Хасърджиев за COVID-19: Може това да е стартът на по-сериозна ситуация

"Няма шега, няма измама - това е вирус и той се разпространява“
8 юни 2020 09:19, Елка Василева
126
Хасърджиев за COVID-19: Може това да е стартът на по-сериозна ситуация
Станимир Хасърджиев. Снимка: архив, БГНЕС

"Най-важната мярка е социалната изолация и ключова е отговорността на хората за спазването ѝ". Това каза д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, пред БНР.

Той посочи, че продължава да се разпространява мнението, че пандемията от COVID-19 е измислена ситуация и конспирация.

"Поради факта, че не видяхме камионите с трупове, които някои други държави видяха, това накара много хора да вярват, че нещата са се разминали", коментира той.

Според него много малко хора ще се включат в отговорното спазване на евентуално повторно въвеждани мерки срещу заразата.

Още по темата

"Няма шега, няма измама. Това е вирус и той се разпространява и се подчинява на определени правила на природата. Нещата не опират до това дали вярваме, или не, а до наука", каза д-р Хасърджиев.

Той коментира също така появилите се нови гнезда на COVID-19 в страната и реакциите на властите за овладяването на заразата.

"Властите реагират спрямо данните, които науката им дава, спрямо историческите уроци и спрямо реакциите на населението. Трудно се намира баланс, но водещи трябва да се научните данни. ... Всяка мярка, която се прилага спрямо общественото здраве, трябва да стъпва върху доказателства как тя би подействала и доколко ефектът от нея надвишава негативните последици от нея", каза експертът.

По думите на Станимир Хасърджиев е силно притеснителен фактът, че за такъв кратък период се обърна тенденцията и вече се наблюдава увеличаване на броя на новозаразените в страната.

"От тенденция, че едва ли не всичко е приключило и дайте да отиваме да работим, към една тенденция, която показва, че нещата могат да се влошат драматично за отрицателно време. Нека да си спомним как се получи в Италия“, каза експертът.

„За съжаление в България сме на път да се сблъскаме с един сценарий, който отдавна предположихме, че ще се случи. Ние рано влязохме в карантината, което отложи с много месеци истинската епидемия в държавата. Много е вероятно това, което виждаме, да е стартът на една много по-сериозна ситуация от това, което видяхме и което да наложи връщането на мерките“, каза д-р Хасърджиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
17
 
16
 
! Отговори
Златена преди 3 години
Има една истина хора като Станислав Балабанов и Слави Трифонов накараха Българите без никакъв мозък в главите си да се разхождат по улиците на всички градове на цяла България за да заразят с коварната болест коронавирус друг човек и да му отнемат живота.За хора като Балабанов Слави алчните бизнесмени и неуките много отворени лешояди роми за тях бизнесът е много по важен от живота на Българите
28
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо не се разпространява в Индия която 1.5 милиарда, висока гъстота на населението и ниско ниво на хигиената?
27
2
 
17
 
! Отговори
Предприемач преди 3 години
Днес бг, нещо не пишете за палатите на Цв. Арнаудова???
26
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 24Какво значи не се разпространява в Швеция и Белорус?А кой е убил 4600 шведи и 269 белоруси?
25
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до избирателВ цяла Европа има паника, европейците са с по-промити мозъци и от българите и това е нормално, живота им е по-уреден и си умират от страх да не си го загубят вируса да не им взме живота. Спазват стриктно мерките без да са задължителни всички са с намордници по улиците, даже и като правят джогинг, и всяка вечер в 8 часа чинно излизат на балконите и прозовците да пляскат да гонят вируса, даже ако се разхождаш без да пляскаш те гледат накриво от балконите.
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До избирателКъде го видя това "страшно" в България?
23
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 17Ти пък си намерил на кой данните да гледаш...СЗО се оказа най-корумпирана,некадърна и ненужна организация в момента.Само цоцат кинти и говорят глупости.Последният бисер е ,че трябва да носим платнени маски.Нищо,че не вършат работа...*** и пълни.
22
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-добре никакъв доктор, отколкото алчен слуга глобалист. Фармацевтичните компании толкова дълго ги хранят тези, че знахарите станаха за предпочитане.
21
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо не се разпространява в Швеция и Белорусия?
20
10
 
13
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Някой знае ли,как седят нещата по Европа?!Франция, Германия, Люксембург, Белгия...,пък и цяла Европа?!Има ли паника, рестрикции някакви....,или само в България е "страшно"?!
19
16
 
33
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Много е гнусно някакви хора да парадират, че много мислят за мен и моето здраве. Всъщност те искат контрол върху мен. Власт, която да упражняват върху мен. Още Цезаря е казал, че дори и малкото власт развращава, то тези развратници се бяха опиянили от властта и мислеха, че това ще продължи вечно. Да, ама не. Най-много да си изядете боя, господа развратници с власт.
18
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
снимковия материал който "прапагандата" нарича камиони с трупове се оказа че са на загинали японци по време цунамито което помете Фукушима.
17
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скрихте втората вълна за да заработят хотелите и ресторантите, продажни двуличници!
16
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко сериозна е една болест се съди от това колко и какви хора умират от нея! Напоследък никой не умира от covid или по някой страрец с придружаващи заболявания! Хайде стига се филмирайте с този covid!Най-вероятно вече сте го изкарали без да разберете!
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде пак ново затваряне на градовете то и правителството в затруднение сега от пустия му Божков де ги изкара корумпирани мутрата на тръни сега
14
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Е сага като няма увеличение какво?"Как да няма увеличение бе човек? Гледай официалните данни на СЗО, а не чети продажните български медии, които позкват, само това, което магистралната Тиква им нареди.
13
3
 
12
 
! Отговори
Пенчо преди 3 години
До АнонименНа висуса хич не му дреме дали управлява Пешо и Пена!
12
7
 
23
 
! Отговори
Да бе преди 3 години
Е сага като няма увеличение какво?Защо всеки може да си говори каквото си исла без последствия? Това не е ли по-лошо отнвсяка пандемия?
11
8
 
42
 
! Отговори
Батко преди 3 години
Включване след дъжд качулка. Ако този беше добър лекар щеше да лекува хора, не да се занимава с пациентски организации и да дава акъл и всява паника. Много са такива некадърни експерти не само в България, но и на други места. Освен да затвори всичко за години напред и да не работим и да не излизаме от къщи? И да има леко увеличение на случаите е поради отделни огнища. Не им давайте на такива пишман експерти думата.
10
5
 
25
 
! Отговори
Кънев преди 3 години
Мерките щяха да са "преждевременни" ако ги бяхте въвели преди да има случа и на заболели в България,а вие говорехте,че това е един обикновен грипен вирус.Трябваше преди да се появи вируса на наша теритария да се предприемат строги мерки за недопускане на заразени,а хората,които в близките 1-2 месеца посетили Китай да бъдат тествани.

Спонсорирани публикации