Кризата с коронавируса удари здраво бизнеса, 79% от фирмите търпят загуби

18% са пуснали служители в платен отпуск, а 17% - в неплатен
85
Кризата с коронавируса удари здраво бизнеса, 79% от фирмите търпят загуби
Снимка: Алфа Рисърч

Преки или косвени загуби търпят 79% от фирмите, най-вече микро и малките, показва втората част от проучването на Алфа Рисърч за икономическите и социални последствия от кризата, проведено сред представители на бизнеса.

Както в цяла Европа, така и в България, пандемията от COVID-19 оказва значителен негативен ефект върху дейността на стопанските субекти.

Общо 21% от стопанските субекти твърдят, че кризата не им се е отразила особено, като при 3,5% от тях се наблюдава дори увеличено търсене на техните продукти или услуги, а малко под 2% са се преориентирали към други дейности и също се справят. 

Още по темата

Освен върху тази една пета от фирмите, които са запазили своята дейност и приходи, като относително слаб може да се оцени ефектът от кризата върху други 6.9%, чийто спад е по-малък от 20%. 56.4% обаче декларират свиване, което се движи в интервала 20-50% или 50-90%.15% декларират 100% спад на приходите си.

Въпреки шокът от кризата и спадът в дейността и приходите, мнозинството фирми са положили сериозни усилия за адаптация, организационна промяна, или временно преструктуриране, при които да запазят служителите си и да останат в готовност за скорошен рестарт.

22.6% от фирмите са запазили същата организация на дейността си, както и преди кризата. Тъй като обаче това са основно средни и по-големи фирми, почти 48% от наетите са в ситуация, в която продължават да работят на пълен работен ден на работното си място, показа паралелното проучване сред гражданите.

В една пета от компаниите (21.7%), част или всички служители са преминали на работа от вкъщи (т.нар. хоум офис), което обхваща 8% от заетите. Служителите във фирмите, които са запазили дейността си, както и в тези, където реорганизацията към дистанционна работа е възможна, са в относително най-малък риск от загуба на работни места, показват и разчетите на мениджмънта в краткосрочен план.

Значителен дял от фирмите обаче вече са предприели едно или няколко действия, които пряко се отразяват върху доходите и перспективите за работа на заетите в тях. 18.2% са пуснали служители в платен отпуск,  а 17% - в неплатен. Същевременно, 17.9% от фирмите работят със съкратено работно време.

Фактът, че сериозна част от икономиката в страната остана отворена и бързо бяха предприети някои антикризисни мерки, е позволил на над три четвърти от фирмите да не съкращават работници и служители до този момент. Същевременно, макар и бавно, нараства делът на онези, които са принудени да го направят -  от 17% в края на март (по данни на НСИ) до 21% във втората десетдневка на април, по данни на представителното проучване сред бизнеса на Алфа Рисърч. Малко повече от половината от тези фирми, 12%, са съкратили част от персонала, а 9.1% - целия. Големите фирми по-често съкращават част от персонала, докато микро и малките фирми, особено в сферите, където дейността беше забранена по силата на извънредното положение и пряко свързаните с тях бизнеси - преобладава съкращаването на целия персонал, макар и той да е само от няколко души.

През този месец и половина от началото на кризата, когато на изпитание бяха изложени на първо място здравната система, но последователно – и социалната, и икономическата, първите предприети мерки, предложени от МТСП, срещат умерено до високо одобрение от страна на собствениците и мениджмънта на фирмите в България. 

92% подкрепят и прилагат мерките за предотвратяване на риска от зараза на работното място. Дори и това да създава някои неудобства, или да предизвиква допълнителни разходи, ръководствата на компаниите са убедени в необходимостта от тези мерки и изискват придържането към тях.

55% подкрепят изцяло и още 19.8% - частично, дадената възможност за работа от вкъщи и гъвкавото работно време. 65% (40% - изцяло, 25% - частично) намират за подходяща облекчената процедура за пускане на служители в платен отпуск със заповед на управителя. По-поляризирано е отношението към мярката, станала известна като 60:40. Подкрепата и тук доминира -  59%, срещу 41% критични мнения, като критиките са основно в посока към още по-висока степен на финансова ангажираност от страна на държавата. Фирмите с голям брой заети в областта на производството, които се надяват на бързо възстановяване на предишните обеми, щом бъде рестартирана европейската икономика, както и фирмите с по-малко преки разходи за дейността си, изразяват най-силно одобрение за мярката 60:40. Тя се оценява като недостатъчна от две групи стопански субекти – тези с прекратена дейност, които нямат свеж ресурс да допълнят оставащите 40%, както и фирми със сезонна или неравномерна заетост, осигуряващи работниците си върху по-ниски заплати.

