Ще промени ли ситуацията по-ниското ДДС за ресторантите?

Дачев: Сега официално няма да внасят пари в бюджета
Обновена: 26 май 2020 22:30 | 26 май 2020 22:18, Веселина Йорданова
14

След като парламентът прие на първо четене промените в Закона за ДДС, предвиждащи данъкът за хотели, ресторанти и книги да падне от 20% на 9%, сред бизнеса се породи недоволство. 

Зам.-председателят на БТПП Красимир Дачев заяви пред "Денят ON AIR", че мярката няма да промени ситуацията реално, защото ресторантьорите са работили "на тъмно" до този момент.

"За книгите никой няма да има нищо против, защото те не се отразяват много на бюджета. Същото е и с ресторантите и баровете, тъй като те досега не са внасяли пари в бюджета неофициално. Пък сега официално няма да внасят", посочи Дачев пред Bulgaria ON AIR.

От своя страна част от ресторантьорите заявиха, че по-ниският Данък добавена стойност ще им помогне да работят "на светло".

"Ако трябва да плащаме някой да се изсветли, за какво си говорим? Защо едни ще работят "на светло", други - "на тъмно"? И сега ще ги стимулираме, за да са открити", коментира той.

Според икономисти намаляването на данък добавена стойност за част от секторите отваря възможност за точене на ДДС. Зам.-председателят на БТПП подкрепи мнението и добави, че в Гърция е имало не един такъв пример.

"Трябваше да се въведе критерий за това какво си внесъл. Да се дава според приноса. Сега се дава на тези, които най-много пискат, а голяма част от тях не са внасяли във фондовете, от които се облагодетелстваха", допълни той.

Красимир Дачев каза още, че бизнесът приема мярката, само защото е временна.


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
Абсолютно вярно преди 1 месец
Защо трябва да се помага на тези, които досега са били на тъмно или на сиво? Що за извратена логика е това?! Данъчните и икономическа полиция да си вършат работата и да ги изкарват на светло или да ги вкарват на топло.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Данъчни облекчения за прабългарите!
12
0
 
1
 
! Отговори
Въпрос преди 1 месец
Временна мярка, но докога? И защо тъкмо на тези, които като правило имат голяма печалба и бързо се възстановяват, се изсипа 2,2 пъти по-ниско ДДС? Та то се включва в цената на услугата. Другото остава печлба.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Краси най-после надскочи себе си. От 60 години прави опити.
10
4
 
6
 
! Отговори
До Номер 9 преди 1 месец
Къв дъмпинг ве Ганьо. Това е свободен пазар. Въпросните китайски и арабски ресторанти са си български фирми, плащащи данъци като всички останали. Ганьо като не знае как да прави бизнес да фалира, кво ми пука на мен.
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За Китайските Ресторанти и Арабски Дюнери, трябва ДДС и всички данъци да са 10- пъти по- големи, отколкото за БЪгари.. Щото араби и Китайци правят ДЪМПИНГ и българките фирми фалират...
А най- добре ще е да сложат ТАКСА за всеки чужденец, който идва в България- по 20- 30 хиляди лева на месец.. Така, араби китайци няма да мислят да КРАДАТ бизнеса на малките български фирми...
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Облекчения трябва да има за ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ, максимум и за преработвателите, визирам например месопреработвателите. А ресторантите за мен са прекупвачи, хайде сега малко ддс да вкараме и за Илиенци... Пълни прос то тии са тези "мерки".
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И да внасят и да не внасят пари, все едно. Зависи дали ще имат, а и какви клиенти ще имат. Като бяхме деца, на Ресторант се ходеше като на концерт. Всички обличаха по-хубите си дрехи и се поръчваха неща, дето не се хапват ежедневно. Възрастните пушеха спец цигари и коняче за десерт, имаше и танци, а децата ядяха торти и пасти. Т.е. сегашният ресторант е много различно нещо от думата за ресторант, масово сега е обикновена кръчма с музика, в най-лошия случай с чалга певица и скара-бира.
6
2
 
5
 
! Отговори
М,ДА преди 1 месец
"Трябваше да се въведе критерий за това какво си внесъл. Да се дава според приноса.

Сега се дава на тези, които най-много пискат, а голяма част от тях не са внасяли във фондовете, от които се облагодетелстваха", допълни той.
5
2
 
5
 
! Отговори
ТЪЙ ТЪЙ преди 1 месец
"За книгите никой няма да има нищо против, защото те не се отразяват много на бюджета.

Същото е и с ресторантите и баровете, тъй като те досега не са внасяли пари в бюджета неофициално. Пък сега официално няма да внасят", посочи Дачев
4
2
 
3
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 1 месец
дано има работа
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ГРАД КОЗЛОДУЙ

Добре ли сте?
2
2
 
2
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 1 месец
а как ще работят механите
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НЕ, НЯМА!