ЕК за нас: След исторически спад на безработицата скок през 2020-а

БВП вероятно ще се свие със 7,2% през тази година
Обновена: 6 май 2020 16:20 | 6 май 2020 16:20, Веселина Йорданова
82
ЕК за нас: След исторически спад на безработицата скок през 2020-а
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Очаква се безработицата в България да скочи до 7% през 2020-а година след исторически спад до 4,2% през 2019-та.

Още по темата
Това се казва в пролетната икономическа прогноза за страната ни на Европейската комисия за тази година.

БВП вероятно ще се свие със 7,2% през тази година, а догодина ще отбележи ръст от 6 на сто, се казва още в прогнозата. В нея се отбелязва, че секторите, директно засегнати от мерките срещу коронавируса - като търговия на дребно, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство - работят с 30-40 на сто от техния капацитет.

"Това ще доведе до ефект на доминото и в останалите сфери на икономиката", се подчертава в документа. Отбелязва се, че възстановяване на икономиката може да се очаква през втората половина на тази година с постепенната отмяна на карантината.

По отношение на очаквания дефицит еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони подчерта:

"Дефицитът в Белгия, Полша, Словакия и Румъния се очаква да надвиши средния за ЕС - над 8 на сто от БВП. От обратната страна са Ирландия, Швеция, Унгария, Люксембург и България, където той ще остане под 6 на сто от БВП".

Според прогнозата, догодина растежът ще се повиши до около 6 на сто. Личното потребление ще бъде и водещо за възстановяването, тъй като се очаква и подобрение на трудовия пазар в страната ни, предаде БНР.

През 2021-ва се очаква понижение на нивото на безработица в нашата страна под 6% към 5,8 на сто.

След растеж с 2,2% на общите инвестиции в нашата страна през 2019 г., в пролетната оценка на ЕК се прогнозира много рязко свиване на инвестициите с 18% през настоящата годна. Предвидено е и слабо повишение с 1,0% през 2021 г.

Комисия очаква забавяне на инфлацията в България от 2,5% през 2019 г. до 1,1% през тази и през следващата година.

Относно баланса на държавния бюджет, ЕК очаква бюджетен дефицит в размер на 2,8% от БВП през 2020 г. и в размер на 1,8% от БВП  за 2021 г.

Комисията също така прогнозира нарастване на държавния дълг като процент от БВП до 25,5% през настоящата година спрямо 20,4% от БВП през миналата и стабилизиране на ниво от 25,4% през следващата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
9
 
12
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
Недоносче бил соца, но живее огромното болшинство в жилища останали от недоносчето.Продайте ги бе, купете капиталистически, нови, хубави, луксозни !Скоро и в сегашните жилища няма да сте на сигурно място.Идва страшното време, Инджова Ви го каза - не повярвахте ...
36
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цъкайте минусчета, руски хибридки, от това няма да станете по-умни, и СЪС СИГУРНОСТ няма да ни извадите от ЕС.Давайтееееее!
35
1
 
4
 
! Отговори
absurd преди 3 години
До36От тях поне половината са туристи към Германия примерно
34
3
 
11
 
! Отговори
До Христо Христов преди 3 години
Само един комплексиран и неграмотен пл?бей може да намира за обидно месторождението !За съжаление си ти,профане,защото не само аз,а цялата ни нация бе гледана с друго око ! Не случайно има термини : трети свят,втора категория хора,желязната завеса ! Защото ,когато ти си завъртал болт с отвертка,западняка го е правил с винтоверт БОШ ! Ето,затова нямахме самочувдтвие,крет?н такъв,а не защото сме по-глупави и грозни от тях !
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами,че тя вече е там-6.8%! От общо 3400000 на трудов договор,безработните в момента са 230000а кризата тепърва предстои!
32
1
 
5
 
! Отговори
absurd преди 3 години
До33 проблема е че не вярва,като повярва всичко си идва на мястото като при мен.Помнете,че работодателя е зависим от вас,защото вие го правите богат
31
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До От 22Не е притеснявай, тук пишат руски хибридки (още известни и като русофили), които по цял ден се занимават с писане на това колко хубаво е било по Бай Тошово време и колко лошо е в ЕС, но той Бай Тошо лично си го каза:"СоциализЪма е едно НЕДОНОСЧЕ. Това Е ИСТИНАТА."Мижавите неграмотнинци си нямат за идея какво защитават.
30
1
 
