ЕК за нас: След исторически спад на безработицата скок през 2020-а

БВП вероятно ще се свие със 7,2% през тази година
Обновена: 6 май 2020 16:20 | 6 май 2020 16:20, Веселина Йорданова
82
ЕК за нас: След исторически спад на безработицата скок през 2020-а
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Очаква се безработицата в България да скочи до 7% през 2020-а година след исторически спад до 4,2% през 2019-та.

Още по темата
Това се казва в пролетната икономическа прогноза за страната ни на Европейската комисия за тази година.

БВП вероятно ще се свие със 7,2% през тази година, а догодина ще отбележи ръст от 6 на сто, се казва още в прогнозата. В нея се отбелязва, че секторите, директно засегнати от мерките срещу коронавируса - като търговия на дребно, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство - работят с 30-40 на сто от техния капацитет.

"Това ще доведе до ефект на доминото и в останалите сфери на икономиката", се подчертава в документа. Отбелязва се, че възстановяване на икономиката може да се очаква през втората половина на тази година с постепенната отмяна на карантината.

По отношение на очаквания дефицит еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони подчерта:

"Дефицитът в Белгия, Полша, Словакия и Румъния се очаква да надвиши средния за ЕС - над 8 на сто от БВП. От обратната страна са Ирландия, Швеция, Унгария, Люксембург и България, където той ще остане под 6 на сто от БВП".

Според прогнозата, догодина растежът ще се повиши до около 6 на сто. Личното потребление ще бъде и водещо за възстановяването, тъй като се очаква и подобрение на трудовия пазар в страната ни, предаде БНР.

През 2021-ва се очаква понижение на нивото на безработица в нашата страна под 6% към 5,8 на сто.

След растеж с 2,2% на общите инвестиции в нашата страна през 2019 г., в пролетната оценка на ЕК се прогнозира много рязко свиване на инвестициите с 18% през настоящата годна. Предвидено е и слабо повишение с 1,0% през 2021 г.

Комисия очаква забавяне на инфлацията в България от 2,5% през 2019 г. до 1,1% през тази и през следващата година.

Относно баланса на държавния бюджет, ЕК очаква бюджетен дефицит в размер на 2,8% от БВП през 2020 г. и в размер на 1,8% от БВП  за 2021 г.

Комисията също така прогнозира нарастване на държавния дълг като процент от БВП до 25,5% през настоящата година спрямо 20,4% от БВП през миналата и стабилизиране на ниво от 25,4% през следващата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
10
 
! Отговори
KRADLIVOTO GOFFETO преди 3 години
Полицията е следила и снимала къщата и магазина за дрехи в Барселона в продължение на дни през 2019 г. Така се доказва, че ексмоделката използва за придвижванията си из града луксозно бяло порше Macan. Агентите я фотографират, когато тя излиза от къщата, шофирайки.Колата е регистрирана на фирмата EMA_BGS SL същата, която контролира магазина за дрехи. Докладите на антикорупционната прокуратура твърдят, че колата е оценена на над 70 000 евро и е закупена на лизинг през февруари 2017 г. през банка в Барселона. Полицията сочи, че това плащане е в дисонанс със загубите на магазина и на фирм
16
3
 
10
 
! Отговори
KRADLIVOTO GOFFETO преди 3 години
След една година разследване каталунската полиция стига до заключението, че в Каталуня са направени инвестиции, които надхвърлят пет милиона евро. Парите идват в Испания през двете разследвани компании. Агентите не са намерили данни, които да доказват, че моделката и баща ѝ имат законни доходи, отговарящи на този начин на живот. В своите доклади пред Антикорупция те припомнят твърденията в жалбата, че парите биха могли да са свързани с недекларирани средства на част от висшите служители на българското правителство, включително и Борисов.Едно порше за 70 000 евро
15
2
 
16
 
! Отговори
absurd преди 3 години
Дрън ,дрън,хора за работа няма,за каква безработица говорите,друг е въпроса че работника вече поставя условия на работодателя което е добре
14
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Историческият спад на безработицата е благодарение на ТикФата и тези като него които през 30-те години на демокрация ни гониха гониха и най накрая успяха да ни изгонят по света. И сега като почти не останаха хора в България имало ниска безработица.
13
17
 
3
 
! Отговори
Справедливост няма ! преди 3 години
Дано Короната отнесе наглите пенсионери, дето работят и заемат местата на младите безратни !
12
3
 
22
 
! Отговори
Гадини преди 3 години
Нормално. Дойдоха си всички роми ,които работеха незаконно в Европата и се регистрираха за безработни у нас. Тук и помощи им дават, лекуват ги безплатно от нашите осигуровки.
11
25
 
0
 
! Отговори
чорбаджия преди 3 години
За колко пари сте готови да работите? Една фирма е пуснала обява за 600 лв и има 80 кандидата Готови ли сте за 600 натиснете +, ако не -
10
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Исторически ниска безработица през 2019 г !Какво да говорим повече !В днешни дни България за първи път почувства европейския полъх на стандарт,стабилност,модернизация и самочувствие !Има,разбира се,още много дълъг път,докато стигнем големите,но сякаш след 30 години преход,чак сега тръгнахме към просперитет ! Борисов,ЕС и промяната на манталитета ни взети заедно запалиха фитила! Дай Боже по-ускорени темпове на развитие за бъдеще !
9
7
 
19
 
! Отговори
Кратуната преди 3 години
Ще дадем още 75млн. на мутренска колекторска фирма и ще оправим работата!
8
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е защото Горанов има хората за маргинали.В другите държави и на маргиналите дават по една минимална заплата барем за хлеб,а тук хората ще *** в мизерия!Още гласувайте за ГЕРБ!!!!
7
8
 
14
 
! Отговори
хаха преди 3 години
Как не ги е срам с тези прогнози.Позитанските *** казват , че всички останали без работа, а те говорят , че след рекордно ниска безработица в България от 4% щяла да стане 7%Само за сравнение преди кризата безработицата в Гърция беше 15%, а средната в ЕС 8%
6
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойкономиксът е спасението.
5
7
 
22
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
ТВА Е САМО НАЧАЛОТО
4
13
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Катастрофа на Тиквената монархия!Горко ни!
3
0
 
20
 
! Отговори
az преди 3 години
Ефект на доминото едва ли. Това са отрасли, които предимно смучат от другите, а не произвеждат нищо. Единствено, че дугите ще имат повече пари, като харчат по-малко за ресторантьори и фризьори. Плюс, че след началното покачване на цените, което им е решението за всяка криза, набързо се усещат, че няма да я избутат така и ги свалят.
2
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Беден..но десен,мотото на капиталиста
1
4
 
9
 
! Отговори
splashin in MIAMI преди 3 години
Междузвездната комета "Борисов" изненада ученитеСъставът ѝ е "драстично различен" от този на кометите в Слънчевата система