Нарушава ли правата ни извънредната епидемична обстановка?

КС образува дело за текстове от Закона за здравето
14 май 2020 20:05, Красимир Ангелов
52

След края на извънредното положение от днес страната е в извънредна епидемична обстановка. В същото време Конституционният съд образува дело за текстове от Закона за здравето, който замести този за извънредното положение, след като беше сезиран от държавния глава.

Още по темата
Часове преди края на извънредното положение, Министерският съвет въведе извънредна епидемична обстановка. "Ние се възползвахме от тази възможност веднага, тъй като няма рязка промяна в развитието на болестта. Ние считаме, че тези мерки, които сме ги прилагали досега трябва да продължат да се прилагат. В тези заповеди няма нищо ново. Те са просто групирани и систематизирани", обясни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

"Считам, че тези промени в Закона за здравето го отдалечават от конституционните стандарти, допускащи ограничаване на основните права, и не държат сметка за ролята, която законодателната власт има в този процес", категоричен бе пък президентът Румен Радев.

"Никаква отмяна на извънредното положение няма, а има изтичане на срока, който НС е преценил, че е нужен. Какво става след този срок? Нужно ли е да продължат някакви видове мерки, те част ли са от извънредно положение, или не са? Това трябва да отговори КС. На мен не ми се ще да вярвам, че Народното събрание абдикира от задължението си да бъде със засилено внимание по отношение на МС, по отношение на мерките, които му е възложило да изпълнява", коментира бившият конституционен съдия проф. Снежана Начева пред Bulgaria ON AIR.

Отговор на въпроса има ли нарушения на Основния ни закон Конституционният съд трябва да даде в срок от два месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Два месеца...но пък за разходка в парка те осъждаха за два часа. Приоритети :D
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Два месеца.Съдилища в България.
44
2
 
4
 
! Отговори
До 37 преди 3 години
Трай си там и недей да философстваш много много. Ти си гледай твоя живот. Ти мене не ме познаваш, не можеш да казваш какъв съм и що съм. Ако бях на твое място, щях да не пиша от срам, защото заради тия като тебе сега ни "нарушиха правата". И предполагам си жена, нали? Само жените викаха "стойте си у вас и не ходете никъде" в началото и гуедай кфо стна ся!
43
0
 
4
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
И декларацията полицайчето ми я прибираше! За проверка по-нататък!
42
0
 
1
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До 21 Тоя дето 2 пъти ти ръфа пеша на сакото - верно не е в час! Тоя сигурно яде доматите с коловете!Два месеца нямаше излизане без декларация от голям град! Трябваше да посещавам бабе на 80 да е живо и здраво! Всеки път носех саморъчно попълнена декларация и удостоверение от кмета на селото за целта!
41
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо по заведенията се седи е едни мърляви платнени столове и проблеми няма, а в парковете пейките са забранени?
40
0
 
1
 
! Отговори
аноним преди 3 години
До БауМарш в колибката!
39
1
 
13
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Пичове, ако се бяха загрижили за вашето здраве наоколо щяха да пасат кротко малки стада от крави от местни породи със здравословно мляко. Нямаше да има ГМО посеви и разни химикали за избирателно отравяне на плевелите. Вместо Рапица щеше да се отглеждат стари сортове зърно. Нямаше цялата обработваема земя да е собственост на шепа олигарси. Нямаше да ви бетонират градовете, планините и морето и да ви опаковат къщите в пластмаса. И още мнооогоо..
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 36И теб ще те попитам за какво тогава става въпрос? какво искаш да кажеш или да не кажеш всъщност. Защо ми говориш за неща в минало време. Било нещо си вече не е. Говори ми за сегашната ситуация. А тя е друга все пак. Или сте набрали инерция и не можете да спрете. Какво е, обяснете ми де!
37
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 33 Добре но в каква връзка ни го съобщаваш това? За да ни кажеш че трябва да излизаш навън така ли? хайде обясни ни какво искаш да кажеш в крайна сметка. Ако е това ще ти кажа че като излезеш навън ще се нагълташ с толкова много изгорели газове че ум да ти зайде. А на Витоша можеш да отидеш само държавата няма да ти съдейства. Шофьорите в градския транспорт искат да живеят. не може да им се сърдим.
36
0
 
