Българинът все по-спокоен за коронавируса, дава добра оценка за мерките

Все повече наши сънародници искат разхлабване на ограниченията
85
Българинът все по-спокоен за коронавируса, дава добра оценка за мерките
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Тревогата на българина около разпространението на коронавируса спада, а оценката за действията на властите в условията на пандемия остава добра, макар и да намалява плавно на фона на стойностите от началото на кризата, сочат данните от експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", посветен на кризата с COVID-19.

От агенцията уточняват, че по-голямата част от интервютата са взети преди пресконференцията в неделя, на която бе анонсирано облекчаване на мерките.

Още по темата
Като цяло данните към началото на май показват, че обществото остава в тревога от болестта, но тревожността продължава видимо да намалява. Според 56% от анкетираните вирусът е опасен, но в крайна сметка просто силен грип. В средата на март на това мнение са били 64% от анкетираните.

От 12 до 23% пък се е увеличил делът на тези, които намират не намират коронавируса за сериозна опасност. 20% са тези, които определят COVID-19 като смъртоносна опасност.

Повечето българи продължават да намират мерките на правителството срещу коронавируса за достатъчни, но постоянно си проправя път и усещането, че са прекалени.
Две трети преди месец и половина казваха, че мерките са достатъчни. Постепенно, този дял спадна до 55% сега. За същия период виждането, че мерките са прекалени, постепенно се утвърди от 17% до 32%. Има и съвсем малки дялове на неотговарящи. Явно продължава тенденцията на нетърпеливост на обществото, отбелязана и в предходния сондаж, отчитат от "Галъп".

Любопитното е, че за последните десет дни леко расте и делът на онези, които смятат мерките за недостатъчни – от 8 на 12%. Възможно е това да е боязън пред облекчаване на мерките или недоволство от недостатъчното им спазване от страна на мнозина.

Като цяло обаче паникьосаните българи вече са малка група. Доказателство за това е и фактът, че мнозинство от 53% е на мнение, че е дошло времето да отпадат ограниченията за пътуване от едно населено място в друго; 44% казват, че още е рано. Останалите се колебаят.

Одобрението за властта остава високо.
Продължава обаче и отбелязаната и в предишния сондаж плавна нормализация на данните по отношение на правителството след първоначалния отскок. Премиерът Борисов остава с одобрение сред над половината от българите - 55% - в настоящата ситуация с коронавуриса. Така ситуационното одобрение към Борисов е осезаемо по-високо от доверието към него в обичайна ситуация.
 
Тревогата за доходите остава висока сред българите.
Във втората половина на март 36% твърдяха, че доходите им са намалели заради коронивурса, месец по-късно те вече бяха 47%, а сега са на практика същият дял – 46%.

За намалено работно време сега съобщават 17%. Почти толкова бяха те и преди десетина дни, а в разгара на тревогата от заразата бяха 14%.

Предстои да загубя работа, сега казват 8%, преди десетина дни бяха 14%, а месец преди това – 12%.

Тревожен е обаче ръстът на безработните - от началото на кризата те са нараснали с близо 280 хиляди и сумарната безработица в момента е на границата на първото двуцифрено число, показват калкулациите от сондажите досега.

Като цяло, мерките на правителството за помощ на икономиката и фирмите се оценяват като засега незадоволителни. 46% ги намират за недостатъчни, 26% - за достатъчни, а 25% не се чувстват запознати с мерките. Други 3% признават, че не могат да отговорят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
2
 
0
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Митко-любопиткоКогато Галъп сондира - резултата е ....! Те едни избори не са познали от години!
67
2
 
0
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Платена статия
66
5
 
10
 
! Отговори
Митко-любопитко преди 3 години
И кой е този българин , дето е спокоен за коронавируса и дава добра оценка на мерките ?Кажете му името , та да то знаем и ние и да започнем да правим като него .Щото като знаем , че в държавата непрекъснато се вливат купища заразени , а ние пазим карантина незнайно защо и незнайно колко , как да сме спокойни ?!
65
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 74Изразих се ясно, няма нужда да го пиша като отделен коментар, щото мръсотията е състояние на духа, което се материализира в реалността ни. Ако не променим мисленето/усещането си (за цялото), болниците и улиците вечно ще са гнусни.
64
1
 
0
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 3 години
Епиграма- По света и у нас -: Милиони истукани бродят като талибани.В превоза пък горките-ощетени са крадците.Никак не се колебайте бързо помощи им дайте.Автор: Георги Илиев Митев. Потърпевш от милицията, военните, полицията ,медиците ,институции и граждани.Град София (2020).
63
3
 
