Борисов чака ръст на икономиката догодина, засега бюджетът е добре

"Ще положим максимални усилия, за да помогнем на всеки българин"
208
Борисов чака ръст на икономиката догодина, засега бюджетът е добре
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов се надява на бързо икономическо възстановяване догодина и уверява, че правителството ще положи усилия за това.

Благодарение на дисциплинираната и последователна политика за поддържане на положително или близко до балансирано салдо през последните години страната ни влезе в добро състояние в извънредната ситуация, предизвикана от разпространението на коронавируса. Това коментира Борисов в профила си във Facebook, след като днес правителството обсъди касовото изпълнение на бюджета за първите три месеца.

През 2019 г. се придвижихме с едно място напред и вече сме втори след Естония с най-нисък дълг на сектор "Държавно управление" в ЕС за 2019 г. - 20,4 % от БВП. Спрямо 2018 г. отчитаме понижение на този показател с 1,9%.

През първите два месеца на тази година отчетохме ускорение на растежа на оборота в промишлеността на вътрешния пазар и той достигна 9,7% спрямо същия период на миналата година. Оборотите в търговията на дребно за януари-февруари също нараснаха, както и износът ни на стоки с 4,9%, посочва премиерът.

По думите му дори и през месец март параметрите на изпълнението на бюджета са добри, като консолидираната фискална програма отчита превишение на приходите над разходите в размер на 1,2% от прогнозния БВП. Заради пандемията и негативните фискални ефекти по линия на спад в приходите, вследствие на ограничителните мерки в България и основните търговски партньори от ЕС и трети страни, очакванията на правителството са, че параметрите по изпълнението на бюджета ще се проявят с известно забавяне и ще бъдат силно изразени през второто и третото тримесечие на настоящата година.

Затова българското правителство предприе действия за запазване на работните места като "60 на 40", както и редица други мерки в помощ на хората и на бизнеса. Не предвиждаме ограничаване на плащанията по големите инфраструктурни проекти, предвидени за финансиране и изпълнение с разчетите за годината, с което ще подкрепим инвестициите при очаквания спад в непубличния сектор.

Предприехме и действия и за преструктуриране на Оперативните програми, съфинансирани от ЕС, с което за мерки за подкрепа на икономиката и борба със заразата с COVID-19 ще бъдат осигурени 870 млн. лв. В прогнозите си ЕК посочва, че силата на българската икономика и положителните външни и фискални баланси преди избухването на пандемията от COVID-19, са предпоставка за бързо икономическо възстановяване.

Очакванията на експертите са това да се случи още през 2021 г., за което правителството ще положи максимални усилия, за да помогне на всеки един българин, посочва Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
1
 
11
 
! Отговори
123 преди 3 години
Не съм чела "статият",обаче не мога да се удържа да попитам какво му разбира балалайката от икономика и бюджет?!?
133
1
 
14
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ преди 3 години
Във някакъв розов сън живее и твори този човечец, през последните 10 години!
132
3
 
7
 
! Отговори
До 141 (до 140) преди 3 години
Къде си тръгнал с твоите 10000 лева? В България 2 милиона от наетите са със заплати над милион месечно, 600 хиляди са със заплати между 100 хиляди и един милион и няколко човека сте с по 10000 лева месечно. Вервай ми...
131
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шута на държавата защо държи този химикал? С него ли пише на лаптопа пред себе си?
130
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
еее, сега ще има идеална причина да се оправдава...
129
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БОКОЩЕ НИ КУПИ КОЛЕЛО ДРУГИЯ ПЪТ...ВЕРВАЙТЕ МУ И ПАК МУ ГЛАСУВАЙТЕ, ЧЕ ДА НЕ СПИРАТ НА ОЛИГАРСИТЕ СХЕМИТЕ!
128
2
 
6
 
! Отговори
агитпроп 2 преди 3 години
По време на корона кризата, интелигентните търсят решения, а.................. търсят виновници.
127
0
 
