може да се ползва от родители на деца до 14 години. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по БНТ.

Няма да има изисквания да е използван пълният платен отпуск.

„ Ще дадем възможност на безработни самотни родители, които са загубили работа си след 13 март, също да ползват на базата на този критерий тази помощ“, каза Сачева.

„Предстои да предложим още 30 дни неплатен отпуск да може да се зачита за трудов и осигурителен стаж. Тоест още 60 дни неплатен отпуск да може да се зачита за такъв стаж. Ще направим всичко възможно тази мярка да е достъпна“, съобщи министърът.

По отношение на мярката 60:40 Сачева заяви, че към момента тя работи.

Още по темата

За един месец имаме нарастване на безработицата с около 91 000 души, същевременно по линия на мярката 131 000 души ще запазят работните си места.

Тя уточни, че кандидатстването по мярката ще бъде удължено до 30 юни.

Към момента повече хора ще запазят работата си, отколкото да я загубят,  вследствие на тази мярка, категорична е министър Сачева.

Факт е, че от началото на кризата имаше много голям ръст на безработицата, имаше дни, в които се регистрираха като безработни 4, 5, 6, дори 9 000 души. В момента вече две седмица се регистрират по-малко от 1000 души на ден, допълни Сачева.

По отношение на предложението на ВМРО мярката да се промени на 80/20 Сачева каза, че за определени сектори това е възможно да се наложи.

В момента най-много работни места са запазени в преработващата промишленост, следва хотелиерството, туризъм и ресторантьорство, културата, спорта. Мярката е отворена за много широк кръг икономически дейности.

Министър Сачева заяви още, че социалното министерство по линия на програма "Човешки ресурси" е организирало 45 млн. за социален патронаж. Към днешна дата 38 000 души ползват тази услуга. Удължена е програмата топъл обяд, така че до края на юни да се дава храна на социално слаби. Продължават и други инициативи. Съвместно с БЧК за раздаване на пакети на храни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
6
 
! Отговори
u преди 4 години
Никой няма да си загуби работата, освен тези които ще бъдат съкратени!
15
1
 
6
 
! Отговори
лаком преди 4 години
Искам сланинкаааа....
14
1
 
18
 
! Отговори
Бойкоеб преди 4 години
Но, само, ако си самотен родител;))) Иначе, ако ен си самотен родител, но и двамата не работят, нема помощ, дори еднмократна. Еднократната помощ, обаче е голем, ку.р! Това е измиване на ръцете, с което Бойко казва: Ето, давам ви 375 лв., оправйте се по-натам;))) Не казва: ето, давам ви 3750 лв или 37 500 лв;)))
13
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи ти си самотен родител, който губи работата си не защото е мързелив или некадърен, а ЗАРАДИ ДЪРЖАВАТА и после същата тази държава ти хвърля някакви жълти стотинки?! После те успокояват, че по-голямата половина от хората няма да си загубят работата. Щом безработицата не мине 49% значи всичко е наред, така ли?
12
2
 
19
 
! Отговори
Цв.Цвък. преди 4 години
До от нощA на Бойчето носът е толкова вече пораснал,че ако си протегне напред крадливите ръчички, ще се окаже, че те са по късички от носа, при това чувствително.....
11
1
 
17
 
! Отговори
от нощ преди 4 години
дано и най-слепите вече да прогледнат и разберат,че ни управляват паталогични крадци и избрани от тях калинки
10
3
 
15
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Мошеници !Герб
9
2
 
9
 
! Отговори
1 преди 4 години
Това за неплатените е идеална мярка. Какъв е смисъла да се стой месеци наред в неплатен отпуск? Държавата няма да записва безработни и да плаща обещетенията. Работодателите няма да плащат осигуровки. Служителите, или няма да работят и няма да получават никакви средства, или ще работят, но няма да им се плащат осигуровки. Кой печели от цялата работа?
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пародия. Винаги с условия ...Просто дайте някаква помощ на някакви родители, поне веднъж!Преди 13 март, след 13 март, ако са пушачи или непушачи има ли значение, религия, образование, здравословно състояние, живи баби и дядовци? То от 10 кладенеца вода ако ще мъкнем ...
7
3
 
11
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Права е Деница Сачева -всички Футболисти от Първа Лига на България си взимат Заплатите без да има Първенство - тези пари са част от 10 Милиардния Заем които ще го плащаме .За Справка - Радев иска Публичност на Разходите - Лудогорец има Трансфер на Пари .
6
1
 
9
 
! Отговори
аз преди 4 години
Ясно децата над 14 години не ядат. Или правят детски труд някъде за да се изхранват.
5
1
 
12
 
! Отговори
Hasan aLI преди 4 години
Ако самите родители са под 14 години двойна помош ли получаваме ?
4
2
 
22
 
! Отговори
Шоп преди 4 години
Колко е гнусна тази свинка, а Боко колко страхлив и *** да се крие зад таквиз', мислейки, че ще го пазят завинаги. Грабенето е в пълна сила и дадено се взима поне 50% обратно.
3
1
 
31
 
! Отговори
НаденицаСачева преди 4 години
Помощи, соц'яли и децки само за по-тъмния електорат на наш'та партия.За останалите - няма!
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гадни гени има тая жаба.
1
1
 
28
 
! Отговори
Уонко Нормалният преди 4 години
А когато децата на 14 год. имат Деца? Или тва не е важно?