Тестването на родна ваксина срещу вируса - през есента?

Какъв е разумният срок тя да стане факт?
Обновена: 6 юни 2020 16:10 | 6 юни 2020 16:10, Веселина Йорданова
41

Тази есен има шанс да започне тестването на българската ваксина срещу коронавируса. Това каза за Bulgaria ON AIR доц. Андрей Чорбанов, който е ръководител на българския екип, разработващ прототип на биологичния препарат.

Българският екип от учени работи с универсални за коронавирусите агенти. Това означава, че ако в БАН създадат ваксина, тя ще действа и срещу нови поколения вируси от същото семейство. Всяка стъпка в правенето на препарата е от изключителна важност.

Първият винаги е концептуален - тогава се решава какъв ще е дизайнът, тоест това, което ще се включи във ваксината.

"Чрез ваксината можем да стимулираме специфични групи от клетки, с които да се атакува тази клетка, която е заразена. Самият вирус не се разхожда в кръвта", обясни доц. д-р Андрей Чорбанов от Института по микробиология "Стефан Ангелов" при БАН.

"1 година е много кратък срок, ние можем да имаме прототип на ваксината срещу коронавирус до 1 година, но след това трябва да се включат в клинични изпитания голям брой хора", каза директорът на Института по микробиология към БАН доц. д-р Пенка Петрова.

За да се стигне до този етап от създаването на ваксината, трябва да преминат поне няколко стъпала на научни доказателства.


41
Още от Общество
Повече движение за здрави вени
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И да го видя няма да повярвам че е истина нещо да се създаде в БАН
37
0
 
2
 
! Отговори
. преди 3 седмици
С чип ли ще е или без чип?
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да усвоят пари - ДА, ама да създадат реална ваксина, по-скоро НЕ, да не казвам и Абсурд!
35
0
 
6
 
! Отговори
Старче преди 3 седмици
БАН ще открият ваксина, когато вирусът тотално бъде заличен. Примерно след 100 години и няма да работи на практика, а само на теория.
34
0
 
5
 
! Отговори
Направихте ли извод? преди 3 седмици
Още през април мрънкаха, че могат да направят ваксина само за три месеца, но само ако им дадат пари.
Щом като сега обявиха, че ваксината ще е готова до есента, значи са успели да изкопчат допълнителни пари. В такъв случай ще трябва да отчетат резултат.
Е, ще тестват нещо през есента, за да се каже, че не само са усвоили едни допълнителни пари, но са успели да постигнат нещо. Сигурно ще се намерят доброволци за тестване на ваксината - наивници безвъзмездно или не много умни срещу заплащане.
33
0
 
0
 
! Отговори
Корекция преди 3 седмици
То толкова много внимание има към тази новина, че дори мога да си я коригирам:
Дрън дрън дрън дрън дрън дрън дрън....дрън дрън дрън....дрън дрън дрън.... Ама като им спрем парите сами ще се закрият, нали? И народът си ги избира и преизбира все същите, дето все закриват ли закриват науката в България, ама народът много си ги обичка и все си ги преизбира!!!!!!!!
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дрън дрън дрън дрън дрън дрън дрън....дрън дрън дрън....дрън дрън дрън.... Ама като им спрем парите само ще се закрият, нали? И народът си ги избира и преизбира все същите, дето все закриват ли закриват науката в Бг, ама народът много си ги обичка и си ги преизбира!!!!!!!!
31
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
22 Бг то няма ваксина срещу заразата а ако нещо подобно измъдрят в Бан, то ще е толкова изостанало в тайминга, че няма да има нужда от нея. Колкото до многократното ваксиниране, предполагам, че е защото дори преболедувалите китайския Спин, нямат траен имунитет. Затова в началните варианти на ваксината Най-хубаво вероятно ще е за няколко месеца и после пак ваксинация! Гаранция обаче ще има перманентна ваксина срещу този тип вируси, но ще трябва време
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Първо ще ви ваксинират, а накрая ще ви и чипират.
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Барба Ганьовците обаче уполито продължават да вярват че ваксината БЦЖ е българска.
Може би защото и главният Барба Ганьос им каза така.
Вероятно му звучи нещо като БДЖ.
Истината е, че ваксината е френска.
Имате интеренет - образовайте се.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Банкянския вирусолог ли я е създал ?
Или може би оня дупнишкия плазмодий ?
27
0
 
2
 
! Отговори
волнонаемен преди 3 седмици
БЦЖ е задължителна ваксина, ваксината срещу тетенус също, има и още но не се сещам сега. Абе с две думи тиквите са издраскани сума ти слабоумни " постове" под тази статия
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бият ти ваксината,и повече не се разболяваш от вируса.Обаче след като всички са го прекарали,защо да си правиш ваксина? И то задължителна. Казват че щяло да има вече и специални паспорти за ваксинацията,което говори за редовно ваксиниране 50-100-150 пъти ваксинация,и то задължителна.Нещо този свят не отива на добре след като човек не може вече да си позволи лечение,а ваксинирането ще е задължително и предполагам безплатно.А това че и България вече има ваксина срещу короната,направо уби коча.
25
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Задължителни ваксинации винаги е имало, благодарение на тях много опасни за човека болести са изчезнали , да давам ли примери на глупаците или дори вие ги знаете, но плюете за копейките, които ви подхвърлят? Срамота една лумп.....енизирана и тотално маргинализирана група от " хора" да си играят така нагло и вулгарно с човешки животи! Знаете ли колко хронично болни ( които в нормални условия и грижи) биха живяли десетки години ще загубят живота си без време заради криминални мутри като вас?
24
2
 
7
 
! Отговори
Хитрите преди 3 седмици
Сорос, Рокфелер, Ротшилд и създателят на ваксини Бил Гейтс, никога не ваксинират собствените си деца. Самите те също не са ваксинирани, но за сметка на това всички употребяват добавки само от мултилевъл компании с JMP сертификат, които не се намират в аптеките и не се рекламират по телевизията!!!
23
0
 
6
 
! Отговори
Истукан преди 3 седмици
Мечтаят си за задължителна ваксина, ама не давам да ме боцкат.
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 22

Важното е да не допуснем да ни задължат да се ваксинираме след като БАН обяви, че нейните служители са създали ваксина срещу Ковид-19.
Опасявам се, че ако предприемат такава офанзива, това ще е не грижа за народа, а инициатива за осигуряване на баснословни печалби, които ще идат в джоба на някого, а не в държавната хазна.
Същевременно ще е и повод да се твърди, че има някаква полза от това, че държавата хрантути нищо-правците връзкари, настанени в БАН на изхранване.
21
0
 
7
 
! Отговори
Истукан преди 3 седмици
И кой ще ваксинират? Няма да съм аз за всек случай.
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Айде сега тези дето плюха по протеста на шепа хора днес, дето имат пострадали дечица от ваксините, да се запишат доброволци за новата ваксина. Пък ако нещо ви стане, да знаете, че е генетично, нема начин да е от ваксината!
19
5
 
2
 
! Отговори
f преди 3 седмици
мутафчийски!! що казваш да стоим на разстояние един от друг? нали гравитацията лекува и когато хората се насъберат на едно място на тълпа се лекуват??!

Отдолу земята на която стъпваме е отрицателна, и да лежите по земята, няма се оправите.