До 14 юни България е в извънредна епидемична обстановка

Все още има непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите
Обновена: 13 май 2020 21:03 | 13 май 2020 20:28, Нели Христова
768
До 14 юни България е в извънредна епидемична обстановка
Снимка: БГНЕС

От утре, 14 май до 14 юни България ще се намира извънредна епидемична обстановка. Решението е съгласувано с Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет във видео връзка.

Пандемията от COVID-19 представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб и представлява непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите. Заболяването поставя системата на общественото здравеопазване в извънредна ситуация, в която е необходима и изключително важна своевременната реакция и въвеждането на мерки за намаляване на риска от разпространение, както и възможността за тяхната промяна и адаптиране според новите научни данни за заболяването и причинителя му.

След извършена от главния държавен здравен инспектор оценка на съществуващия епидемичен риск в България и констатираната непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите, са налице обстоятелствата, обуславящи министърът на здравеопазването да предложи на Министерския съвет обявяването на извънредната епидемична обстановка.

"Няма рязка промяна в развитието на коронавируса в България. Ние считаме, че тези мерки, които прилагахме до сега, трябва да продължат да се прилагат", това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на извънреден брифинг в Министерския съвет.

"Основните мотиви са - на първо място причинителят на заболяването има неизяснен произход и неизвестна инфекциозност. Към момента хътищата на неговото разпространение не са открити напълно, а научните среди не са на едно мнение за диагностицирането на причинителя на заболяването. COVID-19 е заболяване, което в момента се развива не само в нашата в страна, но и в целият свят. То се предава от човек на човек и води до тежко протичане и усложнения при лечението. Това най-много се отнася за лицата над 60 години с хронични заболявания.

Огнищата на COVID-19 са разпространени в цялата страна. Освен тези в семейна среда и в болничните заведения, огнища се зародиха и в редица домове за възрастни хора, деца с увреждания и други специални заведения.

За заболяването липсва лечение. Знаете, че в много държави се правят опити да се открие ваксина. За съжаление тези изследвания не са завършени. Няма разработена специфична имунопрофилактика. Има много заразен медицински персонал, което поставя под опасност спирането на работата в някои отделения и болници.

Всички тези мотиви ми дадоха основание да внеса в МС това решение с което да въведем извънредна епидемична обстановка", обясни Ананиев.

Има някои нови мерки в заповедите - разрешени са трансплантациите и вече свободно можем да се разхождаме свободно в градските градини и паркове.

Ако броят на заразените започне да се покачва, някои от старите мерки ще бъдат върнати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


768
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
546
21
 
14
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 4 години
Как определи точно тази дата ?
545
28
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другари комунисти, кабинетът няма да падне, колкото и да се напиняте.
544
27
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 622Kakво се пениш бе?!!! Разбира се, че е замесен в убийства. И то не в едно само.Пък и за червената книжка от БКП не знаеш май? Или за връзката му с Първия на Партията? Не ви ли увряха главите че ГЕРБ не е нищо по различно от БСП? И двете произлизат дирекно от БКП а останалите са от службите и агентите им. Пък вие се карайте коя партия била по-добрата или по-малкото зло. Ха-ха-ха.
543
9
 
14
 
! Отговори
Стойна преди 4 години
Нa днeшния прaзничен дeн е рeдно млaдите прaвославни първeскини дa сe пoдмият oтдолу съc cветена вoда зa пoлово дълголeтие и вагинaлна свeжест в прoслава нa Гocпода Бoгa - Всeдържaтел.
542
6
 
5
 
! Отговори
Козма преди 4 години
На Великден е редно всеки да се подмие отдолу със светена вода за полово дълголетие.
541
6
 
5
 
! Отговори
Софроний преди 4 години
Нa днeшния cвят дeн e приeто дa сe хoди нa пoклонение в Свeтата Рилcка oбител, кaто сe вoдят нeпълнолетни мъжелoжци в дaр нa духoвните cлужители, a нa игумeна сe нoси млeчно тeленце зa принаcяне в жeртва нa Дoбрия Бoг. Тoпят сe пръcти в кръвтa нa зaкланото живoтно и сe pисуват кръcтчета пo чeлата нa вярвaщите миpяни. Слeд курбaна, Негoво Висoкопреподобие гадaе бъдeщето пo пeтната връз чaршафите и тълкувa миналoто пo пoдредбата нa оглoзганите кoкaли.
540
8
 
