Пак оглавихме негативна класация: Децата ни пият, пушат и правят ранен секс

Всеки ден или веднъж в седмицата 28.9% от 15-годишните надигат чашката
Обновена: 19 май 2020 11:06 | 19 май 2020 10:41, Камелия Цветанова
160
Пак оглавихме негативна класация: Децата ни пият, пушат и правят ранен секс
Снимка: Pixabay

Българските юноши са на първите места по тютюнопушене, употреба на алкохол и канабис и ранен старт на сексуалния живот. Това показва доклад на Световната здравна организация за здравното поведение на 11-15-годишни в Европа, съобщи екипът на организацията от офиса в София.

Още по темата
Докладът "На фокус: здравето и благополучието на юношите", изнесен от Регионалния офис на СЗО за Европа, събира обширни данни за физическото здраве, социалните отношения и психичното благополучие на 227 441 ученици на възраст 11, 13 и 15 години от 45 държави.

Докладът представя резултати от изследването "Поведение и здраве при деца в училищна възраст – HBSC", което се провежда на всеки четири години и в България се ръководи от доц. д-р Лидия Василева от Институт за изследване на населението и човека – БАН.

Други притеснителни резултати са, че българските ученици са на последно място по подкрепа, която чувстват от семейството си, и на последните места по възприета подкрепа от приятелите си.

Българските юноши на 11 и 15 години се подреждат на първо, а 13-годишните – на второ място по тютюнопушене през последните 30 дни сред участващите 45 държави. Пушилите през последните 30 дни юноши на 11 г. са 9%, а делът им достига до 26% при 15-годишните момчета и 38% при 15-годишните момичета.

По употреба на алкохол през последните 30 дни българските юноши на 11 и 13 години са на първо място, а 15-годишните – на шесто място. Употребата варира от 13% при 11-годишните до 53% при 15-годишните. Редовно – всеки ден или веднъж в седмицата – пият 28.9% от учениците, което е съществено увеличение спрямо 2014 г., когато този процент е 16.4%. Също така, българските юноши на 11 и 13 години са на първо място, а 15-годишните – на второ място по напиване през последните 30 дни. Напивали са се 9% от 11-годишните, 13% от 13-годишните и 28% от 15-годишните. Увеличение на напиванията спрямо 2014 г. има при 11-годишните и при момичетата.

Употребата на канабис се изследва само при 15-годишните юноши, като България е на първо място с 19% при момчетата и 16% при момичетата.
Наблюдава се повишение на употребата спрямо 2014 г., когато канабис употребяват 11% от юношите.

България е на второ място при 15-годишните юноши, които са правили секс, с 37% при момчетата и 25% при момичетата.

Българските юноши са на последно място по подкрепа, която чувстват, че получават от семейството си, като процентът варира между 32-46% в зависимост от пола и възрастта. Наблюдава се значително понижение по този показател спрямо 2014 г., когато стойностите му са варирали между 55-63%. По отношение на подкрепата, която младите хора чувстват, че получават от приятелите си, България е на предпоследно място при 11-годишните и на трето място отзад напред при 13- и 15-годишните.

Силна подкрепа чувстват едва 34-45% от юношите, като има значително понижение по този показател спрямо 2014 г., когато стойностите му са варирали между 44% и 63%.

"Тревожната картина на рисковите поведения показва, че те са комплекс от нездравословни навици сред българските юноши. Това изисква нов комплексен подход в програмите за превенция и промоция на здраве, който да е насочен към цялостно въздействие върху отношението на юношите към здравето, казва доц. Василева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕмигрантОт 25 години съм по света , (включително и 5 години в САЩ) и българските деца в по-богатите части на градовете "може би" са по-читави от "някои" американчета (главно от по-бедните райони). Оттам нататък е леш в България. Ела да видиш как са децата в Австрия, Швейцария, Германия, Чехия и т.н. От училище в къщи, от къщи в училище. Първокласниците мъкнат раници по-големи от тях. Масово (сега в Швейцария носят доста и таблети, но е ясно за какво става дума). Трябва обективност. Мдааа.
131
0
 
