Без шведска маса, а сервитьорите с маски – как ще ни обслужват хотелите това лято?

Министерството на туризма актуализира указанията за местата за настаняване
Обновена: 30 май 2020 07:24 | 30 май 2020 07:20, Красимир Ангелов
55
Без шведска маса, а сервитьорите с маски – как ще ни обслужват хотелите това лято?
Снимка: Pixabay

Дни преди старта на летния сезон, Министерството на туризма актуализира указанията за местата за настаняване и заведенията за хранене, както и регламентира работата на закритите части на заведенията от 1 юни.

Това става с документ, който е съгласуван с Министерството на здравеопазването, а в частта за хранене и с Българската агенция за безопасност на храните. Допълненият вариант регламентира работата на хотелите в условията след отмяна на извънредното положение у нас заради пандемията от COVID-19.

В актуализирания документ са включени указания за работа на закритите части на заведенията, които според заповедта на здравния министър Кирил Ананиев ще могат да отворят отново от 1 юни 2020 г. 

Още по темата
Според него е разрешена експлоатацията (в закрити и открити площи) на ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници, коктейл-барове, кафе-барове, бар-конгресни центрове, бар-спортни центрове (басейн, тенис, фитнес, боулинг и др.), лоби барове, бар-клубове, бар-казина и бар-вариетета. Не се разрешават обаче посещенията в дискотеки, пиано-барове и нощни барове до промяна на епидемичната обстановка в страната и разрешаване на ползването им от компетентния орган.

В заведенията за хранене и развлечения личните предпазни средства (маски/предпазни шлемове и ръкавици) остават задължителни за персонала, не за клиентите. Персоналът трябва да спазва "Изисквания към бизнес операторите, стопанисващи обекти за обществено хранене с търговски площи на открито", изготвени от Българската агенция по безопасност на храните и съгласувани от министъра на здравеопазването.

По отношение на масите, местата за сядане и организацията на самото хранене, е препоръчително храната по възможност да се сервира. Допустими са два варианта за изхранване на бюфет: когато храната е подредена на бюфет зад прозрачна преграда и предоставянето й се осъществява от служител, оборудван с лични предпазни средства и когато храната е подредена на бюфет при самообслужване от клиента, то ще става при спазване на дистанция между клиентите и защита на храната от вторично замърсяване чрез ползване на ръкавици.

Разполагането на масите по начин, осигуряващ разстояние не по-малко от 1.5 м между тях и с не повече от 4 лица на маса или на едно семейство, е също съгласно указанията на министъра на здравеопазването.

В документа се уточнява, че семейните хотели и къщите за гости нямат задължение да представят сключен договор с лечебно заведение за обслужване. При случай на съмнение за коронавирусна инфекция при гост в обекта тe трябва стриктно да спазват инструкциите и препоръките на медицинските специалисти от РЗИ или Центъра за спешна медицинска помощ.

В указанията са отразени и възможностите за използване на закрити зали за занимания, зали за спектакли, място за забавни игри и други при спазване на изискванията за физическа дистанция.

Указанията към местата за настаняване и заведенията за хранене се основават на препоръките на здравното ведомство според правилата на Световната здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заразите, както и на насоките на ЕС за постепенно възобновяване на туристическите услуги и за санитарни протоколи в обектите в сектора на хотелиерството и ресторантьорството, огласени от Комисията COVID-19  на 13 май 2020 г.

Правилата, предвидени в документа, имат характер на указания за функциониране на местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения, прилежащи  към тях или самостоятелни. Туристическите обекти са различни по своето териториално местоположение, предназначение и функции, дизайн, експлоатация и управление, ето защо адаптациите следва да се правят индивидуално, но така, че да съответстват на указанията, които подлежат на актуализация спрямо епидемичната обстановка, отчитат от Министерството на туризма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
СлабоумКумчев преди 3 години
Мръсните маски и ръкавички с които пипат всичко са за да ви инфектиат всички и да се разболеете. Много по добре е да с епипа с ръце от сервитьор или човек правещ храна отколкото с маска в която ръцете му стават целите на гъбички и маската почерняла постоянно от приене на ръцете в нея. Маските са за да ви Инфектират!
51
1
 
