До 14 юни България е в извънредна епидемична обстановка

Все още има непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите
Обновена: 13 май 2020 21:03 | 13 май 2020 20:28, Нели Христова
768
До 14 юни България е в извънредна епидемична обстановка
Снимка: БГНЕС

От утре, 14 май до 14 юни България ще се намира извънредна епидемична обстановка. Решението е съгласувано с Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет във видео връзка.

Пандемията от COVID-19 представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб и представлява непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите. Заболяването поставя системата на общественото здравеопазване в извънредна ситуация, в която е необходима и изключително важна своевременната реакция и въвеждането на мерки за намаляване на риска от разпространение, както и възможността за тяхната промяна и адаптиране според новите научни данни за заболяването и причинителя му.

След извършена от главния държавен здравен инспектор оценка на съществуващия епидемичен риск в България и констатираната непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите, са налице обстоятелствата, обуславящи министърът на здравеопазването да предложи на Министерския съвет обявяването на извънредната епидемична обстановка.

"Няма рязка промяна в развитието на коронавируса в България. Ние считаме, че тези мерки, които прилагахме до сега, трябва да продължат да се прилагат", това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на извънреден брифинг в Министерския съвет.

"Основните мотиви са - на първо място причинителят на заболяването има неизяснен произход и неизвестна инфекциозност. Към момента хътищата на неговото разпространение не са открити напълно, а научните среди не са на едно мнение за диагностицирането на причинителя на заболяването. COVID-19 е заболяване, което в момента се развива не само в нашата в страна, но и в целият свят. То се предава от човек на човек и води до тежко протичане и усложнения при лечението. Това най-много се отнася за лицата над 60 години с хронични заболявания.

Огнищата на COVID-19 са разпространени в цялата страна. Освен тези в семейна среда и в болничните заведения, огнища се зародиха и в редица домове за възрастни хора, деца с увреждания и други специални заведения.

За заболяването липсва лечение. Знаете, че в много държави се правят опити да се открие ваксина. За съжаление тези изследвания не са завършени. Няма разработена специфична имунопрофилактика. Има много заразен медицински персонал, което поставя под опасност спирането на работата в някои отделения и болници.

Всички тези мотиви ми дадоха основание да внеса в МС това решение с което да въведем извънредна епидемична обстановка", обясни Ананиев.

Има някои нови мерки в заповедите - разрешени са трансплантациите и вече свободно можем да се разхождаме свободно в градските градини и паркове.

Ако броят на заразените започне да се покачва, някои от старите мерки ще бъдат върнати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


768
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
586
3
 
27
 
! Отговори
Бъдещето преди 4 години
Няма значение ,кой гласува и колко и за кого .Важно е кой брой гласовете .Преди време ,когато някой пречи го гърмяха ,защото мафията си имаше държава а сега държавата ...
585
2
 
9
 
! Отговори
божията правда преди 4 години
До Герб-разбойници-БКПНебесното царство е наше а пъкала е само за вас!-атеисти-комунисти-антихристи...
584
3
 
29
 
! Отговори
БАРСЕЛОНА ЛЮИНСКИ преди 4 години
С ТОВА ПОРЕДНО ВЪДВОРЯВАНЕ НА ХОРАТА ОТКЛОНЯВАТ ВНИМАНИЕТО ОТ ТОТАЛНОТО ОС.РАНЕ НА МУТРАТА С АКЦИИТЕ НА ЛЕВСКИ! И ЕДИН МАСОВ ПРОТЕСТ СРЕЩУ НЕКАДЪРНОТО КРАДЛИВО УПРАВЛЕНИЕ. ЗА ДЕН В БЪЛГАРИЯ УМИРАТ ПО 300 ДУШИ ОТ СТАРОСТ, БОЛЕСТ, КАТАСТРОФИ, БЕДНОСТ. ЗА 2 МЕСЕЦА ОТ УСЛОЖНЕНИЯ В СЛЕДСТВИЕ НА ВИРУСА - САМО 80! ЛЪСВА ЦЯЛАТА МАНИПУЛАЦИЯ И ЛЪЖИ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ПОД НАТИСКА БОКО И ЕВРЕИНА ГЕНЕРАЛ МУТАФЧИЙСКИ, НА КОЙТО БОКО ПОДХВЪРЛИ КОКАЛА ПРЕЗИДЕНТСТВО. ТОВА Е ГРОЗНАТА ИСТИНА!
583
3
 
19
 
! Отговори
Автогол на Герб преди 4 години
Много ви се събра и малко ви остана да сте на власт по решение на СССР...Няма ги вече съветските танкове с моторите на Ролс-роис и американските оръжия!
582
2
 
