Отбелязваме Деня на българската армия, празнуваме Гергьовден!

На 6 май праволславната църква отбелязва паметта на Свети Георги
6 май 2020 07:00, Ния Христова
43
Отбелязваме Деня на българската армия, празнуваме Гергьовден!
Снимка: БГНЕС
Днес отбелязваме Деня на храбростта и празник на Българската армия.

С указ № 1 от 1 януари 1880 г. княз Александър Батенберг учредява военния орден "За храброст", с който се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. А с указ № 5 от 9 януари същата година се постановява честването на празника. Определена е датата 23 април – денят на свети Георги Победоносец, а от 1916 г., поради преминаване от Юлианския към Грегорианския календар, Българската православна църква взема решение празничният ден да се отбелязва на 6 май.

В самото начало празникът се отбелязва скромно, с панахида в гарнизоните, обяд за кавалерите на ордена "За храброст" и ограничени военни паради, предимно в София.

След 1990 г. Седмото Великото народно събрание определя за празник на войската датата 23 август – денят на решителните боеве при Шипка от 1877 г. През 1993 г. с постановление на МС № 15 от 27 януари отново е възвърната датата 6 май като Ден на храбростта и празник на Българската армия.

Тази година, заради мерките срещу разпространението на коронавируса, традиционният военен парад в София беше отменен.

Тържествен ритуал ще има в Националния военен университет във Велико Търново. Там ще присъства и военният министър Красимир Каракачанов. През деня ще се проведат и няколко демонстрации - на военноморските и военновъздушните сили, както и на силите за специални операции.

В 11.30 се очаква президентът Румен Радев и началникът на отбраната да поднесат цветя пред паметника на Незнайния воин в София.

 
Българската праволславна църква днес отбелязва паметта на големия светец и чудотворец Свети великомъченик Георги Победоносец. Заради храбростта и мъжеството му сметецът воин е избран за патрон н абългарската армия, а векове наред народът го почита като покровител на овчарите.
 
Mладият военачалник Георги бил удостоен с високи отличия във войската, също така е бил любимец на император Диоклециан. Владетелят обаче ненавиждал християните и ги подлагал на тежки мъчения и изпитания. Свети Георги се опълчил срещу императора като пренебрегнал земните блага и почести заради своята силна и непоколебима вяра. Той бил затворен и подложен на мъчения, но с Божията сила раните му всяка нощ заздравявали. 
 
На Гергьовден имен ден празнуват десетки хиляди българи, носещи имената Георги, Гергана, Ганка, Ганчо, Генчо, Гео и техни производни. 
 
Честит празник на всички именници!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Един Българин преди 3 години
До Анонимен 37Мнението ти е субективно, но некоректно! За справка: ЗОВС!P.s.Освен генерали, има и адмирали, както и освен войници има и матроси! Но всички според Закона са военнослужещи.
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Леле "А на небългарите, които очаквано заработват днес" - да някои заработиха нощес....
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Един БългаринНяма такава дума военнослужещи.Това е социалистическо клише. Има генерали, офицери, сержанти и войници, моите почитания.
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До BurzumТи сега като какъв се явяваш? По едно време се подвизаваше като мюсюлманин (ако си онзи същият), но ползваше този хеви-метъл ник. Днес кои точно лъвове поздравяваш, защото нещо станаха много :)?
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Лили Барута, че има слуги на сатаната да, но те са в други ведомства, които между впрочем се страхуват от Армията.
34
1
 
3
 
! Отговори
Един Българин преди 3 години
Честит празник на всички достойни български военнослужещи и на всички граждани, които защитават и са готови да отстояват свободата и независимостта на Р България!Честит празник и на имениците!Бъдете честити!
33
1
 
4
 
! Отговори
Леле до ист преди 3 години
Истче, това е било празник още по време *** Царска България , какви шум кари те гонят, не зная :))) В НПО-то не ви дават и елементарна информация, ей, нямат жал и ви оставят да се излагате :)))
32
2
 
5
 
! Отговори
ист преди 3 години
Този ден на българската армия и храбростта другарите комунисти го прекръстиха на ДЕН НА ОВЧАРЯ. Нормално - тогава ни управляваха бивши овчари.
31
0
 
6
 
! Отговори
Повтарям преди 3 години
Честит празник на армията и българите!На останалите, един хюй....няколко пъти.
30
1
 
9
 
! Отговори
Леле преди 3 години
Честит Празник на всички българи! А на небългарите, които очаквано заработват днес- ще ви напомня затова как Дръзки разглоби на съставните части Хамидие :) Вие се радвайте, че имаме малка армия- че като знам какъв пердах сте яли от мъничка България, направо ми е жал за вас , ако имахме по-голяма армия хахаааа :))))) вийте в анадолските поля, п сета
29
6
 
1
 
! Отговори
Гергинка преди 3 години
Празнуват и любимците на император недоклециан - Гошо Т...о и собственика на 40 милионната дупка. Честито!За бг армията по добре нищо да не се споменава.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес се почита св.Георги!После комплексите.
27
5
 
0
 
! Отговори
Лили Барута преди 3 години
До полк.Петров Армията и генералите ни са служители на Сатаната....
26
5
 
3
 
! Отговори
полковник Петров преди 3 години
Каква армия - къде е? Имахме армия до 1990г - унищожиха и нея. То какво ли не унищожиха в БГ....По голямата част от остатъците на армията е извън БГ а като цяло сегашната армия е от платени авантюристи,които не знаят на кого и за какво служат...
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честит празник на всички българи и военни!На останалите, един хюй....няколко пъти.
24
5
 
7
 
! Отговори
ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ преди 3 години
На Гергьовден от съображения за безопасност ще има виртуален военен парад. В небето ще летят чертежи за 5 милиарда...
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде е тази българска армия? Нали уж ви управляват само генерали и диктатори по телевизора, защо няма военен парад? Не може така, отивайте да марширувате.
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес е денят на ХРАБРОСТТА и БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ!Моля тези, които предлагаха да се крием като мишки по панелките от някакъв грип, ДА НЕ ПРАЗНУВАТ ТОЗИ ПРАЗНИК!Чудя се, ако някога нашата армия, така се беше крила от опасностите, дали щеше да я има днес България?!?
21
5
 
10
 
! Отговори
до Ельоминат преди 3 години
Ква губерния си бил на Русия бе!?!Ти да си видял руски военен,да е имало руски бази,да си ти летяли всеки ден над главата военни руски самолети!??..Губерния е мозъка ти на оффчите ти мисли!
20
7
 
0
 
! Отговори
Росен ИбнАлиев преди 3 години
Имал е много хубава коса и прическа.Чаровник!