5
 
! Отговори
Да мре Б.о.к.лука преди 3 години
Б.о.к.лук Борисов Банкя-лията да умира ЗАЕДНО с китайския вирус, за да се ОТЪРВЕМ от тия АРАБСКИ маски най- накрая.
50
0
 
6
 
! Отговори
Аланколу преди 3 години
Тоя маскен бал край нямаше.
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Маски ,,,социялна,,дистанция ....Затуй ,айде у Гръчко ! Его де е .
48
2
 
12
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Ако си мислите, че сервитьорите си мият ръцете преди да ви сервират - жестоко се лъжете. Ако си мислите, че си мият ръцете след посещение на тоалетна, също много, ама много се лъжете. Успех с "обслужването".
47
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има всякакви вируси, бацили и болести, но сервитьорите не са обучени...Именно по ресторанти и заведения се предават болести и зарази, защото сервитьорите сервират и отсервират, като хващат чашите там където се докосват устните на клиентите... Няма, как да се предпази човек .(В случая няма значение какъв е вируса.)
46
1
 
8
 
! Отговори
българин преди 3 години
Никакви шведски маси! И шведските тройки трябва да ги забранят!Изобщо, всичко шведско трябва да бъде забранено, защото носи потенциална зараза от COVID-19!Тодор Кантарджиев каза, че карантината от Швеция и други силно заразени държави като Англия от 14 дни остава!И никакви шведки това лято... впрочем, никакви рускини също!Само чехкини може! Щото са от ЕС!
45
1
 
14
 
! Отговори
Лошото е преди 3 години
По Черноморието като видят пришълец му напомнят, че идва от регион с вирус! Мислех, че паникьосони има само в големите градове. Интересно ще бъде през юни и юли. Ошашавиха хората. Мислят, че този вирус е най-опасния. А има и други болести. Има вирус, но прекалиха с него. Тепърва ще се сърбат плодовете на тази паника. Отидоха в другата крайност. Това се дължи най-вече на годжито!
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дами и Господа от щаба,Какво правим с българските и международни концерти и фестивали за които са продадени повече от 30% от капацитета на мястото за провеждане? Това означава ли че организаторите могат да ходят да се гръмнат? Кой ще върне парите на хората за закупените вече билети?
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че то за една шведска маса и една шведска тройка се ходи иначе кво му остава на човек
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До въпросчеЧетох че в този случай трябва да се практикуват само пози при които жрицата не е с лице към клиента.Това било секс в епидемична обстановка.
41
0
 
3
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 години
Вечна му памет на бившия М-р Председател Димитър Попов, казваше... за БОГА братя не купувайте... Тия с маските да си стоят около шведската маса и да си получават мин. 810 лв. заплата за сметка на клиентите ака се престрашат да седнат.
40
4
 
17
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
Това лято не ходете на хотели и ресторанти и то по Черноморието. На мутрите собственици, ще плащаме всики чрез ДДС, което всекидневно даваме и после държавата го презапредяля на приятелите си - намали го да и за ресторантите, за хотелите е отдавана 9 %. Поне 30 % от мастодонтите по Черноморието трябва да фалират и хотелите да се съборят, за да има природа, паркове и спокойствие. Не поддържайте мафията, която зачерни нашето море! В Испания преди годиниса съборени подобни хотели.
39
2
 
11
 
! Отговори
въпросче преди 3 години
а жриците ше бъдат ли с маски и ръкавици , когато ни обслужват ?!
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и тъкмо намаляха родните коронки, сега ще ни внесат от незнамкъде, че и ние да сме като в ингилизко
37
0
 
8
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Нямало да има и шведки! Но пък щели да поканяд "шведки" от Столипиново, Максуда, Клуцхор. Така де, поне да има "аромат" !
36
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важното е да ти приберат парите.Почивката ще е когато се вънеш от курорта.
35
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До HahaБратче, ти ако не си виждал руснак на шведска маса, си изпуснал едно страхотно преживяване.Преди две години бяхме в хотел дето имаше руска група.Жените си набутваха мазни мекици и парчета салам в дамските чанти.И не е евфемизъм, макар, че на някой от тях и аз бих им го набутал.Но след такава гледка, ти минава бързо.
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
с маските на сервитьорите няма да им се налага да се усмихват насила.
33
1
 
4
 
! Отговори
Haha преди 3 години
Мечтата на *** е да седне на шведска маса и да натиска на йедене.