80 на сто от българите се върнаха в кафенетата

Коронавирусът продължава да живее сред нас
8 юни 2020 21:19,
27

80 на сто от българите са се върнали в кафенетата след отпадането на извънредното положение. Това показват данните от проучване на Google, за което са използвани GPS данните от мобилните ни телефони, съобщава Bulgaria ON AIR.
Още по темата

След разхлабването на мерките интернет търсачката отчита, че 77% от хората са се върнали на работа и почти 100% в парка. Само четири на сто все още избягват посещенията на пазари, аптеки и хранителни магазини. През март търсачката е засякла 36% спад в посещенията на тези места. Пътникопотокът по метростанции, авто и жп гари сега е с 26% по-малък, в сравнение с началото на пандемията, когато достигна до 58 на сто.

Статистиката сочи, че с разхлабването на мерките и отпадането на ограниченията намалява и страха у хората. Според гл. държавен здравен инсп. доц. Ангел Кунчев, обаче, още е рано да се сбогуваме с коронавируса.

"На всички ни се иска тоя етап вече да е минал, но нещата не стават толкова бързо. Очевидно е, че все още има и ще има отделни огнища, в които ще намираме голям брой положителни лица", посочи Кунчев.

По думите му, ситуацията ще продължи още няколко месеца, а никой не може да прогнозира колко пика ще има.

"Последното, което чух е, че и осма вълна предвиждат, което ми се вижда малко несериозно. Няма как да знаем какво ще се случи. Ако се базираме на общите ни познания за този тип вируси, за мен най-нормалното е той пак да се появи в някаква степен, но най-вече в сезона, който е характерен за респираторните вируси, което ще рече през зимния сезон", прогнозира той.

И макар, че изследванията сочат, че вирусът бавно си тръгва, доц. Кунчев смята,че спазването на част от мерките е важно, за да не се върнем в изходна позиция.

"Ние наблюдаваме един страничен ефект от цялата епидемия и то е, че има общо снижаване на заразните болести, което показва, че дори и въобще да си отиде коронавирус, ако сме внимателни със здравето и мерките ще има положителен ефект за много други инфекции", отбеляза гл. здр. инспектор.

А световното издание "Форбс" постави България на 48-мо място по сигурност за коронавирус сред 100 държави. Данните са базирани на ефикасност на карантината, мониторинг на заразениете, здравна система и работа на правителството. Преди нас се нареждат съседните Гърция и Турция, а според доц. Кунчев сме недооцени в изследването.

"От тази гледна точка, с нивото ни на заболеваемост и на смъртност не сме на 48-мо, което не е толкова лошо, даже преди средата е. Защото, ако се базираме, на това и не гледат други признаци – мястото ни е доста по-напред", изтъкна Кунчев.

И въпреки отпадането на всички ограничения от 15 юни, има и готов план за затягане на мерките, ако заболеваемостта ескалира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много грешно някои изтълкуваха облекчаването на мерките. Посланието е следното: "Отложихме проблема. Подготвихме се, доколкото можахме. Места в болниците има. За да не фалират цели браншове - заповядайте в кръчмите, кафенетата, хотелите, театрите и т.н.". Това се тълкува от някои по следния начин: "Проблем вече няма, ще си живея живота както досега.". Е, да, ама няма как да стане все още. Всички трябва да имаме едно наум и да не поемаме глупави рискове.
21
0
 
1
 
! Отговори
мижи да те лъже преди 3 години
До ХА-ХА-ХА !!!Там където сме плюли - не се вращаме да лижим!!! и където е осрано не се вращаме!
20
1
 
2
 
! Отговори
болни на море! преди 3 години
при тази зараза кой нормален ще си търси белята! Да ходи Байко!
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не затвори градини, паркове и планини в белите държави и не маскира хората по улицата, не затвори произволни населени места цял месец без нужда.И по тв не се бълваше само ужасяваща информация за вируси. Истината е, че още учените не са единодушни за същността на вируса и последиците от него. Но тук нещата се съобщават като ясна и доказана наука и не се дава трибуна на никой, който мисли различно.Щом се преследва и обезличава различното, за мен е ясно, че има затъмтение на информацията.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
20, никой не си позволи в белите държави да плаши от екрана хората, защото това е престъпление, а прокерорите не са послушници на властта и преследват тези престъпления, независиво от извършителя.И не се лъже, че хора със сериозни болести измират от вируса, защото това най-често не е доказано. Съобщава се,че са го имали. Хубаво е да се говори вярно, не служебно удобно.А вие можете да се информирате едностранно от където си изберете. Само че не всички го правят и не всеки вярва сляпо на медиите
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 18И какво си се информирал директно от чужбина, за което нас са ни затъмнили?Ще споделиш ли?
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До изнервенТе са млади и здрави.Няма да разберат, че са изкарали коронавирус.Ама тебе ако те барне, ще ти спре пенсията.
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Байфидан, всички гледаме. Само че виждаме различни неща. Някои се информираме директно от чужбина. Защото тук е пълно информационно затъмнение под шапката на управляващите.А който обижда, обикновено е нервен, защото усеща, че греши. Остани със здраве. Време е да приемеш, че те изръгаха и че не са криви за това останалите хора.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо да вземат по една мотика и да ходят да копаят домати в ТКЗС и да строят светъл комунизъм, те по кафенета ще ми ходят чалгарите.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 15Ти кво ползваш?APPLE?И не те следят, а?
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Колко нормално приемаме новината, че вече ни следят дори и в тоалетната."Па който ползва безплатен хандроид ще го следят и колко пъти на ден сяда на тоалетната, да му пускат реклами за тоалетна артия в удобните часове. Вие как я мислите тая - гуглето много благородно и направило OS безплатно да си я ползвате...Безплатно сиренцето в капана...
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе друго си е кръчмата.На третия месец от карантината след 3-тата изпита вкъщи ракия, помолих жената да ми даде телефонния си номер.
10
5
 
8
 
! Отговори
изнервен преди 3 години
А така, скоро ще се върнат и по болниците.
9
4
 
4
 
! Отговори
Байфидан преди 3 години
До 7. Ами това го кажи на хилядите болни и близки на починалите, глу.пак. Ти гледаш ли изобщо какво става по света?
8
4
 
7
 
! Отговори
\m/ преди 3 години
До Браво-тоМа теб кво те бърка т'ва?!Бъди богат и сит и остави "бедните" да бъдат щастливи!
7
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
I kakvo rabotiat?
6
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами това е чудесно. Показва, че не са много вързалите се на глупостите.
5
4
 
16
 
! Отговори
\m/ преди 3 години
И лошо ли е това, че хората се радват на момента кратък в който са живи и тук?!
4
4
 
12
 
! Отговори
мак преди 3 години
Кръчмарите доволно потриват ръце. От километри си личи, че работят. А цените паднаха ли?
3
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това показват данните от проучване на Google, за което са използвани GPS данните от мобилните ни телефони.Колко нормално приемаме новината, че вече ни следят дори и в тоалетната.