Омбудсманът категоричен, че гражданите не са защитени от КЕВР

Цената на газа се мени всеки месец, но сметките остават високи
5 май 2020 13:34, Павел Гълъбов
9
Омбудсманът категоричен, че гражданите не са защитени от КЕВР
Снимка: Омбудсман

Интересите на гражданите – потребители на топлинна и електроенергия не са защитени в достатъчна степен в така предложените от КЕВР проекти на наредби за определяне цената на парното и тока.“ Това заяви омбудсманът Диана Ковачева, която се включи по скайп в общественото обсъждане на регулатора на двете наредби – Наредба №1 от 14 март 2017 г. за регулиране на цените на електрическата енергия и Наредба №5 от 23 януари 2014 г. за регулиране на цените на топлинната енергия, съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.

Още по темата

Припомняме, че на 1 май омбудсманът изпрати препоръка до КЕВР, в която поиска удължаване на срока за това обсъждане, като подчерта, че реално за подготовка на заинтересованите участници в онлайн-заседанието се дава само един работен ден. Това, по думите й, е недостатъчно като време и буди опасения, че регулаторът подхожда формално по теми, които засягат пряко всяко българко семейство.

Според доц. Ковачева целта, която КЕВР заявява – да приведе в съответствие тези наредби с наскоро приетите промени в Закона за енергетиката, категорично не са постигнати.

Един от въпросите, който омбудсманът постави пред КЕВР бе, защо при определяне на преференциалната цена на електрическата енергия за следващия регулаторен период, се дава възможност КЕВР, по свое усмотрение, да решава дали да извърши корекциите на необходимите приходи на дружествата за електроснабдяване. „Смятам, че тук не трябва да има изобщо дискусия и въпросът не е дали и може ли, а че задължително трябва да се коригират“, каза омбудсманът.

„Тази субективна преценка на КЕВР дава възможност за нарушаване на обективния подход при формирането на цените и създава основателни съмнения за начина, по който реално ще се отрази промяната на природния газ върху цените на електроенергията“, подчерта Ковачева и допълни, че същото се отнася и за цените на топлоснабдителните услуги на топлофикациите – оставени изцяло на преценката на регулатора. 

Солени сметки за парно в София, ТЕЦ да ги преизчисли!

Омбудсманът бе категорична също, че не е приемливо по време на регулаторния и ценовия период, КЕВР да определя не по-често от веднъж на 6 месеца преференциалните цени за тока и парното. 

На практика цената на природния газ се променя всеки месец, КЕВР взема решение за тази промяна всеки месец, а в същото време наредбите му дават възможност да ги изменя едва два пъти на 12 месеца“, отбеляза Диана Ковачева.

Тя още веднъж изтъкна, че по този начин не са защитени в достатъчна степен интересите на потребителите и се аргументира с факта, че тази промяна ще се случва само, когато има съществено изменение на цената на природния газ, което според КЕВР означава 15%.

Как решава, че именно 15% е съществено изменение на цената, а не например  - 3%, 5% или 10%“, попита доц. Ковачева и отбеляза, че очаква отговор от регулатора на поставените въпроси и изрично настоя цената да се определя всеки месец, а не два пъти в годината.

„С направените изменения КЕВР не постига целта си да измени наредбите в съответствие със закона и нарушава принципа на последователност в своята работа, заложени му в закона. Освен това, не е постигнат баланс между интересите на енергийните и топлоснабдителните дружества от една страна и интересите на потребителите, като по този начин регулаторът сам отваря вратата за възможни нарушения“, заключи омбудсманът.


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 1 година
Права е! Обират ни безкруполно и вече не се издържа!
6
0
 
3
 
! Отговори
тя преди 1 година
КЕВР не работи в интерес на гражданите каквато е целта му , а в свой личен интерес щото му плащат под "масата " !
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Taz offshorna ortodoksalna teroristka na vajeto.
4
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скрийте я тази смешна лелка
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това да кажеш, че някога сме се чувствали защитени... Па чак и категорична била. И ние за много неща сме категорични, ама редица мутри и пиявици ни точат от памти века и само си го местят от единия крачол в другия при всеки скандал медиен... Поредната пиявица е и тая. Нищо бе. На оня свят всички ще си плащате. ***.и.
2
4
 
6
 
! Отговори
The Ghost преди 1 година
Тази длъжност омбудсман е напълно ненужна в България. Нищо не може да промени в живота на обикновения човечец.
1
4
 
7
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Ле ле лееее какво откритие????????