БАН представи книга за езика в Северна Македония

Езикът в съседната ни страна е езикова норма на българския
7 май 2020 13:03,
83
БАН представи книга за езика в Северна Македония
Снимка: БГНЕС

Езикът, на който говорят хората в Република Северна Македония е езикова норма на българския, но това не означава, че казваме, че те са българи.“, каза ръководителят на проекта и заместник-председател на Българската академия на науките чл.-кор. проф. д.и.н. Васил Николов по време на представяне на книгата „За официалния език на Република Северна Македония“, предаде Агенция „Фокус“.

Още по темата

„Като учени не казваме нищо различно от това, което е почиващо върху реалните факти. Нашата цел е да покажем научната истина. Оттам-нататък даваме възможност на политиците да разсъждават. 41 години след култово издание за единството на българския език, отново българските учени се обединиха, за да създадат този малък научен труд в четивен стил и език така, че да може да достигне до максимално много хора, интересуващи се от тази проблематика. Проблемът, който ни накара да работим по този текст се появи в края на миналата година в резултат на заседание и решение от нашите колеги от Македонската академия на науките и изкуствата“, допълни той.

В създаването на книгата са се включили 12 автори и 6 консултанти от Софийския, Великотърновския и Благоевградския университет, както и специалисти от 4 института на БАН.

„Това е научна позиция. Политиците и други хора, които трябва да вземат решение, имат пред себе си научна позиция, не предлагаме политически решения“, подчерта проф. Васил Николов.

"Особеностите на българския език се срещат в историко-географското землище и непрекъсваемата българска общност днес, която обхваща Мизия, Тракия и Македония. Това, което е характерно за българския език, е характерно и за официалния език на Република Северна Македония.", каза доц.-д-р Ана Кочева от Института за български език към БАН.

Тя подчерта, че има между език и книжовен език няма знак за равенство.

„Имаме претенции към историческата истина за официалната норма. Нямаме претенции към етикетирането на езика, а основателни исторически претенции и доводи да обясним какво означава той. Книжовният език има 3 компонента – история, диалекти, и книжовен език, който е кодифициран от 1944 година нататък в Македония. В Европа има много форми на различните езици. В Кипър се говори гръцки и турски. Тоест и в Гърция и Кипър се говори гръцки, в Турция и Кипър – турски. Румънският се говори в Румъния и Молдова. Албанският в Косово и Албания и е втори официален и в Република Северна Македония. Това, че българският се говори вън и в държавните граници не означава, че предявяваме териториални претенции към една или друга страна. В Америка говорят също така английски, а не американски. Родовото е български език, видовото е езикът в Северна Македония“, обясни доц. Кочева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз мога да се разбирам с македонците прекрасно на шопски. Едно време София се е водела в област Македония.
11
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тито, СССР и Сталин измислиха "македонската нация" , наложиха я с много българска кръв.Естествено е те да изучават "македонскя език"Погледнете какъв рев и вой беше от Москва, когато Македония влезе в НАТО.Русия нищо не пуска без кръв.Пример - окупирането на Унгария, ГДР, Чехия и Полша от червената армия, когато се опитаха да се откъснат о СССР.
10
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тито, СССР и Сталин измислиха "македонската нация" , наложиха я с много българска кръв.Естествено е те да изучават "македонскя език"Погледнете какъв рев и вой беше от Москва, когато Македония влезе в НАТО.Русия нищо не пуска без кръв.Пример - окупирането на Унгария, ГДР, Чехия и Полша от червената армия, когато се опитаха да се откъснат о СССР.
9
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
все пак не забравяйте,че македонският език е създаден в егейска македония много преди коминтерна и е официално признат от атина...в началото на 20 век и има много книги и буквари за изучаването му...а българските учени удобно се нахвърлят срещу р.македония и сърбите,че са виновни са всичките им злини!
8
3
 
13
 
! Отговори
ДО 4 преди 4 години
Тая "кондификация" откъде я измисли?От сръбския ли?А че "взаимното разбиране" между македонци и българи намалява е ясно.Вече 40% от думите в македонския език са сръбски.Направо почнете да говорите на чист сръбски и да се куртулишете накрая.Продадохте се на Тито за паница леща. И сега носите от 100 кладенци вода да обяснявате.
7
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никога не е имало македонски език или македонска нация. Братя Миладинови отдавна са го доказали. Даже и името и днес Северна Македония е фалшиво. Това си е Вардарска Македония.Все едно германците да твърдят,че езика на немците в бившата ГДР е източно германски а пък преди обединението с ФРГ са били друга нация. Варварска Македония е "родена" като присъединена репубклика към бивша Югославия от Коминтерна. Днес няма Югославия а от това следва,че няма и присъединени републики към нея.
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Македонците се опитват да изграждат самосъзнание там от където го няма. Не е нужно един народ да има оригинален език за да е самостоятелен. Да са живи и здрави!
5
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
македонският език се изучава в почти всички европейски страни,русия,украйна като в сащ,канада и т.н.какво значение има тук мнението на някакви си учени от бан,които трябва да си изработят заплатите.аз съм завършил софийския университет и трябва да ви кажа,че от моите преподаватели никой не отрича съществуването на македонски език и дори имат научни книги на македонски език и никой не умря от това.но нали се сещате,че на такива учени никой няма да даде думата!
4
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпреки всички прилики и обща история, кодификацията на македонския език го е отдалечила от българския, като той е запазил някои особености, които у нас съществуват само в замиращи диалекти. Освен това, взаимното разбиране между македонски и български намалява, не рядко македонци и българи си говорят на английски, което е показателно затова, че към настоящия момент нормите и диалектите са значително раздалечени. И българската научна общност трябва да преглътне гордостта си и да признае това.
3
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То по тази логика и български език няма, което си е истина. От неколко диалекта съшит синтетичен изкуствен език, който после се налага със сила. Навремето по време на българската окупация са ги карали насила да мйекат по източнобългарски, което си е чисто изнасилване. После чакайте да ни обичат.
2
4
 
10
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Имал предвид гамените от БАН, които както винаги продадоха България в името на личния си службогонски интерес. Да кажеш, че македонците не са българи си е светотатство, независимо как си композирал изказа. Освен това е обидно за над 2-та милиона Българи с македонски корен!
1
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българи са по кръв и ген.Аз съм потомък на тези българи. Стига политкоректни изказвания. БЪЛГАРИ СА. Предците им са българи.А днес ако искат да се наричат патагонци.Никога не е късно да станат за резил. А те отдавна станаха.Продадоха се на сърбите заради международните паспорти през соца, изучаваха фалшивите им учебници пълни с лъжи, хулеха под сръбско дирижиране по всичко българско. И днес най-богатите фамилии на Македония се спонсорират от сърбите.