Сред не малка част от фирмите е налице разбиране, че това са мерки в подкрепа на заетостта и доходите на хората и те не могат да бъдат разглеждани като директни стимули за икономическо възстановяване и растеж, каквито обаче на един втори етап вече са необходими. Затова и основната част от предложенията, направени от анкетираните фирми, са в две посоки - продължаване на мярката 60:40 и в периода след извънредното положение, тъй като възстановяването няма да е толкова бързо и фирмите и служителите ще се нуждаят от подкрепа и през този период и мерките на МТСП да бъдат допълнени и от икономически стимули за преодоляване на очаквания тежък период на икономическа депресия.

Макар и не така високи, както сред гражданите, оценките на бизнеса за цялостните мерки (здравни, икономически, социални) на правителството във връзка с епидемията от коронавируса, са също позитивни (62%: 34%). Почти две трети дават положителна оценка на изпълнителната власт. Негативните оценки са двойно по-малко – 34% (21 на сто по-скоро отрицателни и  12 на сто – изцяло отрицателни).

По-критични от средното разбираемо са най-силно засегнатите икономически сектори – туризъм,  ресторантьорство, хотелиерство, но освен тях – част от производителите на хранителни продукти, преработващи предприятия, строителството и транспортния бранш.

Интересен факт от проучването е, че огромното мнозинство от фирмите в България (87.7%) са оптимисти, че ще съумеят да излязат от кризата и да възстановят дейността си. Според 12.3% ги очаква негативен сценарий – ударът за тях е толкова силен, че фирмата им ще фалира. 69.5% се надяват да се възстановят до една година. Двойно по-висок от средното дял катастрофични очаквания имат фирмите от сектора на туризма, ресторантьорството, малки производствени предприятия, фирми в областта на услугите и на културата.

Много е рано да се прецени, доколко оправдан е този оптимизъм. Но както е добре известно, индикаторът “икономически оптимизъм“ се използва не за да предвиди точния срок на икономическо възстановяване, а за да измери готовността на стопанските субекти към икономическа проактивност, адаптивност, оценката на собствените им резерви и стратегии.

Позитивен знак в тази посока е и фактът, че мнозинството от фирмите вече са започнали да планират, или дори са предприели стъпки в посока към реорганизация, или иновации, за да могат, от една страна, да преминат по-леко през кризата, а от друга – да бъдат по-конкурентноспособни в периода на възстановяването, през който много неща от досегашния начин на живот и работа няма да останат същите.
Така например, 27% казват, че кризата е била за тях шанс да направят оптимизация на работния процес, която ще запазят и  в бъдеще. При 22% се е увеличило ползването на електронни услуги. 17% ще продължат да се възползват от гъвкавото работно време. Всяка пета фирма планира пускането на нови продукти, а всяка седма – на нови услуги. 14 на сто предвиждат сътрудничество с други компании за постигане на по-голяма ефективност.

Дистанционната работа в периода на социално дистанциране също може да се окаже стимул за ускоряване на този модел на правене на бизнес – всяка десета фирма твърди, че предвижда реорганизация за изнасяне на част от дейността към хоум офис.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма нищо, важното всички да са уплашени и послушни.... и да не пропускат да гледат щаба
63
0
 
0
 
! Отговори
бай онзи преди 3 години
ми браточка, тия хора не могат да работят дистанционно е отговора - искаш ли да си значим - научи се да правиш продукт, който хората искат, не ти да си поточната линия ...
62
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ай стига с тая дистанционна работа.Как работник на поточна линия, строителен монтажник, шофьор, камериерка в хотел и още много подобни, ще работят "дистанционно"?
61
2
 
11
 
! Отговори
Ха ха преди 3 години
Май започваме да виждаме глада, който победи страха от чувалите с трупове. Плашилото отиде на заден план, а ментора му ни нарича наглеци и ***. *** като гледам снимките май се е огледал в огледалото.
60
9
 
