41 са новите заразени с коронавирус, излекуваните са повече – 42

Петима души са починали през денонощието
Обновена: 22 май 2020 12:43 | 22 май 2020 08:10, Елка Василева
158
41 са новите заразени с коронавирус, излекуваните са повече – 42
Снимка: архив, Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

41 са новите случаи на заразени с коронавирус в страната за последното денонощие. Това съобщи Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб на редовния брифинг. От тях в болница са 11 души.

Така общият брой заразени е 2372, което е увеличение с 1,8%.

Активните случаи са 1478.

Направени са 1450 изследвания на проби.

Постоянното увеличаване на броя на изследванията не води до увеличаване на броя на новооткритите случаи, подчерта проф. Кантарджиев по повод критики, че не се правят изследвания и заради това няма толкова нови случаи на коронавирус.

Той допълни, че лабораторният капацитет за тестове се е увеличил два до три пъти.

Още по темата

8 от новите случаи са в София. Двама са в "Александровска", в ИСУЛ "Царица Йоана" - 1, в "Пирогов" също 1, а на домашно лечение са 4-ма.

В Пазарджик има 17 нови случая. „Става дума за клъстера, който е в завода за авточасти. Слава богу, там по сведения, които имаме в щаба, мерките са взети много преди откриването на новите случаи, една част от работниците са в отпуска, а тези, които са работили, ще бъдат пуснати, за да се направи крайна дезинфекция, а тези, които са били в отпуска, ще ги заменят. По този начин не се прекъсва работният процес и се запазва максимално здравето на хората“, обясни Кантарджиев.

Професорът припомни, че е много важно по време на епидемия рано да се взимат мерките, защото след това дори да са по-строги, ефектът е много по-нисък.

Нов случай на заразен има и сред медицинския персонал – това е медицинска сестра в Кнежа.

Излекувани са 42 души. За пореден ден излекуваните са повече от новозаболели. Общо излекуваните в страната са 769.

Петима души са починали през денонощието. Това са мъж на 78 години в "Пирогов" с диабет, мъж и жена в Пазарджик, в Стара Загора 51-годишна жена с онкологично заболяване и мъж на 88 години в Ямбол с инсулт.

Проф. Кантарджиев коментира твърдения, че ниската смъртност в България се дължала на липсата на много възрастни хора. „До голяма степен тежестта на тази инфекция зависи от две причини – броя на вирусите, с които си се заразил – ползват ли се предпазни средства, дистанция, и да се заразиш, боледуваш по-леко. Второ, броят на рецепторите в органи, за които ще се залови вирусът. Оказва се, че при децата тези рецептори са много по-малко от възрастните в дихателната система. Поради това децата, включително боледуващите у нас, почти нямаха клинична проява на заболяването“, каза Кантарджиев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
21
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай *** се отпусна, замириса му на море и хвърли маските! Бай *** е великвирусолог и микробиолог, той знае - вирус няма!Целия свят е обединен в заговор срещу бай ***!Бай *** мисли само за тумбака, как да го напълни с агнешко и ракия, той не мислиза последствия, отговорност, дисциплина и морал!Двете мозъчни клетки на бай *** стигат само ядене и тоалетна!
63
7
 
9
 
! Отговори
noFreeman преди 3 години
кажете с какво ги лекувате та и другите държави да го правят... много лесно се лекува човек, който не е болен!
62
5
 
16
 
! Отговори
Скаран с математика преди 3 години
Някой запознат да ми обясни: След като тоя вирус има коеф. на заразяване 3, за колко време 100 заразени ще заразят още 300, а после тези 400 -1200, а после 1600-->4800 и т.н., това е ако няма мерки като в Швеция. Не трябваше ли Швеция вече да има 5 млн. заразени реално? Щото тестовете за антитела показаха около 4% средно за Швеция.
61
4
 
16
 
! Отговори
Ох преди 3 години
Много интересно, Кантарджиев НАТЪРТИ сутринта , че причината за повечето случаи НЕ е заради повече направени тестове. Преди няколко дни, същия човек каза, че малкия брой новооткритите случаи е ЗАРАДИ по-малкия брой направени тестове!?!?! Логиката???
60
16
 
3
 
! Отговори
Разгневена преди 3 години
Чакам извинение, заразените са над 40 вече!!!
59
10
 
