Очаква ни сухо и топло лято, идеално за море

Валежи ще има, но те ще бъдат сравнително малко
55
Очаква ни сухо и топло лято, идеално за море
Снимка: БГНЕС

Можем да очакваме относително сухо и топло лято, като малко вероятно е то да се окаже дъждовно и с обилни валежи. Тази прогноза направи доц. д-р Илиан Господинов от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) пред БГНЕС.

По думите му валежи ще има, но те ще бъдат сравнително малко като общо количество за сезона и по-рядко от нормалното.

Още по темата
Доц. Господинов уточни, че правейки прогноза за лятото, синоптиците всъщност прогнозират сезона като цяло, а не какво ще бъде времето в някой конкретен ден или седмица. От метеорологична точка обаче лятото се разбира като трите най-топли месеци в годината и се различава от астрономическото лято, което започва от деня на лятното слънцестоене – 21 юни и продължава до есенното равноденствие в края на септември.

Прогнозата за сухо и топло лято обаче не ни освобождава от това да бъдем готови и за гръмотевични бури и интензивни кратки валежи, характерни за сезона, предупреждава синоптикът.

"Всички, на които тези явления могат да застрашат стопанската дейност, трябва да бъдат подготвени. Това не са извънредни явления за страната, за създаването на които има условия, особено през месеците май и юни", обясни доц. Господинов, предупреждавайки за това, че сезонните прогнози са вероятностни и не изключват нито един сценарий за развитие на времето.

Ученият е категоричен – България и регионът не правят изключение от глобалната тенденция за затопляне през последните десетилетия.

"Тази години институтът публикува един документ – годишен хидрометеорологичен бюлетин за България, където се обобщава и синтезира развитието на времето в цяла една година, което позволява да се направят някои климатични обобщения. Например, каква е била средната годишна температура за страната, на базата на редица станции на метеорологичната служба за дълг период от време. Оказа се, че 2019 г. е най-топлата през последните 90 години. Отклонението, средно за страната, е плюс 2 градуса от климатичната норма за периода от 1961 г. – 1990 г.", обясни доц. Господинов.

За процесите на глобалното затопляне свидетелства и още една статистика - петте най-топли години за страната ни са се случили само през последните 30 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дааааа. Супер време ще е за море в Гърция, Турция, майоркааа
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Калеко АлекоГовнатa от Варна до къде стигнаха днес? Трябва да ни пускате местоположението всеки ден да не се минем да изтървен такъв природен феномен!
42
0
 
8
 
! Отговори
аа преди 3 години
А вечерите тъмни и задушни ли ще са?
41
0
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
ситуацията е отчаяна, днесаджиите са извадили тежкия си ***. Свършиха баламите, алоооу, хората се събуждат
40
2
 
17
 
! Отговори
Лелинчо Севдалинчо преди 3 години
До Калеко АлекоМоже и да има райски местенца, баджанак, но с лупа трябва да ги търсиш. И да не е заварден пътят до тях от частен имот.А манджата, настаняването, паркирането, изобщо услугата като цяло - нула! Нула с две дупки даже.Не искам да е така, но фактите са си факти.Плащам си, искам почивка и спокойствие!Ако някой ден ми предложат това в пакет у нас, може и да пробвам.До тогава - на море при комшиите.
39
4
 
5
 
! Отговори
До 123 преди 3 години
Като нямаш пари запиши се в някоя програма за социално слаби ... !!!
38
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От март сте почнали да мрънкате за т'ва ваканцуване по морето. Пир по време на чума. Реклама за свободна продажба на дрога само сте изпуснали, че т'ва е тенденцията в "развитие" страни.Страната ни от произвеждаща стана слугинарска.
37
1
 
2
 
! Отговори
пари няма преди 3 години
До 123действай! има л.***!
36
3
 
11
 
! Отговори
само за сиртаки! преди 3 години
До SharkГърция ни зове!
35
3
 
12
 
! Отговори
123 преди 3 години
Море, море... а пари - откъде?
34
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с т'ва ваш'то море!Току-що гледах урок по география за шести клас. И там сте проникнали с натрапчива реклама.Урокът беше за черноморското ни крайбрежие. В края вместо да покажат неща, които са много важни, но рядко се виждат, като солници, лонгозни гори, за които споменаха, имаше дълъг клип САМО с хотели и плажове.
33
10
 
14
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
До Точно така!...Тези с "***" е по-добре да си останат на село при козите с дърдонките защото речника им не предполага друго...Що се отнася до българското черноморие на повечето места там през последните години се изградиха пречиствателни станции и водата съвсем не е ммръсна, но за да го констатирате трябва да отидете и да видите. Разбира се тук изключвам централните плажове на Варна и Бургас... На юг от Бургас - Созопол, Приморско и надолу има райски местенца с чудесни плажове и чиста вода
32
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На кафяво море имало много умряла риба. а боко брои трупове .Таз година сезон няма да има ,а догодина шии видим ;) на изборите догодина ще се реши ще има ли пак карантини или ще си е като преди герб да дойдат на власт.
31
13
 
6
 
! Отговори
Точно така! преди 3 години
До Калеко АлекоТочно така! Напълни една кофа **от черноморието като се къпеш и раздай на всички хейтъри да видят че не мирише!
30
11
 
13
 
! Отговори
Идеално преди 3 години
за плуване във фекални води. Така било най-здравословно.
29
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това време е чудесно за почивка на планина!
28
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направо сте смешни в опитите си да обясните колко е хубаво в панелките по морето!
27
14
 
24
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Стана дума за море и веднага се започна с оплюването на българското черноморие, от една група пациенти заразени с трайна българофобия. Зевзеците дето величаят турските, гръцките и други курорти май ще си останат на сухо и това лято и ще се изявяват само по форумите в Днес.бг. Честно казано бих се радвал на едно по-спокойно лято по южното ни ченоморие, без тълпи от родни чалгари които да нарушават личното ми пространство. Затова им пожелавам приятно изкарване в Кушадасъ, Халкидики и на Карибите..
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 14Зависи къде живееш. В Северна БГ винаги си имаме лято.
25
6
 
7
 
! Отговори
V преди 3 години
боко каза че нямало да има сезон .Имало някакъв вирус. Тиквата разправя за някакви трупове в Италия и Испания по телевизията. Е как ще ходи някой на море ? Нали имало много трупове ?