6
 
! Отговори
До 33 преди 3 години
Толкова ли си ***,за да си мислиш,че само заплатата е единственият виновник за това,че си беден?М?Има сложни икономически баланси и макроикономика,на която параметри не е само МРЗ! Ще ти дам пример: ако твоята заплата стане двойна,мислиш ли,че частника(80%) от разходите ти ще са същите ?! Нормален човек би ли повярвал,че хлебопекаря,монтьора,куриера,магазинера,банкера ще работят за минимална заплата,а само ти ще работиш за 2хил лева.Мислиш ли,че храна,услуги,такси ще са същите ? Пууу...
29
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до От 22Не е въпроса в минусите.Ти сам трябва да си сложиш термометър.
28
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовВиждам, че руските хибридници се трудите неуморно. А член 164 от Германската Конституция КАГДА?
27
3
 
5
 
! Отговори
absurd преди 3 години
До24аз съм на морето,от Бургас съм И поставям условия на работодателя си,вярваш ли че сутрин ми прави кафе
26
11
 
6
 
! Отговори
От 22 преди 3 години
Слагайте минуси,колкото си искате ! Не е важно какво слагате тук,а какво ще сложи народа в урните ! Защото и една дума не съм излъгал в коментара си! И това много добре го знаят всички,защото е очевадно ! Не казвам,че сме добре и богати,но сме най-такива от 30 години преход и докато Радев,Нинова,Слави и разни " безпартийни" лобирани от олигарси са алтернатива аз ще гласувам за Борисов ! Тва е ! А и сравнете покупателната способност на българина в годините- ще видите,че при ББ е най-голяма .ФАКТ
25
1
 
13
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Навремето жената-пират Ан Бони беше казала следното: "Ако не беше страхът от въженият гердан, днес всички, които мамят сираци и вдовици на сушата щяха да станат пирати". Същото е и при политиците и уж значимите световни личности. Докато не се създаде в тях страх от въженият гердан, те няма да спрат да Ви мамят. Не Вие трябва да имате страх от тях, те трябва да имат страх от Вас.
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скок - у дерето...
23
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе какъв спад, безработните директно хващат самолета, сега новата порция също, стъкмистиката после пак ще отчете спад, а хората ги няма вече
22
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До absurdЕла на морето да поставяш условия на мутрата работодател.Ама сложи памперса предварително ... стават злополуки всЕкакви.
21
2
 
24
 
! Отговори
absurd преди 3 години
Спрете да работите за под 1500 лв заплата и ВСИЧКО ЩЕ СЕ НАРЕДИ,ЦЕНЕТЕ ТРУДА СИ
20
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Помня преди 20 години,когато ходехме да отмонтирваме машини в Австрия как гледахме !Помня как ни беше срам от вехтите ни инструменти,дрехи,аксесоари,от неграмотността към модерното!Помня как австрийците клатеха глави в съжаление,когато разбираха за колко ? работим и какви са ни цените!Помня как ни даваха неща,които щяха да изхвърлят!Помня срама и скритото унижение !Сега вече виждам как младите ми колеги се държат като отидем там!Виждам самочувствието им и дори гордостта им,че са българи!
19
13
 
13
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
Прости българи.Скачахте за богат живот, но друго решиха господарите.Ромите не скачаха, те хитро изчакаха да доиде тяхното време и то дойде.Сега ще ги храните до гроб, ще станете малцинство и силно намаленище бъдете слуги на новите господари !Байтошовото време ще ви се стори луксозен курорт !
18
3
 
12
 
! Отговори
KRADLIVOTO GOFFETO преди 3 години
Разследванията на каталунската полиция и на антикорупционната прокуратура за мрежа за пране на пари с произход от България, в които се появява министър-председателят на тази страна Бойко Борисов, водят до руския гражданин Александър Чаушев (в оригинала на статията името е изписано като Чавсев б.пр.), който фигурира като мажоритарен собственик на Numin Invest SL,