Драстично поскъпване на храните, хората ограничиха харчовете си

Сиренето става лукс, куфарни търговци пак тръгнаха с млякото
Обновена: 17 юни 2020 13:00 | 17 юни 2020 08:06, Елка Василева
281
Драстично поскъпване на храните, хората ограничиха харчовете си
Снимка: архив, БГНЕС

Oсновни хранителни продукти като мляко, месо, зеленчуци и плодове са поскъпнали почти двойно. Това показа проверка на репортерите на “Труд” в цялата страна.

Ако за кило ябълки през март сме давали средно по 1,69-2,00 лева, то в последната седмица плодът е трайно по 3-3,60 лева.

Свинското масово по магазините удари над 10 лева за килограм. А доматите - твърдо над 3 лева. Сезонните зеленчуци се намират на тази цена само по пазарите, защото в плодзеленчуковите магазини стигат и до 5-6 лева според сорта им.

Тенденцията за ценовия скок започна от началото на извънредното положение през март заради коронавируса, но поскъпването продължава, коментираха собственици на магазини.

Жителите на Велико Търново купуват едни от най-скъпите храни. Репортерска проверка на “Труд” установи драстично поскъпване на множество стоки от първа необходимост. Старата столица държи най-висока цена при кашкавала - 14,35 лв./кг. Най-скъпа е и каймата смес, която върви по 7,80 лв. на едро. Сиренето в региона се предлага по 9 лева килото и вече е лукс на трапезата. Сред скъпите продукти е и слънчогледовото олио - 2,10 -2,89 лв. за литър, а зрелият фасул върви по 4,70 лв./кг.

При брашното цената е левче за килограм и отново е по-висока отколкото в другите градове. Единствено при яйцата няма разлика и бройката излиза по 19 стотинки. Търговци казват, че оранжерийните домати са поскъпнали с 15 процента. По-високи цени са регистрирани и при морковите с 13,3 процента, при лука - над 9 на сто, ябълките с над 20 процента и при лимоните с близо 10 на сто.

“Хората рязко обедняха, а липсата на туристи допълнително утежнява икономическото състояние във Велико Търново. Множество магазинчета затвориха заради липса на клиенти. Хората драстично ограничиха харчовете си заради занижени доходи. Клиентите пазаруват само най-необходимото, като множество стоки залежават по рафтовете и витрините, а сред тях са риба, шоколад, сухи мезета, вина и др.”, споделят съдържатели на търговски обекти.

Драстично увеличение на цените на киселото и прясно мляко се отбелязва в Западна България. В Благоевград, Сандански, Велинград и Пазарджик има най-голям скок. Няма кофичка мляко под един лев в Благоевград, дори и от имитиращите продукти. А литър мляко се търгува за над 2 лева. За сметка на това пък масово се развъртя търговията на домашно мляко, което струва левче за литър. Практиката да се продава домашно мляко полулегално бе позамряла последната година заради масовите проверки на инспектори на БАБХ в цялата страна.

Потреблението е доста свито, хората купуват само най-необходимите неща, казват продавачите и от Сливен. Търговията в по-малките населени места е в колапс след пандемията, констатират в Плевенско и Габровско.

Всеки трети магазин по централната улица на Благоевград е с табела “дава се под наем, продавам, търся наематели”. Десетки търговски обекти за продажба на дрехи фалираха и затвориха напълно. А тези, които останаха, се оплакват, че нямат никакви обороти. Свободните търговски площи в момента са над 200 обекта, коментираха пред брокери на недвижими имоти в региона.

Доматите и краставиците са на най-високата си цена за месец юни от поне 10 години насам. Причина за това са обилните дъждове, не само у нас, но и в Европа, заявиха производители. Само за последните две седмици, според бюлетина на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ), цената на доматите на едро се е повишила с 23 ст. до близо 2,50 лв./кг. За сравнение по същото време на миналата година българските оранжерийни домати са се търгували по 2 лв. за кг. При вносните домати ситуацията е същата. Сега цените са средно 1,80 лв. за кг. на едро, а преди година - 1,37 лв.

При краставиците разликата в цените е още по-фрапираща. Българските оранжерийни краставици на едро сега се продават по 2,35 лв., при 1,20 лв. година по-рано.

“В момента в България доматите са все още вносни, има и доста нерегламентиран внос на бусове със стока от Гърция. Цените от неотопляеми оранжерии е около 2,50 лв.”, каза за “Труд” Слави Трифонов, председателят на Националния съюз на градинарите. По думите му 75% от краставиците на пазара са български, а качеството им е много по-добро от това на вносните. “За момента цените са малко по-високи от нормалните, заради по-високи енергийни разходи на производителите заради дъждовете. Но спрат ли валежите, цените на производителите ще се нормализират и ще станат под 2 лв. за кг”, коментира той.

Според Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ), лошият климат е довел до ниски добиви на домати не само у нас, но и в Европа. “Гръцкият домат се продава по 2,30-2,50 лв./кг на едро, а турският около 3 лв.. Стока с ниско качество има и по един лев, но никой не я купува”, заяви той за “Труд”. Но и добави, че през 2019 г. е имало домат с екстра качеството на цени от 1,40 -1,50 лв., а сега са с лев отгоре. “Тези стоки са зависими от климата, ако не се стабилизира времето, и плодовете ще са скъпи”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
259
1
 
4
 
! Отговори
Надежда преди 3 години
Понеже народа се замогна, от безработицата от вируса, дайте търговците да си върнат загубите бързо.
258
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В същото време изкупната цена на свинското месо драстично се е понижила до 2.80 с ддс
257
1
 