7
 
! Отговори
Лъжльото от Банкя преди 3 години
Вярнo e, чe Бългaрия e прoизвoдитeл нa БЦЖ, кaквитo ca oщe двaйceтинa държaви, нo aнтитубeркулoзнaтa вaкcинa имa фрeнcки прoизхoд. Cъкрaщeниeтo БЦЖ нe e кaтo БДЖ, кaктo вeрoятнo звучи нa Бoриcoв, a e BСG - Bасillus СаlmеttеGuérin - и нocи инициaлитe нa двaмaтa фрeнcки биoлoзи Aлбeр Кaлмeт и Кaмий Гeрeн, кoитo ca нeйни cъздaтeли. Тя e изпрoбвaнa първo oт Инcтитутa "Пacтьoр" прeз 1921 г., a oт 1950 г. e въвeдeнa cъc зaкoн кaтo зaдължитeлнa във Фрaнция. Вcички кърмaчeтa ca били вaкcинирaни и рoдитeлитe ca знaeли, чe дeцaтa им нe мoгaт дa пocтъпят в дeтcкa грaдинa или училищe бeз ceртификaт,
126
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 132Хайде малко по-сериозно, 200к души във фирми даващи средно 6-7к заплата на неръководен персонал? Щото едно е висшия мениджмънт да прибира 15-20к, докато кодърчето взема 3.5к.
125
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми как няма да е добре, такива като мен най-добре захранват хазната. Имам фирма, с един служител, демек аз, за последните 3 месеца съм му платила на този каиш 11 бона данъци (+ ДДС вътре) и хоп прекратиха договора и сега няма нов, камо ли на 25 евро часова ставка....какво ме чака? Кредит? Не мерси. Мизерия? Най-вероятно.
124
1
 
7
 
! Отговори
до 132 преди 3 години
"Тия фирми" имат над 200к души персонал и 25% от БВП. Мерси.
123
4
 
6
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Да виждате болни от коронавирус последно време? Няма, всичко е политика. Умишлено Бойко замени извънредното положение със санитарно извънредно положение, тоест обърна другата страна на монетата, за да оцелее правителството, иначе всички щяха да се вдигнат на бунт и да го изметат. Спаси се временно. Икономика няма и няма и да има. Целта на правителството е да спре икономиката и да прибере всичко в джоба си, преди да са ги измели и да са избягали в чужбина. Народът няма да ги търпи дълго...
122
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Догоди до амина, дано да се случи тоя всезнайко да не го виждаме повече,че имам чувството май и в хладилника ми се появява да ни мъмри и учи на всичко.
121
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТонкатаДосега имаше само ръст на балоните и калинките на ГЕРРБ и ОП но короната ги пукна.
120
10
 
3
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
С нашата помощ на избори Бойко от 10 години направо кърти опозицията:):):):)СДС(Костовото)под 4%,Бесепето сега ги свали на 9%колкото Дедесето за Хотелиерите,Атака 1%я имат я нямат,Чуколов казва,че имат,но той не вижда с тези цайси много добре:):):)Абе леш ги прави све:):):)
119
1
 
10
 
! Отговори
Кога преди 3 години
Кога ще има съкращение на заплати и чиновници търтей,защо само частният бизнес страда?
118
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 121Тия фирми не създават повече от 3-4% от БВП и общо имат някакви мижави 20-30, най-много 40 хиляди човека персонал. Мнозинството заети са точно склададжии, барманчета, вървежни секретарки, шофьори, кебапчии, монтажисти и т.н.
117
0
 
12
 
! Отговори
sss преди 3 години
Дам де ама защо ама някак услужливо "пропуска", че преди да започне през далечната 2009 външния ни дълг е 17 % при доста по нисък БВП....
116
3
 
7
 
! Отговори
Любо преди 3 години
До ТонкатаЛевски улучиха с Тити Папазов...ще има рев и сълзи на воля...хаха
115
0
 
13
 
! Отговори
V преди 3 години
Бюджета на България се пълни от бедните чрез двойно ддс ,а не от фирмите на тиквата. Като иска бюджет да вдигне МРЗ то тва ще вдигне всичко. И потреблението и осигуровките и пенсиите .Загоби почти няма да има. Те и сега българите ходят да работят по Европа щото боковото МРЗ не струва.