До 14 юни България е в извънредна епидемична обстановка

Все още има непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите
Обновена: 13 май 2020 21:03 | 13 май 2020 20:28, Нели Христова
768
До 14 юни България е в извънредна епидемична обстановка
Снимка: БГНЕС

От утре, 14 май до 14 юни България ще се намира извънредна епидемична обстановка. Решението е съгласувано с Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет във видео връзка.

Пандемията от COVID-19 представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб и представлява непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите. Заболяването поставя системата на общественото здравеопазване в извънредна ситуация, в която е необходима и изключително важна своевременната реакция и въвеждането на мерки за намаляване на риска от разпространение, както и възможността за тяхната промяна и адаптиране според новите научни данни за заболяването и причинителя му.

След извършена от главния държавен здравен инспектор оценка на съществуващия епидемичен риск в България и констатираната непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите, са налице обстоятелствата, обуславящи министърът на здравеопазването да предложи на Министерския съвет обявяването на извънредната епидемична обстановка.

"Няма рязка промяна в развитието на коронавируса в България. Ние считаме, че тези мерки, които прилагахме до сега, трябва да продължат да се прилагат", това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на извънреден брифинг в Министерския съвет.

"Основните мотиви са - на първо място причинителят на заболяването има неизяснен произход и неизвестна инфекциозност. Към момента хътищата на неговото разпространение не са открити напълно, а научните среди не са на едно мнение за диагностицирането на причинителя на заболяването. COVID-19 е заболяване, което в момента се развива не само в нашата в страна, но и в целият свят. То се предава от човек на човек и води до тежко протичане и усложнения при лечението. Това най-много се отнася за лицата над 60 години с хронични заболявания.

Огнищата на COVID-19 са разпространени в цялата страна. Освен тези в семейна среда и в болничните заведения, огнища се зародиха и в редица домове за възрастни хора, деца с увреждания и други специални заведения.

За заболяването липсва лечение. Знаете, че в много държави се правят опити да се открие ваксина. За съжаление тези изследвания не са завършени. Няма разработена специфична имунопрофилактика. Има много заразен медицински персонал, което поставя под опасност спирането на работата в някои отделения и болници.

Всички тези мотиви ми дадоха основание да внеса в МС това решение с което да въведем извънредна епидемична обстановка", обясни Ананиев.

Има някои нови мерки в заповедите - разрешени са трансплантациите и вече свободно можем да се разхождаме свободно в градските градини и паркове.

Ако броят на заразените започне да се покачва, някои от старите мерки ще бъдат върнати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


768
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
566
17
 
5
 
! Отговори
браво на г-н Борисов преди 4 години
Г-н Министъра каза:Руските терористи ако искат да летуват тука първо 14 карантина-заключени в тюрмата ...после летуване.ако ли не куфар,гара, Сибир!!
565
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бай хойИ името ти говори като какъв мислиш ! Всички българи излизащи от България спазват и изпълняват законите в държавите в които живеят и работят и как така само тука не спазват според теб ? Това е така щото тука законите и правилата са само за простосмъртните за властта няма такива и затова е това тън-мън....
564
25
 
7
 
! Отговори
Бай хой преди 4 години
Мек е Борисов за таз пасмина тук. Трябва ни един като Путин или Ердоган да видите тогава какво ще става.. Е чак тогава, ще разберете какво е да имаш диктатор за капитан. Мрънкала!
563
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 652Разбира се не вече БСП няма как да спечелят ,защото масово преминаха в Герб а и там преминаха най опитните в далаверата ,тези дето знаят как се "четат" изборните гласове...
562
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За вас другари от бсп вече никакво лапане Избори никога няма да спечелите ...
561
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В русия над 250 000 заразени
560
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЧебурашкаДа си видял да разграничавам БСП ,ДПС и ГЕРБ ? Само вие лапачите от Герб се мъчите да се разграничите от бившите си другари ,но народа казва вълкът козината си мени ,но не и нрава. Лакомията наглоста тя ви е еднаква !
559
1
 