0
 
! Отговори
Юнга преди 3 години
70, гмуркача маскиран, с гагана прибирам миди от тетраподите, без да се гмуркам като теб.Но не е за теб тази работа, хлъзгаво е, може да се порежеш, да се повредиш !Възли правя здрави - Дявола не може да ги развърже, според капитана.
62
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И как точно нашите ще спрат "съсипването" на икономиката?Може би ще се юрнеш по заведения и туризъм, с последните си парички, щото базови бизнеси в ЕС, на които сме под доставчици се и слушат и задържат поръчки, и бъдещите доходи са под въпрос. Или ще дръпнеш кредити, които ще инвестираш в нов автомобил за да подпомогнеш европейската икономика? А Скока на храни ще прегърнеш ли, старите бакшиши ще оставяш ли? Я да видим как ще събудиш икономиката, Умник!
61
3
 
6
 
! Отговори
До 72 преди 3 години
Абсолютно си прав, но това го напиши като отделен коментар. Това, което написах за болниците е ВЯРНО.
60
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няк'ъв коментира хигиената в болниците, я, се огледай около себе си и осъзнай в каква *** грухтиш. Днес по улиците се натъкнах на маски, мокри кърпички, ръкавици, опаковки от дезинфектанти - сигурно са паднали от дърветата. Българинът НЯМА култура да чисти след себе си, НЕ е научен да си изхвърля *** в предназначените за тази цел места и винаги ще се оплаква от липса на нещо, най-вероятно, щото главата му е напълно празна.
59
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо няма да си припомни народа. Мъдростите са писани послания от мъдри за следващи мъдри, Те не са за публиката. За това публиката се вкарва в желани филми. Няма вирус, ввета ми пречи да съм умен и красив, богат и мързелив. Да работя малко и харча много, и задължително да поствам в фейса или инстаграм как се прави да съм успешен. И сега всички са в заговор срещу правата ми. С лайкове ще преборим заговора. Е те това е положенето. А народната мъдрост, е от мъдри за следващи такива. Не е за народа
58
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Юнга 68, когато се научиш да правиш двойно щокотов възел и се гумрнеш с гаган, тогава може и да ти повервам.Хайде бягай на вахта!
57
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите да си припомнят че Вгласите накрай дунава се давят. Пика токущо започва а не да ви успиват чее отминал. Когато бяха една шепа заразените ви заковаха като пирон у греда. А сега когато са по 57 на ден ви охлабват. Имали някаква логика според вас. Щото аз не виждам никаква. Най лошото е че Прокажени продължават да идват и никой не ги карантира задължително и под охрана а ги оствят да разнасят заразата. Запомнете че никой не мисли за вас.Те прибраха 812 милиона евро вече несте им нужни.
56
1
 
3
 
! Отговори
Юнга преди 3 години
66,ало с маската,гмуркача за миди, НЕ можеш да видиш "бисерите" в ядката на мидите.Ще ти станат зъбите бисерни зъби !Купувай миди от фермите.Няма да имаш ядове ...
55
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хигиената в болниците е под всякаква критика ! И направете тестове на санитарките ромки.
54
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Василев, аз съм един *** като Слави и съм полееегнал на диванчето.Почивам си и чакам наивниците да се споминат от страх от респираторен вирус който всяка зима заразява милиони.Лятото ще се гмуркам за миди и тогава мисля да съм с маска, защото по-добре се виждат мидичките с биричка.
53
6
 
10
 
! Отговори
SS преди 3 години
Все си мисля,че тъкмо ще разхлабят мерките и вируса тогава ще ни удари с цялата си сила.И тогава ни е еб...на мамата.Дано не съм прав!
52
13
 
3
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Селянино ***, ти трябва да си благодарен на великите и всемогъщи англоскаоснкси корпорации и банки, че ще ти дадат възможност, да развиеш много отрасли и производства, които сега работят за китайската икономика и държава!!!Да селяни прости, хората ви дават с пълни шепи милиарди, работни места и икономически растеж, а вие само с.ере.те по интернет селски барабонки!!!Вечно мрънкащи и вечно недоволни, но пък некадърни все се правите на голяма работа!Пандемията се направи за ваше добро!Уйл!ЦРУ
51
3
 
5
 
! Отговори
аз преди 3 години
След сеира с ваучерите и 1.5 метра в заведенията от днеска, не мисля че хората ще успеят да преживеят и тая гавра. Според мен си разпределят като за последно, щото НЯМА как да влязат друг път вече в парламента.
50
4
 
8
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
То този коронавирус вече половин година мина откакто съществува и нищо, само затваряния, мерки и жертвите ги виждате. Ако мислят все така да затварят хората и да ги ограничават, няма да стане, сори. Няма да изчезне този вирус, или ако изчезне, всички трябва да са минали през него.
49
2
 
10
 
! Отговори
Велес преди 3 години
Мерките....Мерките... Какво разхлабване ви гони! Мерките бяха само на хартия: -И само за овцете! Оня, с лигавника не спря да се разкарва с джипа! -Пристигащите в България си сновяха както си искат и където си искат! -НОЩ така координира доставките на облекла и пособия, че медиците се заразиха! В парка не можеш да седнеш, ама в трамвая или метрото може!- Кучета може, ама деца-йок!!