Рашидов: 24 май е изключително български празник, чист като сълза

Според него намаляването на ДДС за книгите на 9% е добра стъпка
Обновена: 25 май 2020 21:50 | 25 май 2020 21:40, Анисия Иванова
93

Без шествия страната ни вчера отбеляза Деня на славянската писменост и култура. Въпреки ограниченията стотици намериха начин да отдадат почит пред делото на светите братя Кирил и Методий. Колко важно е словото днес и как го използваме?

"Словото е важно за всеки народ. Разумът не позволява на човека да бъде човек без словото. Имах спор с Желю Желев по повод 24 май. Национален празник трябва да бъде онзи, който може да обединява цялата нация. 24 май е национален празник, защото на този език ние комуникираме, пеем, обичаме се и се мразим. Това е много събирателен празник", каза за "Денят ON AIR" председателят на Комисията по култура в Народното събрание Вежди Рашидов.

По думите му 3 март не е от най-обединяващите празници, тъй като касае една част от историята.
"Всеки ден е един празник за Левски, за тази светиня се сещаме не само на празник. Левски е като герба - олицетворява националните ценности, събира ги в едно. 3 март е една война между две империи", коментира Рашидов. Той добави, че 24 май е чист като сълза празник, изключително български и граждански.

"Разединяваме се ние - хората, от лошите си характери, от лошите си думи, които казваме. И разединението не можем да го правим без езика. Разделя ни проклетията, лошотията, простотията", отбеляза Вежди Рашидов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него народът е като парче пластилин и ако е в ръцете на добър майстор, е прекрасен народ.

"Липсата на страх идва от това, че не се спазват законите. Ако яде тоягата всеки ден, ще го е страх след това. Ако някой смята, че ние в парламента сме регулировчици на улицата, не е разбрал какво е парламент", изтъкна председателят на Комисията по култура в НС.

Рашидов заяви, че изкуството да правиш изкуство е съдба и подчерта, че намаляването на ДДС за книгите на 9% е много добра стъпка.

"Като всичко останало, и тази криза ще мине. Ще се възстанови и България. Светът замря, трябва да разберем, че сме в кризисна ситуация, без душа няма да излезем", заключи Вежди Рашидов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
6
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
По думите му 3 март не е от най-обединяващите празници, тъй като касае една част от историята.Тогава някоя друга ..обединяваща дата-старозагорското клане,взривът на гара Буново?
54
1
 
12
 
! Отговори
Иванов преди 3 години
Тоя ли, който кръсти музея Квадрат 500 по аналогия с турското владичество?
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 59Радвам се, че най-накрая сте разбрали защо Комунизма никога нямаше да проработи.:)))))))))))))))))
52
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този говори за единение, но го е яд, че нямало страх у хората. Иска единомислие, като с тояга да се всява страх. Е в кой нормален народ и в коя нормална държава ще има единение основано на страха. И кой нормален политик и от коя нормална държава би си позволил лукса да каже че народа трябвало да се управлява с тояга.
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 55Какъв Форд Мустанг, ти знаеш ли въобще коя година е казана тая фраза?
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 31Н е вярно туй което пишеш имало е всякакви цветове Форд Мустанг например е бил най-често червен. друга серия сребристи всяка серия е имала основен цвят.
49
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скрий се джибро, не петни 24-ти май
48
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вежди,кажи за чистите като сълза пари на Мултигруп в твоите банкови сметкиТова е по-интересно
47
4
 
4
 
! Отговори
българче преди 3 години
За онези,които се кланят на назначеният за артист партиен секретар на неродния театър зззтефан Данаилов назначен и за министър на алтурата...бъдете здрави...м
46
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рашидов е по голям българин от много псевдопатриоти.
45
1
 
13
 
! Отговори
Мисъл преди 3 години
Прав е почти за всичко което казва. И толкова ми е тъжно, че е прав и за простотията и за лошотията. Не, те определено не са наделяващи по тези омайни земи, но ги има и се пъчат и се опитват да изпъкват. Мисля че, Ванга беше казала , че като място надарено със специална енергия България привлича души от двата полюса.Незнам, но знам че въпреки многото земи които съм обиколила, България си остава мястото което ме зарежда и че най - уникалните и прекрасни хора съм срещнала имено тук.
44
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 38/41"Не знам дали са българи но тогава България беше над 9 милиона а сега е под 7 и продължават да бягат"Беше, щото изходите се пазеха с автомати.
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Веждито ли е чисто като слъза, не разбрахме?
42
1
 
3
 
! Отговори
До 41 преди 3 години
Ами това е следствие от тяхната политика, независимо дали ви харесва и дали го приемате. И да прав сте, ще продължават да бягат.
41
2
 
8
 
! Отговори
българче преди 3 години
ОТ ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ АРТИСТИ ПРИЗНАВАМ ЕДИНСТВЕНО ДЖОКО РОСИЧ - ЛЕКА МУ ПРЪСТ. ОТ ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ МИНИСТРИ НА КУЛТУРАТА ПРИЗНАВАМ ЕДИНСТВЕНО ВЕЖДИ РАШИДОВ - ДА МУ Е ЗДРАВЕ!
40
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Излиза че другите български празници са мръсни.
39
7
 
3
 
! Отговори
До 38 преди 3 години
Не знам дали са българи но тогава България беше над 9 милиона а сега е под 7 и продължават да бягат
38
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 39Като те слушам той е по-българин от теб, независимо как се казваш. И по-човек.:)
37
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 29Тоя е турчин и такъв ще си остане вече и да искат няма да ги признаваме за българи, бай Тошо им наръга късмета у гъ3a те го изпърдяхa навън. Ходиха в Турция ама и там не ги искат щото им крадат работните места, сега са никакви на хартия българи ама отвътре им е кухо. Единствено тука могат да виреят прoсти и некадърни скоро сушата ще ги прогони освен да садят тютюн друго не умеят.
36
7
 
7
 
! Отговори
До 33 преди 3 години
Да не би Живков, Югов, Червенков, Луканов Станишев и т. н. да са българи?