5
 
! Отговори
6 преди 3 години
Това е резултата от действието на новия закон за образованието , където думата възпитание отсъства !? В Стара Загора сега един квартален клуб се превръща в обществена пералня ,открита спортна база в квартала и детска площадка липсват ...е , как да не пушат и пият учениците !? Какво им предлагаме като културно занимание ? Нищо, а от нищо нещо не става !
130
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 11 години ги женят и раждат
129
2
 
7
 
! Отговори
Емигрант преди 3 години
От двадесет години съм зад Океана и като гледам,българските деца са едни от най-читавите заедно с полячетата и други от Източна Европа.Така,че по-полека с изводите!
128
1
 
8
 
! Отговори
Моля,моля преди 3 години
Индийските деца не са наши деца!
127
0
 
0
 
! Отговори
за хибридника преди 3 години
До Христо ХристовОт късане на опашки не остана от гущера.С други думи, бегай на нивата с картофите.:))))
126
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евроатлантическата цивилизация умира. Варварите са тук. Останалото е въпрос на време.
125
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не ви е виновен за духовната нищета.
124
0
 
9
 
! Отговори
Родолюбец преди 3 години
Когато управляват чалгаджии-герберасти и фалшиви патриоти, това са резултатите !
123
3
 
4
 
! Отговори
Пян Гъ преди 3 години
Първо, щом правят такива неща, значи са смели, отворени и зрели. Второ, я кажете точно кой финансира изследването - и в нашия у-т има продажници, платени от Сорос - и ще ви разтълкувам ситуацията. Трето, престанете да навеждате българския народ. Може да сме зле, но другите хич ги няма.
122
4
 
1
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
За първи път се напуках на 15 г.Следващите два дни ми беше много гадно и от тогава взех решение да ме изтрезнявам.
121
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз тука, деца не виждам, не играят а са по гезмето, гледат лошо както и родител не гледа, дрога щото живота е мноого труден, на училище, като на модно дефиле и пр. простотии..
120
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сигурно Лидия Василева ходи да им свети и сипва на тийноветеТова е от социологическо проучване и в случая даже може да му се вярва, и преди беше така. В нашия клас имаше едни момчета, които пиеха твърд алкохол всеки ден преди училище, и то много, и даже не им личеше. Други са пиели поне по чалготеките, за да се покажат, макар че после са повръщали. Смяташе се за един вид задължително да се напиваш. Някъде една трета бяха пробвали треви, амфети или комбинации от легални хапчета.
119
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така беше и при нас преди 20 години. Много съученици с проблеми в семейството, пренатоварване с материал в училище, оттам пропускане на материал с години, постоянна тревожност, страх от бъдещето, търсене на изход в чалготеки, алкохол и хапчета, аборти, опити за самоубийство и успешни самоубийства. Повечето проблеми идваха от училището и родителите, не толкова от самата мутрокултура навън.
118
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално за население с нисък коефициент на интелигентност, социална апатия и одобряващо и практикуващо корупция, далавераджийство и т.н В България приятели нямате. Тука всеки си гледа собственото канче и собственото канче само и единствено още от 3-4 годишни.. солидарност, приятелство.. хаха върви им обяснявай!
117
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
90% от бг децата са мега *** и задръстени с просташки манталитет.Нормално с родители алкохолици,мутри и чалгари
116
0
 
4
 
! Отговори
хм преди 3 години
добре е да се регламентира - без аборти , регламентирано отнемане на родените - може с/у заплащане. Ще е здраво поколение - със сигурност!
115
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ШАМАРИ ДЕ!
114
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 124Какви "евроатлантически ценности", ти знаеш ли рускините по морето какво правят?
113
5
 
6
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
А бре да са таковат да трупат опит.То сагъ една жена ко немой да прай качествени бибитки,не мой да готви,и не пуска отзад за кво тий?Да мрънка само за пари?За мен не е важно женатъ да е могу учена кокошка.Тряа да бъде жена.Да не арчи пари за глупости,да мой да готви да пере,шие,да ражда здрави дяца,да пуска отзад,и могу да не говори.Да бъде леко глуповата а не само да мрънка.