Ще намалее ли ДДС за книгите и ресторантите?

БСП поиска Горанов да даде мнение пред депутатите
29
Ще намалее ли ДДС за книгите и ресторантите?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентът обсъжда на първо четене шест законопроекта за промени в Закона за данък добавена стойност.

Бюджетната комисия на Народното събрание одобри само законопроекта на управляващите за намаляване на ставката на ДДС за ресторантьорски услуги и за книги от 20 на 9%.

От ГЕРБ и "Обединени патриоти" предлагат намаленият налог да влезе в сила от 1 юли и да действа до края на 2021 г., предаде БТА.

Още по темата
Предвидени са и ваучери за почивка с номинална стойност от 210 лв., които да бъдат издавани само на хората на първа линия в борбата с COVID-19 за почивка от поне 7 дни.

От Министерството на финансите посочват, че шестте предложения за намаляване на ДДС, които се обсъждат в Народното събрание, ще намалят приходите в държавния бюджет с 1,763 млрд. лева, което е 16,57 на сто от общите приходи от данъка.

Според финансовото министерство, за да се компенсират разходите в бюджета, корпоративният данък трябва да се вдигне до 17-18 на сто, а ДДС за другите стоки - на 24%.

БСП поиска финансовият министър Владислав Горанов да изрази становището на ръководеното от него ведомство за промените в Закона за ДДС пред  депутатите. Народният представител от социалистите Филип Попов заяви, че Горанов трябва да обясни ще се стигне ли до актуализация на бюджета.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
5
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Наистина, дотации за платената любов,няма ли да има?!Все пак и тя се държи,от НАШИ/ВАШИ хора...!!!
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Леле ще се храним с книги ..
4
0
 
25
 
! Отговори
Край преди 3 години
Да намалиш ДДС за кръчми а да го оставиш за лекарства храни и детски стоки е много новаторскоМоже да се въведе и ваучери за казино и за сотиране на платената любов - туризма ще живне
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно наобратно е ДДС на храни и лекарства трябва да се намали, а на другите да се увеличи. Храни и лекарства ползват всички дори и хотелиерите и ресторантьорите. Един закон или мярка трябва да засяга всички хора не само един бранш.
2
0
 
13
 
! Отговори
ненормална работа преди 3 години
ДДС на книги и ресторанти на един кантар!?
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще им намалят ДДС и ще вдигнат данъка на всички, включително и на тях. Що за *** трябва да си, за да седнеш да обмисляш такива мерки? В НС има само много тежки случаи на шизофрения!