Епидемията от коронавирус приключва засега. Как ще продължим да живеем?

Мерките у нас сработиха, доволен е доц. Ангел Кунчев
62
Епидемията от коронавирус приключва засега. Как ще продължим да живеем?
Снимка: БГНЕС

Макар да се задава краят на пандемията от коронавирус у нас, продължават да стоят много неизвестни пред това как ще продължим да живеем. Според главния държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев въпреки добрите прогнози, част от предпазните мерки срещу COVID-19 ще останат още дълго време.

"Дори задължителният характер на мерките да отпадне, има неща, които ще останат силно препоръчителни и част от тях са носенето на маска от хора, които кихат, кашлят, както и препоръката за физическото дистанциране, лична хигиена и дезинфекция. Факт е, че всяко пренебрегване на тези правила все още води до възникване на по-малки или по-големи огнища", заяви доц. Кунчев в интервю за БГНЕС.

Още по темата
Той даде за пример съседите от Северна Македония, където броят на новите случаи падна под 10, но от няколко дни бележи 89-90 новозаразени. Според Кунчев това се дължи на тесните контакти по време на религиозните празници.

"Грубото неспазване на правилата води до по-ефективно заразяване. За този сезон поне, надявам се и за тази година, епидемията от COVID-19 приключва, намаляват случаите у нас. Важно е да го правим внимателно, да го правим без крайности, така че да нямаме връщане назад дори и като отделни епидемични взривове", твърди той и посочи, че спазването на дистанция, високата лична хигиена и дистанцията ни предпазват не само от COVID-19, а и от почти всички останали заразни болести.

Попитан дали мерките са сработили доц. Кунчев отбеляза, че това се е случило
и се позова на сравнения между нашата страна, Източна и Западна Европа, и света. "Според мен това се дължи не толкова като някаква уникалност на самите мерки, ние не сме откривали топлата вода. По-скоро има два фактора, които за мен бяха ключови. Първото беше ранното им прилагане, което основно имаше ефект и второто беше пълният ангажимент на държавата на всички нива", посочи главният здравен инспектор.

По отношение на това дали ни очаква втора вълна на епидемията у нас или не, доц. Кунчев посочи, че по тази тема има твърдения на водещи учени и в двете крайности.

"Този въпрос е най-сложният, най-важен и най-трудно може да се отговори на него. Има огромно разнообразие на мнение и то не на случайни хора, а на сериозни научни центрове по света и те са в двете крайни противоположности – от увереност, че нищо няма да се случи до пълна увереност, че едва ли не още през септември ни очаква нова вълна", заяви Кунчев и посочи, че самият той е умерен оптимист.

"И да има нова циркулация, и да има нови огнища, те по-скоро ще бъдат в отчетливия есенно-зимен период, а не толкова рано и надали ще бъдат в толкова големи размери".

Независимо от бъдещето, което остава неясно, здравният инспектор твърди, че кризата е помогнала на здравната ни система да се подготви за подобни ситуации и е довела е до отварянето на нови лаборатории, а доста лечебни заведения вече разполагат със животоспасяващи респиратори.

На въпрос защо броят на аутопсиите на починалите от коронавирус у нас е малък, доцен Кунчев посочи, че още в самото начало на пандемията от експертния съвет по патоанатомия са излезли със становище, с което се отговаря на вижданията и на много чуждестранни колеги, че с оглед на намаляване на рисковете не е необходимо при ясна диагноза и когато няма съмнения, че причина за фаталния край е инфекцията, да се прави аутопсия на всички лица и крайното решение е на близките и ръководителя на лечебното заведение.

"Това обаче не важи за случаите, когато има неяснота в диагнозата, когато човекът е починал извън лечебното заведение, когато трябва да се изясни механизмът и причините дали няма някаква друга причина, тогава са се правили аутопсии. Техният брой е малък, но това е решение на самите колеги, които се занимават с тази дейност", обясни доц. Кунчев.

Според него при COVID-19 не е равнозначно носителството на вируса с болния. Едните положителни могат да нямат никакви симптоми или леки симптоми, каквито бяха 70-80% от хората, а в болница се приемат само тези, които трябва да бъдат лекувани или пък хора, които поради социални затруднения няма къде да бъдат изолирани“, разясни той.

На въпрос дали след 15 юни ще бъдат разрешени свижданията в старческите домове, доц. Кунчев заяви, че засега няма да бързат да отменят тази мярка, защото тези домове остават едни от най-рискованите звена.

По отношение на появата на ваксина срещу коронавируса, главният здравен инспектор е скептичен и убеден, че до една година няма да има такава, която да е ефикасна и безопасна, но и добави, че ако няма ръст на новозаразените може и да няма нужда от такава.

От думите му стана ясно, че ако все пак такава ваксина се появи, то той няма да настоява тя да бъде задължителна за всички хора.

Доц. Ангел Кунчев коментира още, че няма как да се хвърли вината върху определена група от хора за разпространението на заразата в България.

