Пак оглавихме негативна класация: Децата ни пият, пушат и правят ранен секс

Всеки ден или веднъж в седмицата 28.9% от 15-годишните надигат чашката
Обновена: 19 май 2020 11:06 | 19 май 2020 10:41, Камелия Цветанова
160
Пак оглавихме негативна класация: Децата ни пият, пушат и правят ранен секс
Снимка: Pixabay

Българските юноши са на първите места по тютюнопушене, употреба на алкохол и канабис и ранен старт на сексуалния живот. Това показва доклад на Световната здравна организация за здравното поведение на 11-15-годишни в Европа, съобщи екипът на организацията от офиса в София.

Още по темата
Докладът "На фокус: здравето и благополучието на юношите", изнесен от Регионалния офис на СЗО за Европа, събира обширни данни за физическото здраве, социалните отношения и психичното благополучие на 227 441 ученици на възраст 11, 13 и 15 години от 45 държави.

Докладът представя резултати от изследването "Поведение и здраве при деца в училищна възраст – HBSC", което се провежда на всеки четири години и в България се ръководи от доц. д-р Лидия Василева от Институт за изследване на населението и човека – БАН.

Други притеснителни резултати са, че българските ученици са на последно място по подкрепа, която чувстват от семейството си, и на последните места по възприета подкрепа от приятелите си.

Българските юноши на 11 и 15 години се подреждат на първо, а 13-годишните – на второ място по тютюнопушене през последните 30 дни сред участващите 45 държави. Пушилите през последните 30 дни юноши на 11 г. са 9%, а делът им достига до 26% при 15-годишните момчета и 38% при 15-годишните момичета.

По употреба на алкохол през последните 30 дни българските юноши на 11 и 13 години са на първо място, а 15-годишните – на шесто място. Употребата варира от 13% при 11-годишните до 53% при 15-годишните. Редовно – всеки ден или веднъж в седмицата – пият 28.9% от учениците, което е съществено увеличение спрямо 2014 г., когато този процент е 16.4%. Също така, българските юноши на 11 и 13 години са на първо място, а 15-годишните – на второ място по напиване през последните 30 дни. Напивали са се 9% от 11-годишните, 13% от 13-годишните и 28% от 15-годишните. Увеличение на напиванията спрямо 2014 г. има при 11-годишните и при момичетата.

Употребата на канабис се изследва само при 15-годишните юноши, като България е на първо място с 19% при момчетата и 16% при момичетата.
Наблюдава се повишение на употребата спрямо 2014 г., когато канабис употребяват 11% от юношите.

България е на второ място при 15-годишните юноши, които са правили секс, с 37% при момчетата и 25% при момичетата.

Българските юноши са на последно място по подкрепа, която чувстват, че получават от семейството си, като процентът варира между 32-46% в зависимост от пола и възрастта. Наблюдава се значително понижение по този показател спрямо 2014 г., когато стойностите му са варирали между 55-63%. По отношение на подкрепата, която младите хора чувстват, че получават от приятелите си, България е на предпоследно място при 11-годишните и на трето място отзад напред при 13- и 15-годишните.

Силна подкрепа чувстват едва 34-45% от юношите, като има значително понижение по този показател спрямо 2014 г., когато стойностите му са варирали между 44% и 63%.

"Тревожната картина на рисковите поведения показва, че те са комплекс от нездравословни навици сред българските юноши. Това изисква нов комплексен подход в програмите за превенция и промоция на здраве, който да е насочен към цялостно въздействие върху отношението на юношите към здравето, казва доц. Василева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
6
 
4
 
! Отговори
Мхм преди 3 години
Бойко е виновен. И здравната ни система е трагична.Нали така, другарЕ?
11
2
 
26
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Наистина няма друга държава нито в Европа, нито в света, където децата се шляпат от 4ти клас.....ново дъно
10
5
 
27
 
! Отговори
Балкански Селяндури преди 3 години
И кое е странното, те родителите са чалгари със ромски манталитет повечето.Българи няма вече, има Фики Рики и Тони стораро, а мамите в момента пищят че няма детски градини д аси захвърлят децата и да щамповат по моловете със любовниците, хабитурентите ревът че няма да се напият в кръчмите и да трагнат по пътя на Фики Рики и Тони стораро.Изродена балканска нацийка.
9
5
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
На СЗО нали им спряха парите от САЩ и взеха да пишат глупости.
8
5
 
26
 
! Отговори
СС преди 3 години
Още по времето на бай Тошо съученичките ми по на 13 години се млатеха като магарета ...
7
2
 
18
 
! Отговори
pbdan преди 3 години
До АнонименКато е така да направят класацията по етноси, та да видим колко еднакво е за всички. Ако е за права винаги се подчертава етноса, обаче за грамотност, пушене, пиене , секс всички сме равни.
6
5
 
17
 
! Отговори
Край преди 3 години
Всички обобщения - българите така правят са грешни. Включват други етноси в България с такива "традиции", че направо акъла ви се взима.Българите живеят средно колкото другите европейци 80-82 г. Пият като тях, сех правят като тях при. Като ни сложат в кюпа с братята и ставаме абсолютни пропадняци.Тези обобщения действат деморализиращо на българите и са вредни.
5
8
 
8
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
Това са лъжи.Он-лайн обучението жъне успехи,питайте от даскал до Министър.Децата са ни умни.Питайте и всеки родител или *** в София.Децата са и най-умни красиви и много учат...Европа от нас се учи!!!Само разваляте рахатлъка!!Докладите друго казват.Първенци сме и най-добри!!Никаква нулева,децата се стараят!!!Какъв е тоя кмет на Буковлък,да каже публично ,че било Нула всичкото образование!!!
4
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спомням си 8ми клас. Всеки уикенд на детска дискотека и с ново гадже. Преди дистотеката- пиехме водка. И така до 12-ти клас. Елитна гимназия в София, дипломата ми е 6.00. Завърших ФМИ към СУ, влязох на предварителен математика с 6.00 и магистратура в Калифорния. Работя на ръководна позиция в швейцарска компания, технологична. Карам чисто нов спортен автомобил, имам къща с басейн. Около мен само зъболекари, програмисти, архитекти, лекари- заможни, образовани хора. Всички пихме заедно на времето.
3
8
 
32
 
! Отговори
Разложение преди 3 години
Нашите абитуриенти. Това е тяхната мечта. Тъжно нали.А сега стойте и гледайте тяхната ол.и.гофрения по баловете и си представете колко зле ще са техните бъдещи деца!!!!
2
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За всички се отнася това, не само за ромите - и българи и турци....всички са еднакви. Лош човешки материал. И не, не са най-умните! Тъжна декствителност.
1
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ромб се завърна в страната