20
 
! Отговори
към к.667 преди 4 години
Божков постигна целта си: показа, че ББ не е левскар и слабо го е еня за този известен т//им. Арменецът и ближните му изблеяха и ще върнат акциите на В.Б., макар че трябваше да ги предадат на тези, които взеха главата на Божков. Не вярвам левскарите да са на мнението на С.Хиндлиян и сие. Обидени от ББ сините ще постараят да му върнат жеста, както те си могат. Но премиерът обяви заради протеста едномесечно продължение на ИП. Такова нещо и Т.Ж. не би допуснал. А доскоро наричаха Тато диктатор.
581
3
 
26
 
! Отговори
Герб-разбойници-БКП преди 4 години
До Втръсна ни!Всичко ни ограбихте даже свободата и живота ни! Бог да ви съди в пъкала!
580
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Давайте направо извънаредно положение до изборите, да нема протести, никой да не критикува, да нема събирания на големи групи хора, да нема недоволства, полицията да дебне .... за да си " избереме" пак ГЕРБ.
579
2
 
19
 
! Отговори
ами след 14-ти юни? преди 4 години
Ново 25 безконечно....
578
5
 
10
 
! Отговори
Газдов преди 4 години
То се предава от човек на човек и води до тежко протичане и усложнения при лечението.Значи все едно всяко друго вирусно заболяване не се предава от човек на човек, не води до тежко протичане, а в много малък процент, смята се за момента под 5% от случаите имат симптоми, около 1, 2% усложнения. Лечение както при всеки друг вирус няма. Симптоматичното лечение, не е лечение на вируса. Хапче за сваляне на температура не лекува вирус.
577
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вчера В.Божков изпрати акциите на ФК Левски на лицето ББ с подтекст като прононсиран фен на Левски да оглави отбора и да го води към сияйните върхове на футбола. Премиерът, обиден от това действие, не прие акциите, макар че ако беше поне малко по- подкован юридически трябваше да ги приеме и да ги адресира към П.Колев.Той изпрати личната си секретарка С.Арнаудова и Кралев. Първата се държа неадекватно, вторият дръпна едно слово, макар че нямаше нищо общо с акциите. Божков постигна целта си/следва
576
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези продължават да си острят кола на който после ще ги надене народа!
575
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Овчият характер на българите доведе до това един бодигард на Т.Живков да стане 3-и мандат премиер, администрацията на държавата да брои вече 430 хил. души, почти всички гербаджии, министър на МВР да бъде бивш сержант от НМ, на МО - историк, на МВнР - юриЗД, на образованието и здравеопазването - икУнУмисти и т.н. Стигна се дотам заради очакван протест пред МС, министърът на МЗ да продължи ИП с един месец. На това му се казва то.та.ли.тар.из.ъм с всички възможности да се превърне в ди.кта.ту.ра.
574
1
 
33
 
! Отговори
DDD преди 4 години
Е НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!ДОЛУ ГЕРБ!!!Както сте я подкарали, скоро, ама много скоро ще стане играчка-плачка! Писна ни от ви изпълнения!
573
2
 
40
 
! Отговори
Втръсна ни! преди 4 години
Всяко нещо си има начало и край! Но с тия вече натъкмени простотии-нещата почват да втръсват! Сумати лъжи се изказаха-пика ще е по Великден-нямаше такъв,вируса изчезва при затопляне-затопли се,но вируса не изчезна. Милиони трупове-няма такива! Зала Армеец и Колодрума-готови да приемат болни- някой знае ли сега дали има легла останали там или всичко бе да се шашкат хората? Най-голямата простотия бе PR на Тервел Пулев-един път го снимаха как мие с *** и-дотам- селска простотия! Айде аман вече,а
572
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Май комунизъм и фашизъм ще ви се видят сега като детска забавка. Ето ви демокрация ето ви свобода ето ви нов световен ред ето ви нановаксини да ви превърнат в генетични мутанти. Продължавайте да се кланяте на мафията. Какъв вирус бе тъпани с тест който ви дава 80 процента фалшива позитивност. Дори не разбирате как ви вкарват в клетките и сами си хвърляте ключа в реката.
571
1
 
26
 
! Отговори
:] преди 4 години
Казах го вчера, ще го кажа и днес - ОСТАВКА!
570
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сутринта докато спяха платените ятаци на бат Бойко коментарите имаха смисъл и беше приятно да четеш различни мнения вече тия наглеци се събудиха и е безмислено да коментира човек каквото и да е ,пращат ни в други посоки ,изобщо направляват коментарите в желаната от толупа посака...
569
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сегашната карантина е само параван зад който се е скрил тулупа.
568
3
 
23
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
Сериалът "НОЩ" продължава........
567
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Втората Вълна.