11
 
! Отговори
Велес преди 3 години
Изберете Българското!!!!!!!!!!!
256
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази статия е фалшива новина! Пореден удар срещу нашият Лидер Господин Борисов! Гешев,да се самосезира и да свали статията,ДАНС и ГДБОП,да изловят по IP адресите всички, които плюят ГЕРБ и Борисов!Никой няма право да плюе ГЕРБ!В България,гладни хора няма!Пищят само долните руски-болшевишки мишки, комунистически!Който не е с ГЕРБ,нямо място в България!Да ходи да бере ягоди,или да сменя памперси по Европа!Цяла България е с Борисов!
255
2
 
17
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
Нашите търгаши заслужават да фалират всичките до един !!!
254
1
 
4
 
! Отговори
Данък Корона преди 3 години
Откога догони италианците по заплати в евро източноевропеецо , къде ги взимате тези европейски софийски заплати по 2000 лева или 1000 евро чисто , вероятно шлосерите от Рома в завода на Фиат/ Фолксваген клон Сердика на аутострада Хемус . За полугодието тоест (полувремето) инфлацията (резултата )е минимум 20-30% .....
253
0
 
12
 
! Отговори
Лили Барута преди 3 години
Ега ти партиите,ега ти правителството,ега ти системата...нямам думи!
252
0
 
14
 
! Отговори
Данчо от Елин Пелин преди 3 години
Скъпи цени на хранителни продукти в селскостопанска страна!? Мирише страшно на спекулация, корупция и некадърно ръководство. Но така е в Продадената невеста наречена БГ където хазарта е много важна тема в "народното" събрание но не и всичко друго където няма келепир и далавера.... Плюя по всички партии ненужни *** и кръвопийци по тялото на изнемощелия трудов народ....
251
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до хехеАбе уж не е поскъпнало нищо 2 пъти, пък с-ката ми в Лид'л стана от 80-90лв. на 137лв. оня ден. Т'ва как да го разбирам - всичко по-малко, и хоп то станА мнооого...
250
1
 
22
 
! Отговори
Компир преди 3 години
Само не разбрах каква е връзката между дъждовете и оранжерийните зеленчуци. Спекула това е истината, институциите ка абдикирали, производителите мизерстват, а прекупвачите трупат богатство.
249
10
 
8
 
! Отговори
хехе преди 3 години
Кое е поскъпнали 2 пъти? Ябълките ли? Ами по това време на годината ябълки няма никъде производство в Европа, складовете вече са опразнени почти от зимата, как да са евтини? Месото не виждам да е поскъпнало кой знае колко от Нова година до сега - кило бонфилета беше 10.50, сега е 11.90, кашкавала си е 14 лева - колкото си беше и преди Коледа... Доматите са още скъпи, тъй като сега излизат българските на пазара.. До месец ще са с лев надолу.
248
0
 
12
 
! Отговори
до 104 преди 3 години
До до104 Ашколсун, добре че ни светна. Ми то ква излезе тя, не Гърция, а Африка храни България-Египет, Тунис, Алжир, Мароко импортват в Гърция, те слагат надценка и го реекспортват у нас. Браво на нас много сме били умни. От колко страни всъшност излиза, че дерат кожицата на босия български народец, леле... някой да направи с-ка, че съм супер възмутен.....Сериозно това точно не го знаех
247
2
 
4
 
! Отговори
до куклус преди 3 години
Тъй е, верно хортуваш, ама ти кво предлагаш по-точно да направим. Народеца ше си трай до едно време. Той св.Петър всичко записва у тефтеря си, мда....
246
0
 
14
 
! Отговори
точно така преди 3 години
До да не купувамеДа, трябва да фалират всички болници с фалшивите хоспитализации, всички "бедни" превозвачи, всички "бедни" зърнари и земеделци с фалшиви производства усвояващи само милиарди европейски фондове...Това е начина и зависи от нас - да не им купуваме ментетата на баснословни цени!
245
1
 
21
 
! Отговори
да не купуваме преди 3 години
Ние сме виновни, че ги купуваме, а не направим като с Черноморието - да отидем в Гърция, Турция, където и да е другаде....В веригите се предлага превъзходен румънски кашкавал за 10 лева кг., чудесно гръцко сирене - по - евтино от нашите и от МЛЯКО, немска "Гауда" също за 10 лв. килограм, месо на промоции..Ако купуваме тези неща и нашите тарикати масово фалират, мчоже би ще се научат че не сме "дойни крави"? Да не говорим, че сиренето е от сухо мляко и палмово масло!
244
1
 
7
 
! Отговори
икономист преди 3 години
До МладияпремиерсхаремаНе като царе, това е глупост! Но съм съгласен , че на всяко човешко същество, трябва да му бъде осигурено съществуването, особено при това свръхпроизводство. Това е и наше право по Конституция - правото на живот.
243
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който не му харесват цените на храните да ходи да си ги купува от Германия .
242
3
 
6
 
! Отговори
икономист преди 3 години
До LouisLXНикаква логика няма в това, което си написал. Цините на стоките и услугите се определят от търсенето и предлагането. Колко повече домати ще изядеш, ако ти вдигнат заплатата от 1000 на 1500 лв.? Да не говорим, че обикновено при повишаване на доходите, хората започват да увеличават и спестяванията си.
241
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Цените на стоките и услугите и заплащането са взаимно свързани"ходи му обяснявай на чугунената тиква, че в Европа някои храни са по-евтини при пъти по-големи заплати. Калин до калинката
240
38
 
2
 
! Отговори
LouisLX преди 3 години
Цените на стоките и услугите и заплащането са взаимно свързани. Колкото по големи стават заплатите, толкова и цените ще растат. На който не му харесва може да ходи в джунглата или гората и да си живее с лисиците.