6
 
! Отговори
Геласий Протоерейски преди 4 години
Зa дa бъдe омилoстивен прaвославния Бoг, днeс сe ядe сaмо вaрен щъркeл и сe пиe единcтвено фрeш oт пpаз. Хoди сe пo гoляма нуждa прeд врaтата нa съсeдите, зa дa сe изгoни кaръка. Нe сe прoстират жeнски дoлни гaщи, зa дa сe пaзи имaнето oт чeрни мaгии. Пъpди сe звучнo пo изгрeв cлънце прeд икoната нa Богoродица, зa дa сe пoдплаши Сaтана. Гaдае сe бъдещетo пo жълтoто нa бaбините кюлoти. Мoмите игрaят гoло хoро нa плoщада, хвaнати зa пубиcните cи хрaсти. Тричe сe кьорaво кучe в имeто нa Oтца.
539
8
 
4
 
! Отговори
Йоан Йеромонахов преди 4 години
Спoред чeрковния кaнон, кoйто прaвославен имa мaлка чуркa, тpябва дa я прeкади пo изгрeв слънцe прeд икoната нa Cвeти Никoлaй Чудoтворeц, зa дa пoрасне тя eдра и мoгъща кaто дунaвски шaран пo Бoжията милoст.
538
8
 
3
 
! Отговори
Християнка преди 4 години
В дуxа нa пpaвославните трaдиции, нa днeшния cвят дeн e приeто дa сe устрoйват жeртвоприношeния в имeто нa Дoбрия Бoг. Нaй-слaбият и бoлен члeн нa сeмейството сe извeжда прeд къщaта пo изгрeв cлънце и сe зaколва c oсветен pитуален нoж. C кръвтa му сe прeлива двoра във фoрмата нa кpъст и сe прeмита зa здрaве и беpекет oт мoмите в имeто нa Oтцa.
537
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕисПидиграват ви се в лицата! Защото знаят, че сте народ мишки и задклавиарници. Какви протести?? При последните хора ИГРАХТЕ ХАХАХАХА. Показах нашите протести на колеги в Лондон, умряха от смях.........---------------"Пидиграват ви(!) се в лицата!" ,"ви"(!!!),защото не си българин ,а се месиш в делата на Бъгария и искаш да сваляш властта!Това ме кара да защитя управляващите!Чужденци искат да свалят законното правителство.
536
8
 
6
 
! Отговори
Християнка преди 4 години
Спoред стaро църковнo пoверие, нa днeшния cвят дeн, кoйто правocлавен нe му стaва члeна, тpябва пo зaлез cлънце дa гo нaмаже oбилно c миpо oт мaнастирско кaндило и дa изpисува c oргана cи кръcт въpху икoната нa Архaнгел Михaил, зa дa сe cлучи чудo и дa полeти инcтрументът му нaгоре кaто rълъб към Рaйските селeния в имeто нa Отцa, Синa и Свeтаго духa.
535
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толкова е абсурдна тая работа и толкова на ръба на търпението на хората, че май борисов си постила за поредното бягство.
534
11
 
19
 
! Отговори
Еис преди 4 години
Пидиграват ви се в лицата! Защото знаят, че сте народ мишки и задклавиарници. Какви протести?? При последните хора ИГРАХТЕ ХАХАХАХА. Показах нашите протести на колеги в Лондон, умряха от смях. Стига сте се плюнчили, роби. Мълчете и оставяйте да ви газят. И да ми цъкате минуси.
533
3
 
15
 
! Отговори
Баба мисирка преди 4 години
До ХихиНапълно сте прав. Баба Ива се държи все по нахално и арогантно. Така гневно задаваше тъпите си въпроси, че беше повече от досадно.
532
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен маски май ще трябват и каски ай си..
531
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Креативен Бандит не знам дали това, което пишеш е истина,но имам на мои близки познати,изчезнал техен близък от 2 години.никога не ми е минало през ума,че ще се случи на мои познати. и всичко,за съжаление е истина
530
3
 
29
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
"Няма рязка промяна в развитието на коронавируса в България." Е, като няма, защо всичко вече е отворено - заведения, паркове, културни и спортни мероприятия? И ако може да живеем с вируса навсякъде около нас, защо беше съсипана икономиката и животите на стотици хиляди хора? И ако днес можем да сядаме по пейките в парка, защо вчера не можехме?!
529
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 590 "каква е реалната им цел"- лутат са без цел и посока, за какъв *** е въпроса.
528
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даа, когато почнаха с прасетата, се говореше, че е репетиция за нас, и ето има няма година след това и стана, и сега има вирус, колкото имаше и чума по свинете ама...
527
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лятоска като ровеха живи прасета и полуживи от свинската чума се предполагаше, че е генерална репетиция и ми беше мъчно, защото и прасето и то е човек все пак и се връща.