5
 
! Отговори
ДО ognyanz преди 3 години
Рецесията може да се разглежда преди всичко като обедняване на населението от което следва свиване на потреблението. До този момент такива признаци не се забелязват. Забелязва се само увеличение на добрите хора -дарителите, които всеки ден даряват стотици хиляди и разбира се многобройният парк от нови коли, независимо, че са купени втора ръка. На обикновен булевард трябва да минат 40-50 хубави коли, за да се види една малко по-старичка. Това противоречи на обедняването,следователно рецесия няма
59
1
 
13
 
! Отговори
Пеевckи преди 3 години
Това е злостна клевета! Моят бизнес не търпи никакви загуби!
58
0
 
33
 
! Отговори
Дискриминация преди 3 години
Да удара е жесток но само за бизнеса и нормалните хора,хиляди търтей чиновници и държавни служители не страдат и продължават да източват бюджета,кога ще се сложи край на тази подигравка?
57
3
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 3 години
До Пълно с нови коли: Къде е рецесията? Чети Уикипедия:"Рецесията може да се разглежда като период на временен спад в икономическата активност и производството". А коли има всякакви, повечето внесени като "втора ръка".Но имаме и милион и 270 хиляди пенсионери под прага на бедност. Преброено от финансовият министър преди Нова година за коледни добавки. Бойко не пропуска да се бие в гърдите за такива "подаръци".
56
1
 
16
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Криза ли ?!В Общината ни се изливат реки от бетон.Това са крадени от нас пари.Какво ли щеше да бъде без криза ?Пази Боже !
55
12
 
4
 
! Отговори
Пълно с нови коли преди 3 години
Поне в България засега не виждам никаква рецесия. Излезнах навън и видах за 5 минути над сто страхотни коли. Не изброявам тези над сто бона. Това ли е рецесията ?
54
3
 
18
 
! Отговори
SS преди 3 години
Искате и ли не живота ще ви принуди да станете препъри за да оцелявате!Но епидемията не е свършила,и няма да свърши скоро.Икономиката е в рецесия.Който е бил предвидлив,ще оцелее.Чакат ни трудни дни.
53
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 44Ама разибра се само вие *** знаете за какво става дума,разбирате от всичко,и Бил Гейтс и чист като детска сълзица. Ваксинирайте се вие разбирачите и умниците,ние тъпанарите ще се въздържим.
52
4
 
8
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
Тези, които имат проблеми е време да научат как се получава нещо от Бойко и гербаджийската дружинка. Ще получат тези, които се организират да да излязат на протест пред прозорците на Министерския съвет. Другите все едно че ги няма.Бойко винаги действа пожарникарски, това може.
51
5
 
19
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Села,къщи и...дворища колкото искате.Гладни няма да останете.Ако чакате Боко да ва...храни,с неговите...мерки,сте загубени.
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 45 А де, да се чуди човек? Но отговорът е ***, защото самооценката е едно, а реалните постижения нещо съвсем друго.
49
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А "Галър Интернейшънъл Москва" на Андрешко и Рашко какво казва? Защото аз вярвам само на тях.
48
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пределно ясни новини. В IT сектора сме, проектите в някои области скочиха с 450%, а в други са замразени до края на годината. Още февруари казахме къде ще има търсене- стрийминг платформи (огромен скок на акциите на Amazon и Netflix), хазартни игри, онлайн платформи за поръчки на храна. Например- eBag не могат да смогнат от огромен обем поръчки. Някои заведения- също. Резюмирано- ако имаш акъл, тъсиш ниши, в които да насочиш експертизата на бизнеса си. Ако е различна от търсенето, учиш се.
47
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Населението на планетата ще се редуцира до под милиард, замислете се колко от вас произвеждат нещо наистина необходимо, и въобще колко от вас произвеждат нещо. Ще има тотално сгромолясване на цели отрасли от икономиките. Тая истерия беше първото камъче от разрушаващата се кула.
46
0
 
9
 
! Отговори
Факт преди 3 години
До АнонименЧета постовете и си мисля: колко много умници има, а държавата е на последно място. Що тъй?==============Ми щото в управлението не те подбират по акъл - там умници няма
45
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чета постовете и си мисля: колко много умници има, а държавата е на последно място. Що тъй?