Армията ни не е спряла да води бойна подготовка

Явор Матеев: Тя е гарант за националната сигурност
22

Честваме Деня на храбростта и празника на Българската армия - 6 май, Гергьовден. Но заради пандемията от Ковид-19 тази година българите нямаха възможност да се насладят на военния парад.  За първи път в 100-годишната си история той се проведе не в София, а в Националния военен университет във Велико Търново.

"Не е като изминалите години, но Българската армия е достатъчно гъвкава така, както нашето общество показа, че е гъвкаво. По традиция тази година нещата не можеха да преповторят това, което българският народ и българският гражданин е свикнал да вижда през последните години. Но в тези условия Българската армия се постара с включване от Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново и с директни включвания от Варна - база "Граф Игнатиево", както и полигона в Црънча", каза командирът на Специалните сили ген.-майор Явор Матеев в предаването "Денят ON AIR".

По думите му Българската армия както преди, така и сега изпълнява своите основни конституционни задължения.

"Тя е гарант за националната сигурност и суверенитета. В силите за специални операции на Българската армия ние продължаваме да изпълняваме всички дейности, свързани с нашите отговорности по носенето на различни дежурства, свързани с отговорности на територията на Република България. Също така свързани с наши отговорности към колективната отбрана на НАТО", допълни Матеев пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че продължава и участието им с военнослужещи в мисии и операции зад граница.

"Продължаваме, разбира се, съобразено с обстановката в страната, да водим бойна подготовка, всички онези неща, които са традиционни и съществува Българската армия. Ние за момент не сме спрели да водим нашата типична бойна подготовка. Ограничили сме максимално въздействието на този фактор върху ежедневния процес в казармата. Още с обявяването на извънредното положение реорганизирахме нашата работа във всички формирования", каза още ген.-майорът.

Матеев коментира, че екипите са разделени, така че да може минимум 2 екипа да водят независима подготовка.

"Българското общество трябва да бъде сигурно, че както и преди 100 години по време на войните за национално обединение всеки военнослужещ дава най-доброто от себе си, за да защита себе си, своя командир, своето военно формирование, интересите на своето семейство и интересите на родината", отсече командирът на Специалните сили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не си знае силата и е гарант за националната ни сигурност.Може би успешно изграждаме родната ядрена триада?Дали по темпове на строителство се приближаваме към тези на третия лъч?
20
0
 
3
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
заповяданите мерки .... каскет! фуражка! .... или кво беше - ***!
19
0
 
5
 
! Отговори
SS преди 3 години
Имаме армия ама за паради.Съвременната война се определя от качеството на въоръжението и професионализма,а не от генерали които не са участвали и в една престрелка.Модерния войник трябва да умее много неща.Тук ставаме войници за да се пенсионираме рано и да вземем 20брутни заплати.
18
0
 
6
 
! Отговори
а! преди 3 години
Сефте чувам, че сме имали армия!
17
0
 
4
 
! Отговори
SS преди 3 години
Наемници е имало още от дълбока древност.И ще има докато съществува явлението война.Но наемника е професионалист в дадена област на военното дело.Иначе защо ще му плащат?Но в Бг-я е нещо друго.Тук винаги нещата са изкривени.
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На мен водещата ми харесва.
15
1
 
2
 
! Отговори
xaxsas преди 3 години
Глупости на таркалета. Ако някога някой нападне България първият ми въпрос към пришълците би бил: "Колко безплатни дентални процедури на година ще имаме по здравна каса?" В крайна сметка какво значение има дали държавата ще се казва България или Тамбукту?
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
еййй от целата ни армия тоз хвалипръцко ли цял ден ще гледаме. В Грузия специалните им сили ги бяха стъкмили точно като неговите подчинени, по американски тертип. И кво, дойде батальон брадати чеченци с Ямадаев на чело и се разбягаха.Че нашите юнаци не дай боже да теябва да се сблъскат на яве с див руснак
13
0
 
9
 
! Отговори
Бля бля преди 3 години
Този маймуняк, за звезда на пагона е способен да пише много ***. Петни синята барета!
12
0
 
10
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Другарят с име на дърво не отговори на въпроса "Кой е нападнал НАТО, че да участваме в колективната му отбрана?". Прави му чест, че признава за безродниците в чужбина /а не зад граница, защото не е уточнено зад чия граница/, но отказва да признае Истината - наемниците ни участват в нападателни войни, а не в мисии и операции. Отказва и да обясни защо изобщо участваме в тези войни.
11
1
 
13
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Безсмислено наливане на милиони левове в структура която при нужда да брани властимащите !Оправдават заплати!
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки потенциален противник може да окупира България за часове.
9
0
 
9
 
! Отговори
Стоян преди 3 години
Наемникът е войник на този който плаща повече
8
0
 
13
 
! Отговори
Кора Бийка преди 3 години
Поредния плешивец!
7
0
 
18
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
Каква армия бе? Ние нямаме такава! България няма боеспособна армия..
6
1
 
17
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
И с кого ще се биете, с главнокомандващия? Успех!
5
0
 
6
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Не, сега чакаме каубоите.
4
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този и наемниците наричащи себе си армия служат на всеки друг, но не и на България.
3
0
 
17
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
каква армия имаме бе!??Мега смях само тюфлеци със шкембета и 50 годишна техни в стил ранен соц!!! Както всичко в страната и армията е смях, но се втълпява, че сне велики във всичко има ли смисъл да изброявам
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква бойна подготовка - стрелба с прашки и фуниики ли ?