"Една от първите вълни беше на хора с много висок икономически статус, които се прибраха от ски ваканции в Европа и те съвсем не бяха малка бройка. Това беше първата вълна. След това масово наши сънародници започнаха да се прибират от страни, където беше по-разпространен вируса – Великобритания, Франция, Италия. Имаше внос и на такива случаи, само че те пак нямат етнически характер. Всеки, който работи там можеше да внесе вируса. Факт, че голяма част от тези хора се прибраха при близките си в някои от ромските махали не значи, че това е правилото и няма други. Имаше хора, които се прибраха във всички градове", посочи Кунчев.

По думите му третата вълна е била разпространението вътре в страната – "имаше лечебни заведения, които допуснаха по-масово заразяване както на медицински специалисти, така и на пациенти". "Такива примери са Видин, Пазарджик, Сливен, Ямбол. А има и отделни домашни огнища, които засегнаха отделни фамилии. Такива имаше в Благоевградско, Пловдивско, Русенско. Всички възможни начини на разпространение бяха налице. Няма как да се твърди, че една група от населението е по-рискова или, че тя е виновна за възникване на случаи", твърди той.

В заключение доцентът каза, че трябва да се научим да живеем не само с коронавируса, но и с нови и дори по-страшни вируси, които винаги ще заплашват общественото здраве.


62
Още от София
Наематели в моловете искат по-ниски наеми и по-кратко работно време
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 4 седмици
А кога ще започне наново?
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
19,
Тия лампи се пускат само при липса на хора в помещението, защото убиват и хората. Излъчват в спектър, който причинява рак.
Няма как да се сложат в болнично отделение, защото няма кой да изкара хората за тия 15 минути. А пускане след всеки пациент в кабинет значи по един пациент на час да минава.
Преди коментар се информирайте. Утре да не почнете да пиете белина и да питате що не я дават на болните...
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
46,
Да ти имам и мисленето..., който не знае грам езици и всичко го обръща на измислени български тълкувания.
Pan е всичко, demos е народ/население. Думата пандемия/pandemic се ползва от средата на 17ти век и значи нещо обхванало всички/цялото население, глобална епидемия.
Защо се правите на глупаци?
47
4
 
3
 
! Отговори
ЗАТРОР ТЕ ЧАКА преди 4 седмици
ГАДИНО !!!!

тази карантина няма да ти се размине !
46
0
 
5
 
! Отговори
преди 4 седмици
приключва Я - Олигарсите си искат пълни хотели и ресторанти и Милионните печалби
ще жертват пенсионерите , диабетиците, и млади със заболявания - некъв матрял-рая

намалиха си ддс ,строят си на плажа ,краднат си и доене на овцето на макс
45
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
нищо не е приключило , лошото предстои , най-много след 2 или 3 седмици .
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Със това скъперничество на тестове имаме 2500 случая.
Или другия вариант е маските на Ананиев да са ни спасили от ужаса.
По скоро всеки сам се излекува у дома докато болниците връщаха всички и чакаха хладилните камиони.
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Така се оказва. Борисов взема еднолично решенията. Нищо по различно отпреди 1989.
Сега играе доброто ченге. Изгърмя бушоните начело с Мутафчийски. Не е някакъв гениален ход, но може да му се получи схемата.
Лошото е че вербува и много медии да му играят по свирката и да зомбират народа.
42
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Щом Бацо е наредил значи вирусът е приключил?!
Само дето самият вирус не знае за това и може да покаже скоро, че не всичко в България се решава от Бацо!
41
11
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 седмици
Ще приключи, когато се намери ваксина. До тогаз това са фалшиви новини, пускани от политиците и подемани от услужливите медии.
40
3
 
9
 
! Отговори
номра на китайката преди 4 седмици
куронен,номер,номера е ясен
39
5
 
8
 
! Отговори
Панта-лей-мон преди 4 седмици
Пандемия произлиза от,думата Панта,значи пантава работа,демек фалш,измишльотина
38
1
 
4
 
! Отговори
още ли филосовства преди 4 седмици
Тоя не е ли предателя на В.Левски,Ангеля Кунчев а
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До P.S. 39
кофти лекарства ?
36
11
 
3
 
! Отговори
изнервен преди 4 седмици
До 24. А бе, глу.пак, ти гледаш ли новини? Гледаш ли какво става по света с пандемията? Аман отолигоффрени-плювачи.
35
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Изкофели старци са всичките тия щабни марионетки. Пък министъра на здравеопазването страда от старческа деменция няговия вожд днес с друго поръчение го изпрати пък той хванал няква заповед друга да оправя.
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Как? Без пари и без права.
Както винаги
Нищо особенно
33
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Време беше и Вожда да прогледне и да им каже на ЩАБА от "умници", че повечето им забрани са безсмислена глупост с цел да се правят на велики.
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Довиждане от самолета, и така ще живеем.
31
1
 
25
 
! Отговори
kegel exercises преди 4 седмици
Да благодарим на всички калинки и мисирки. Закриваме цирка, парите ги нЕма.

Айде живи и здрави! Бог с вас.