Фитнесите излизат на протест, ако държавата не им помогне

Не се очаква секторът да се възстанови в близката година
29 май 2020 14:05, Ния Христова
54
Фитнесите излизат на протест, ако държавата не им помогне
Снимка: БГНЕС
Близо 50 на сто от работещите във фитнес центровете са съкратени. Посещенията на фитнес залите в сравнение с миналогодишния период е не повече от 25-30%. Това заяви пред БНР Петър Ангелов, председател на Българската асоциация за здраве и фитнес.
 
Той отбеляза, че заетите във фитнес индустрията са около 50 000. Фитнес залите бяха отворени преди две седмици, а браншът се смята за един от най-силно засегнатите от ограничителните мерки. "Тъй като ние нямахме дори теоретична възможност за приходи. Разходите в голяма степен останаха. Наемодателите не проявяват никакво разбиране и изпращат фактури през времето на затварянето", разказа още Ангелов. 
 
Той сподели, че след отварянето положението на залите финансово се влошава, защото 30% посещения не значат 30% приходи. "Защото повечето от хората са предплатили картите си и просто си ги използват."
 
За периода на затварянето до момента се изчисляват загуби от близо 20 милиона лева. 
 
"В нашата индустрия печалбата въобще не е толкова голяма, че да може да компенсира такива загуби. Смея да твърдя, че в близката една година, даже повече, няма да се върнем на старите нива, които бяха преди затварянето. Много от бизнесите, които са малки бизнеси, няма да оцелеят. Няма как да издържи бизнесът да си плаща кредитите, разходи в пълен размер и приходи 30%", подчерта Петър Ангелов.
 
Българската асоциация за здраве и фитнес настоява за провеждането на среща с премиера и други институции. "Ако не получим държавна безвъзмездна помощ, голяма част са застрашени. Вече има информация за фалирали бизнеси", допълни Ангелов.
 
Едно от исканията на асоциацията е да се намали ДДС от 20 на 9%. Искането е входирано при спортния министър много преди да се чуе и да се говори за искането на ресторантьорския бранш, обясни той. 
 
Петър Ангелов е категоричен, че ако исканията им не бъдат чути, ще има протести. "Ние сме изправени до стената и нямаме накъде да отстъпваме", допълни той. 
 
"Ролята на нашия бранш за възстановяване на здравето на нацията е много по-различна от всички други браншове. Нашият продукт е насочен към здравето – не само физическото, а и психическото здраве. От нашата индустрия се възползват може би над половин милион хора. Фитнесът не значи само вдигане на тежести", обобщи Ангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А така ,реванье треа,я хотелите ореваха орталъка и 9 пр. ддс!!!При бацо, кой най-реве печели!1
26
1
 
32
 
! Отговори
the Ghost преди 3 години
След токова много постове в социалните мрежи как да се тренира у дома в условия на пандемия, хората разбраха че могат да не харчат излишни пари за фитнеси.Отделно - тези фитнес зали - мноооого нахални с тези искания.
25
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Достатъчно им е помогнала държавата на мутрите с вноса износа и разноса на легални и най вече на нелегални хранителни добавки.
24
9
 
5
 
! Отговори
ПартиенЧлен преди 3 години
Другари нека да помогнем икономиката в този тежък момент -купете си фитнес карта.Заедно можем да градим бъдещето на страната, младежите.
23
2
 
25
 
! Отговори
MaйMyната преди 3 години
Фитнесите ги държат богаташи, ама те искат да имат още и още98899
22
3
 
5
 
! Отговори
До 20 преди 3 години
Абе нека да ги направи задължителни, ама да ги финансира, да са елитни с качествена техника и тежести. Що не купи едни тежести като на щангистите, на олимпийските игри? Те са най-качествени. Повечето фитнеси в България не се мерят на западните, примернО "GOLDSGYM" издухва нашите зали отвсякъде.
21
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За съжаление света такъв както го познавахме досега няма да го бъде, поне в скоро време. Спорт на закрито, огромни open space офиси, закрити търговски центрове с хиляди посетители няма как да продължат да съществуват по начина, както преди вируса.
20
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Околоблоковите пространства са джунгла. Хващате мотиката и на чист въздух спортувате.
19
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не че нещо, но в момента няма забрани за посещение на фитнес, също така едва ли спазват препоръката за 30% клиенти.Фитнесите и без световна пандемия са си развъдник на вируси, просто хората се пазят и предпочитат да не го посещават.Сега остава Баце да им намали ДДС-то и да задължи всички между 18 и 45 години да ги посещават, или може да вземе от сребърният фонд и да им ръсне няколкостотин милиона за да си седят без да работят.
18
3
 
29
 
! Отговори
Трениращ вкъщи преди 3 години
Това ѝ е хубавото на кризата - че ликвидира неконкурентноспособните бизнеси и елиминира непроизводствените раб. места! Всякакви ноктослагачки по моловете и тем подобни "професии" им е крайно време да почнат да мислят за по-смислени дейности!
17
7
 
0
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Такива заплати са единици. Масовите заплати са между 3 и 5 к бруто в зависимост от уменията.
16
4
 
12
 
! Отговори
Бау преди 3 години
"Наемодателите не проявяват никакво разбиране и изпращат фактури през времето на затварянето" Ето тези са проблема ... Трябваше със закон да се блокират наемите ... Нищо нямаше да им стане да потърпят 2 месеца ...
15
2
 
24
 
! Отговори
Помагам на секундата преди 3 години
По една мотика 8-ми номер и тренировки на чист въздух. Участват всички мускули - гарантирано.
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ту лупа да им раздаде по 10-20 милиарда.Той е богат и щедър.
13
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За два месеца кой ли вече не се нареди на опашката за държавни помощи. Така да се редяха и когато станеше време да се плащат данъци и осигуровки, Швейцария щеше да ни диша прахта.
12
2
 
27
 
! Отговори
Ревльовци преди 3 години
Това само назобен *** може да го измисли. Има си пазарна икономика. Утре и на жриците на околовръстното ли ще им даваме помощи? Ходя на фитнес, но не разбирам с какво фитнесите са чак пък приоритетен отрасъл. И всяко лято залите им са полупразни защото който може, спортува на въздух. Като започнат есенните дъждове и активно живеещите хора пълнят фитнес залите
11
3
 
34
 
! Отговори
Батман преди 3 години
А като стържите една месечна карта да е 120лв. не ревахте, ама сега разбрах те че хората могат да си тренират и в къщи и хайде на протест..... Мускули и акъл не са съвместими....
10
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да фалират никому ненужните анаболни нещастници.
9
0
 
32
 
! Отговори
Сс преди 3 години
Е добре де като ви намалят ДДС на 9 процента ще се напълни ли залата с клиенти ? Не е това ключът към успеха . Ресторанти,барове,фитнеси,кина, театри, спортни зали ще имат една много трудна година. Който се приспособи ще оцелее ,а останалите фалити . Това е частния бизнес. Аз съм със 70 процента спад на оборотите. Сега работя сам на обекта а другия го затворих. Ще оцелеят само най-добрияте в бизнеса
8
2
 
22
 
! Отговори
пожелание преди 3 години
ЗА ВСЕКИ ФИТНЕС ДЪРЖАВАТА ДА КУПИ ПО 30-30 МОТИКИ И ЛОПАТИ И ДА ХОДЯТ ДА КОПАТ НА ПОЛЕТО ,ПОНЕ НЕЩО ДА СЕ ВИДИ ОТ ТЕХНИЯТ ТРУД !