11
 
! Отговори
:) преди 3 години
Още от миналата година съм си запазил почивка на Халкидики от 19ти Юни и не съм я отменял, щото беше ясно, че всичко е пунта мара. След месец съм там.
58
4
 
4
 
! Отговори
До Истукан преди 3 години
Истукан, много закъсня бе брат, Корни много дълга оперативка ви води
57
19
 
10
 
! Отговори
Mr . STARBUCKS преди 3 години
на ИНАТАДЖИИТЕ,пак да им го кажа. Ако не беше Борисов,Щаба и Правителството,да приберат навреме хората по домовете,сега тия дето плюят всеки ден тук,щеше да са добре гримирани, облечени в дървени костюми,и на тихо и спокойно място, само на 2 метра под земята.
56
13
 
15
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Не им ли писна да лъжат и плашат колко е страшен този вирус? Не се ли изчерпаха вече щабаджиите и правителството?
55
7
 
2
 
! Отговори
потоп преди 3 години
После няма да има !Всички ще умрем !
54
9
 
20
 
! Отговори
Димо Димов преди 3 години
Ало, Щаба, един месец мина от Великден и още си чЕкаме пика! Казвайте какво става, ще мрем ли яко? Нали софиянци тръгнаха да разнасят заразата из цялата страна, дайте повече информация! Успяха ли тия *** от столицата да изпозаразят бабите и дядовците си, нищо не казвате. Мале как яко ще се мре, е сега ще видите. Връщайте КПП-тата, маските, шлемовете, скафандрите, плавниците и шнорхелите, че направо си *** мамата....
53
20
 
5
 
! Отговори
До оптимистите преди 3 години
Сега сте много ентусиазирани и смели ама октомври със сигурност ще носите маски навсякъде и глобите ще са сериозни!Тогава аз ще се смея! И много вероятно е да сте пак под ключ!! Хахаха, ще ми е кеф :))
52
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички тези позитивни новини и сравнения, новозаразени срещу излекувани на базата на тази бройка, са за да накарат хората да тръгнат по БГ плажовете, вилите и планинските хотели през лятото, да има хазната приходи и ХОП септември пак наново. После ще кажат - "Всичко опитахме заради вас".
51
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Политиците и Щабовете вече нямат полезен ход, изчерпаха се и не могат да ни плашат вече. Затова и не се правят бързи тестове за антитела, страх ги е от резултата. Вариантите са два: откриват голям брой прекарали вируса - излиза, че не е толкова смъртоносен и е на нивото на обикновения грип. Откриват малък брой - излиза, че не е толкова заразителен, така, че мерките са безмислени. Все е "в гърба"!
50
9
 
18
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
така или иначе ще го преболедуваме, защо бяха тези мерки ? Още преди два месеца ви го написах пляскач-терасаджии, за чий са ти мерките, след като паднат - пак ще има заразяване? Радев беше прав между глада и страха, глада повебеждава. В момента у нас мерки реално НЯМА! Ние сме разпасан бустан в момента. Истината е, че един вирус следва да се преболедува. Докато не се намери ваксина. Останалото са брътвежите на банда асоциални сл*боумни и пенцийки, дето не излизат от тях си и без вирус.
49
1
 
18
 
! Отговори
Рита Тунберг преди 3 години
хора с каскети ежедневно налагат сопаджийското си понятие за власт и ред и стават все повече и все по-нагли.. ако бях жена щях да ти пусна доле ГЕРП
48
4
 
9
 
! Отговори
ss преди 3 години
е то целта на Боку и другите винаги е била по малко пенсионери, първоначално се правят на много загрижени мерки контрол КПП после разхлабване и както каза генерала мрeте яко....такива лицемери са на никой не му пука за хората. Правят се че са много загрижени а истината е точно обратна...
47
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вски ще се обеденим в общ гроб !Гарантирано от Герб !Ямите са изкопани пързалките работят готови сме за труповете !Моля не се бутайте ще има място за всички .С предимство са пенсионери,комунисти и активни борци със децата им .
46
12
 
6
 
! Отговори
Призив преди 3 години
Искаме си маските и кпп тата
45
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До сценарий и режисуХахахаха, стой си ти! Аз съм половин месец на море и после 2 на планина! Е...ал съм тъпите ви мерки!