Нова измама: Търговци продават некачествени фитнес уреди

Ниските цени подвеждат потребителите
Обновена: 15 юни 2020 11:26 | 15 юни 2020 11:25, Ния Христова
4
Нова измама: Търговци продават некачествени фитнес уреди
Снимка: Pixabay
Анонимни търговци продават фитнес уреди за дома с лошо качество и липсващи елементи. Мнимите продавачи се възползват от силното търсене на подобни стоки по време на карантината, но след това остават неоткриваеми. 
 
Уредите се рекламират и предлагат в социалните мрежи. Те дават перфектна възможност за тренировки във време на изолация. Вероятно именно за това и офертите с подобни предложения буквално заваляха в социалните мрежи през последните седмици. Добра възможност за спорт в домашни условия или поредна измама в интернет?
 
Десислава Еленкова преди дни попада на подобна привлекателна оферта и не се покелебава да поръча оборудване за тренировки в дома. 
 
"С оглед ситуацията – аз не ходих на фитнес, а съм доста деен човек и реших, че този е точно уредът за мен. Беше на 39 лв. цена, много ниска. Два ластика само опъваш и това е", разказва тя в ефира на Нова ТВ. 
 
Офертата я открива в социалните мрежи, която я отвежда към сайт с форма за поръчки. Според описанието уредът е подходящ за 44 вида упражнения и води до тонизиране на мускулите и атлетично тяло. Според обявата цената е намалена от 79 на 39 лева. Сам ден по-късно поръчката пристига по куриер. 
 
"Вечерта отварям вкъщи и какво да видя – кутията е разкъсана, самите части вътре са покрити със сажди. Вътре нямаше бележка коя е фирмата-изпращач, само пише "онлайн поръчка" и цена и установих, когато реших да го сглобявам, че липсват части, което го прави неизползваем", разказва още Десислава.
 
Десислава се опитва да се свърже с търговеца и през куриера. Оказва се обаче, че пътят на пратката е анонимен. 
 
"Според GDPR регулациите, куриерът не може да предостави данни за получателите и подателите на пратки, освен при запитване от съответните официални институции и органи."
 
Проверка в интернет показва, че уредът се предлага в десетки сайтове, но във всичките няма данни и контакти за търговеца.  
 
Схемата е класическа, но добре изпипана до детайл, разказва ИТ-експертът Александър Ненков. Търговците остават анонимни, а пътят на пратките е трудно проследим.
 
"Това е измама, зад която стоят физически лица, които са открили вариант – за много кратко време – да натрупат бързи пари. Дали ще получим тухла, пакетирана в пакет, или уред, който е бракуван – без необходимите части – няма абсолютно никаква разлика. Това, което правят измамниците, е че те наподобяват оригинал, но най-често получаваме нещо, което не струва никакви пари", твърди Ненков.
 
Според него в периода на карантината изборът точно на този тип стоки не е случаен. А с началото на пандемията подобен тип измами в интернет зачестяват. При този тип измами потребителските ни права остават незащитени, тъй като покупките не са направени от регистрирани онлайн магазини, казват експертите.
 
Сигнална лампа за измама трябва да са и атрактивните цени в офертите особено на стоки, които остават търсени и дори дефицитни по време на карантината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
балама преди 3 години
Трябва да се вземе предвид и че държавата толерира, често защитава и не рядко контролира престъпността.Затова и "пътят на пратките" е толкова "трудно проследим".
2
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Качествените уреди сами вдигат. Не усещам килограмите с качествените уреди. За добра тренировка си трябват некачествени, простъргващи уреди.
1
1
 
8
 
! Отговори
123 преди 3 години
Дядото на село има фитнес уреди със сапове. Безплатно ги ползвам, даже ми дава нещо от градината