9
 
! Отговори
33 преди 3 години
Не е страшна история, а житейски опит. Сега ни налагат навсякъде да живеем в среда, в сгради от отровни пластмаси. Наричат го саниране. Като станат 2-3 пожара и си отидат стотина души без време, ще отчитате грешки в системата и пак ще генерирате бизнес.Както сега поради лоша организация се вреди на много хора, напълно невинни безвредни в цялата система.
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 32Аз като говоря не приказвам. Веднага ми стана ясно с какъв човек си имам работа. Ако искаш да знаеш думичката е сЕир. Повече на мен не ми трябва . От теб не може да се очаква нищо. ти явно си от тези които дори като ги накарат да си плащат сметките реват че им нарушават правата. какво да очакваш от такива ? Нищо естествено. А, не, греша. Хаос да, със сигурност. От такива като теб само това може да се очаква.
34
0
 
9
 
! Отговори
21 преди 3 години
Областните центрове не са, а бяха блокирани. Два месеца. Четете без вариации.
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 33Е и? За какво ни разказваш това? Какъв извод трябва да си направим, но свързан със сегашната ситуация а не просто да си разказваме страшни истории.
32
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 27Стига си бърбъросвал. намерил църква да се прекръсти. за другите щамове грип си има лекарства. В аптеките ги има. Отиваш при джипито, то ти изписва съответния антибиотик или каквото там е отиваш купуваш си го и се лекуваш. А за този вирус лечение няма. това е проблемът. и тези които още не са го разбрали не знам как да ги таксувам. Изобщо не мога да рвзбера за какво си ревнал тук. Държавата няма да ти купува и парацетамола, извинявай. Писнахте ми
31
0
 
4
 
! Отговори
33 продължение преди 3 години
НИКОЙ на централно ниво НЕ ЖЕЛАЕ да види истината в очите. Новите материали са убийствени. Пак ще изрецитирате "Така правят всички" "Това са европейските изисквания".След това чакайте уважение на куково лято.
30
6
 
11
 
! Отговори
До 28 преди 3 години
Бе ти като искаш си носи маски и само искам да ти гледам сиира след време... :). И като толкова те е страх от некви микроорганизми си носи маската. Само мене не ми казвай кво да прая и кво не!
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 21Кои областни градове са блокирани. Мисля че няма такова нещо. днес се обадих на жп гарата и ми съобщиха че няма никакъв проблем да пътувам. каква блокада какви пет лева? не ви ли е срам бе? То бива бива ама бивол за курбан не бива. престанете да си търсите повод да крещите . Не знам кои сте и какви сте но истински умните хора не го правят.
28
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боже, като се сетя какви сте свободолюбци само...Сега се сетихте за права. И то тогава, когато трябва да сте отговорни не само за себе си, но и за другите. Когато трябваше наистина да протестирате седяхте под полите на жените си и си трайкахте. Не случайно България е известна с това, че за "да" и "не" клатят глава точно в обратната посока но останалите народи.
27
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 23Какви глупости говориш ти бе? Би ли ми казал колко килограма си че имаш дихателни проблеми. Сигурно стомахът ти е пихтия затова не можеш да си поемеш въздух. Или си неизтребим пушач който ще си изплюе и дробовете. И аз имам дихателни проблеми но това не ми пречи. Когато има нужда, свалям маската за момент поемам си въздух и продължавам. Всеки обича да се оплаква Но не маската е виновна за проблемите ти. Никой не те задължава да се разболееш. Ти вече си болен.