В Банско разчитат първо на местните хора за заведенията

Собственици на ресторанти ще отворят предпазливо
28
В Банско разчитат първо на местните хора за заведенията
Снимка: БГНЕС

Въпреки че времето захладня и все още не са ясни всички изисквания на контролните институции, собствениците на кафенета и ресторанти на открито вече подготвят обектите си.

Още по темата
Извършва се сериозна дезинфекция на санитарните части, помещенията за приготвяне на храна, мокрите барове, маси, столове, дори и сенниците. Повечето от собствениците признават, че тръгват към отварянето на заведенията предпазливо, на патерици, предаде БНР след репортерски проверки в Банско и Сандански. Не толкова заради ограниченията и спазването на мерките, колкото заради липсата на туристи.

Разчитат местните жители да преодолеят страха от заразата и да размразят потребността от социални контакти.

"Имаме готовност да отворим. Чакаме разпоредбите от Агенцията по храните. Няма да има проблем да отворят градините на зеведенията. Ще стартираме с по-малък брой персонал, отколкото, ако е нормално. Ситуацията все пак е несигурна и може да се промени след седмица", казва Иван Александров, стопанин на едно от най- посещаваните централни заведения в Банско.

Александров уточни, че 80% от оборота на заведението му обикновено е от туристи, които сега не може да очаква. Той изрази надежда до края на лятото бизнесът да влезе в нормален ритъм.

Това, че разходите първоначално ще надхвърлят очакваните приходи, разбира и местната власт в Банско. Затова няма да възстанови наемите и такса тротоарно право. Но контролът ще е безкомпромисен, категоричен е кметът Иван Кадев.

"Издали сме заповеди - от общинската администрация, съгласувано с Общинския съвет - и сме освободили от такси за наеми и тротоарно право всички хора, заети в ресторантьорския бранш. Това остава в срок от един месец след отпадането на извънредното положение. Кога ще отпадне то, зависи от разпореждането на Министерството на здравеопазването. Що се отнася до спазването на противоепидемичните мерки, убеден съм, че всеки собственик ще положи усилия това да се случи. Много е важно да се слагат маски от персонала, който обслужва клиентите. Контролът ще осъществява БАБХ и РЗИ, съвместно с екипи на полицията. С нашите сили и средства също ще осъществяваме контрол", каза Кадев.

Жителите на община Сандански се радват най-много на отварянето на плувните басейни - заради децата и в името на спорта. Местната власт обаче не е категорична, че ще остави в сила заповедта за отпадането на наемите и таксите на зеведенията, признава кметът Атанас Стоянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Златко преди 3 години
Лека полека Банско ще се възстанови напълно от карантината! Дано през следващия зимен сезон всичко да бъде наред за провеждането на поредната Световна купа по ски!
25
5
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
И кво като отворят, имали са 10 души персонал, сега ще работят с 5-***, което означава 5 души на улицата безработни... И всички бизнесмени ще направят същото
24
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 23Ми, не знам, тук аз май най-много имам какво да кажа по въпроса за механите и качеството вътре, но освен *** въпроси от сорта на "ти знаеш ли какво е глутамат гълъбче" друго не съм чул.
23
0
 
2
 
! Отговори
23 преди 3 години
Ясно, нямаш какво да кажеш, просто си чешеш крастата по форуми
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 22И преди ядене? Между другото, тоя аргумент че още 50 човека са яли преди теб: не знам на теб досега индивидуален прибор с монограм ли са ти държали специално като ходиш по кръчми?
21
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 21Знам, ама се чудя какво общо има това с каквото и да било. Малко се пошегувах с теб, че много напрегнати ми изглеждате (между другото, е доста забавно да се чете как хората започват да се държат когато предположат (грешно) кой стои отсреща). Кажи сега, какво ти е на сърцето?
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кви заведения бе хора, аз вкъщи си мия приборите и чиниите преди и след ядене и през миялна минават всеки ден, дето само аз ям от тях, те искат да ме накарат да ям с прибори, дето още 50 човека са се хранили преди мен. Тоя бизнес е финито за поне 2-3 години
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти знаеш ли какво е глутамат, гълъбче?
18
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 17Не знам защо реши, че се заяждаме. Аз ви давам възможност за директна комуникация и то по най-откровен начин.
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 16Да не са ти серврали някъде глутамат в чиния? Бааси, знам, че има някои новатори, но не знаех, че се предлага в меню особено като самостоятелен артикул. И, как беше?
16
1
 
3
 
! Отговори
16 преди 3 години
Те в Банско местен глутамат ползват, да ти имам наивитета
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако, чакате само на местните, не е никак добре работата. Чужденци явно няма да има, така че не се заяждайте със Софето, щото ние сме ви доста близко и не дойдем ли ние, съвсем ще го закъсате! А и сме най-заможнички.
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 14Ми, сега, аз не те карам да вярваш в каквото и да е, но ако въобще си обърнал внимание на надениците и суджуците които си ял там, те не са баш като тва дето можеш да си купиш у Софето. сигурно има причина да е така (аз поне знам имената на точно две причини тва да е така, но да не разсейваме уважаемите зрители). Там е много по-вероятно да ядеш от полуфабрикат нещо от тия неща които ги споменах, защото, нека си го кажем честно, кой олиго*рен отива в Пирин, за да яде италиански манджи?
13
0
 
5
 
! Отговори
до 14 преди 3 години
Така де, в Банско телето ти го колят пред теб, мушат надениците и фърлят на скарата. Ай у лево.
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 8Да не се обиждаме сега, в Бансчо полуфабрикатите не са на почит, освен ако не сте си поръчали некоя тъпотия като пържени картофи с цаца или ризото (тва съм сигурен че в тоа край никой не знае как се готви).
11
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 9Глей сега, вие Софиянци малко не разбирате местната култура: нещата стават по-бавно, но за сметка на тва като се случат сичко е бомба. Сега, аз да ти кажа, не вярвам да сте чакали 50 минути. Най-малкото сте щели да питате какво става един два пъти, да ви кажат какъв е проблема. Там обслужването не е като в София или друг голям градски център. Особено као сте отишли по "никое" време, хората работят малко на приливи и отливи, в зависимост кога очакват многото клиенти.
10
0
 
9
 
! Отговори
до 8 преди 3 години
Хранил си се на 7-мата минута, щото са ви претоплили полуфабрикатите
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ha
8
0
 
12
 
! Отговори
Тангра преди 3 години
Да не кажа някоя нецензурна дума.В Банско заведения за местни няма отдавна.Там е машина за пари както на морето.Дори да има нещо свястно то се губи .
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
P.S. Ако искаш, ще напиша и имената на заведенията, може едното да е твоето...