27
 
! Отговори
Любо преди 4 години
До Анонимен 648Има хора и хора ве братле, не може да слагаш всички под един знаменател.Има прости и там има прости и тук, само че разликата е че простите ни управляват.Друг е въпроса до колко е *** Винету, *** ли е наистина или ни прави на шматки 11 години.
558
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 645В чужбина има повече бг граждани които са некадърници,крадци,проsтiтутки,роми от колкото в България!
557
23
 
2
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
До Анонимен...... о май отдавна под ръководството и палката на Б.Б. и музиката на Доган живее...... Забравяш, че Доган и БСП заедно са управлявали най-дълго и от тяхното лапане по-голямо не е имало. И човека правилно ти е каза., че щом не ти харесват мерките можеш да се преселиш някъде другаде.
556
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя защо не обяви резултата от конкурса "МИСИРКА НА ГОДИНАТА " И ТОВА Е , И ТОВА Е , И ТОВА Е журналистката теодора енчева ЗА ВЪПРОСА " АВИЕ Г-Н БОРИСОВ КАК ЖИВЕЕТЕ БЕЗ ЗАПЛАТА, НЕ Е ЧЕСТНО "
555
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 644А ти кой си че разпределяш нацията кой къде да ходи , ти що не идеш пък в Русия или Турция ,щото май отдавна под ръководството и палката на Б.Б. и музиката на Доган живее в вилает на Турция... Не си ли даваш сметка че така както е тръгнало и всички бягат тук останахте само некадърниците ,бездарниците и лапачите : политици и роми ! Кой ще ви изкарва лапачката бе брато ?
554
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 641 Е ние истинските демократи мислим че дали ще изберем Бойко или Корнелия е все тая и двамата даже бат Бойко май доста е напред щото 11 год. е едноличен собственик на народната хазна пестят от народната сиромашия от беззащитните пенсионери и си пълнят собствените гуши и на гравитиращите около тях кат теб *** !
553
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе още ли спят партизаните на бат Бойко дето им плаща с наши пари да съскат по сайтовете на обикновените граждани Тонката ,Странджата , Фани....вчера бяха цял партизански отряд на ринга да пазят бат Бойко от обиди ,щото много граждани ги обиждаха заедно с Божков че са еднакви айдуци и довчерашни приятели...
552
2
 
30
 
! Отговори
Свой преди 4 години
Каква епидемологична обстановка????Докато от коронавируса за 2м умряха 90 човека,кой с рак,кой диабет и т.н. то за същото време са починали 18000 българи(по 300 на ден)Вероятно само от катастрофи са загинали повече от 90 човека .Министъра докато даваше изявление,беше супер притеснен,защото се налага да казва думи наредени му от хора в сянка(Глобалистите).
551
1
 
40
 
! Отговори
6 преди 4 години
Целта е да се запази здравната "система" , която и сега не е подготвена , а не хората ! И смешно и тъжно - премиерът се занимава с шофьорските курсове ,ФК Левски и пр.глупости ,когато нацията ни загива буквално ! Министърът не може да различи аспирин от аналгин , на просветата също икономист , на военните историк , на енергетиката Теменужка не може и бушон да смени ....!?Е, как да прогресираме ?Как?Невъзможно е това особеоно в ератана дигитализацията !Прости хора !Избират ги !
550
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До вчера беше Т.Живков ,днес е цар Бойко.....Един е той ,само той мисли да сме живи и здрави ! ако ще и бучка сирене да нямаме !
549
1
 
20
 
! Отговори
Любо преди 4 години
До СтойнаЗа Господ имаш предвид Бойко нали?....хахахах.Щото всеки му се моли на него, няма министри, няма длъжностни лица...Ако искаш да стане нещо, трябва да се помолиш лично на Господ....:)
548
2
 
37
 
! Отговори
Какво казва дядката, преди 4 години
днес ограниченията за пандемията падат, но от утре продължават заради епидемията, не врат а шия!? Докато не ни зомбират докрай, тези и.диоти няма да се откажат, ще ни покажат какво е ДИКТАТУРА в действие!
547
7
 
36
 
! Отговори
Свой преди 4 години
Борисов говореше,че като минем 100 на ден,пак ще върне извънредното положение.Но явно не решава той.Въвеждането на извънредното положение отново(макар и под друго име) е заповед от вън. Глобалистите желаят разруха на обществото,дистанциране на хората един от друг(сякаш сме ***) желаят тотален контрол,желая да сме роби..