През извънредното положение: 30% скок на жалбите до омбудсмана

Диана Ковачева е сезирала МВР заради нарушаване на конституционни права
23 юни 2020 10:55, Анисия Иванова
16

Серия от жалби по време на извънредното положение заляха омбудсмана Диана Ковачева. Хиляди останаха без работа, а новата система за събиране на глоби по границата накара Ковачева да изпрати препоръка, в която се казва, че няма как заради задължения да бъде възпрепятствано пътуването на гражданите в чужбина.

"За двата месеца извънредно положение броят на жалбите до мен се увеличиха с около 30%, което е наистина е сериозен ръст. Най-много жалби получихме, свързани с потребителските права на хората и хора, които остават без работа и не могат да погасяват своите задължения", заяви Диана Ковачева за "България сутрин".

Тя сподели, че потребителските жалби, които са с най-голям ръст, са тези срещу топлофикациите в страната и решенията на КЕВР.

"Там аз изпратих поне 4 препоръки в този период, явих се на поне 2 публични изслушвания и наистина бях сериозно ангажирана", каза още омбудсманът пред Bulgaria ON AIR.

Тя е сезирала МВР заради нарушаване на основни конституционни права на хората, а именно правото на придвижване. Става въпрос за новата система на МВР, която събира неплатени фишове за глоби на границата.

"Важно е да се събират глобите, защото има важен превантивен ефект. Тези, които са нарушили правата на път, те нарушават правата на всички и застрашават живота на хората. Но от друга страна това, срещу което аз възразявам, е подходът, при който когато хората са изразили недвусмислено своето намерение да напуснат страната на самата граница да бъдат спирани, да не могат да продължат. По Конституция всеки има право по всяко време, когато реши, да напусне пределите на страната", категорична е Ковачева.

Омбудсманът допълни, че глобите трябва да бъдат събирани, но е смущаващ фактът, че около 100 млн. лв. не са събрани.

"Това е задължение на НАП. Не е удачно подобни вземания да бъдат прехвърляни към частни съдебни изпълнители. Проблемът е, че не може упражняването на конституционни права, каквото е преминаването на границата и напускането на страната, да бъде обвързано с изпълнения на задължения", подчерта Диана Ковачева.

Тя припомни, че през 2011 година предишният омбудсман Константин Пенчев е сезирал Конституционния съд с подобен проблем. Тогава на гражданите е било предложено да не могат да напускат страната, ако не са платили своите данъци.

"Свободата на придвижване и да напуснеш страната, освен че е конституционно право, е и право, защитено от правото на Европейския съюз. То не може да бъде ограничавано. Тези глоби трябва да бъдат събирани от НАП, трябва да бъдат събирани своевременно и не бива да се допуска, когато хората стигнат на границата да бъдат изненадани за глоби, за които не са били информирани", добави Ковачева.

Тя е възразила срещу ремонтите на топлофикациите, тъй като сроковете били много дълги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
толерантен преди 3 години
Ми като не се сещат, да се оплачат на добрия стар арменския поп, да пишат на "омбудс ман а", който е жена.
14
1
 
0
 
! Отговори
Кире преди 3 години
До ПичагатаТебе пък кой те е карал да носиш маска в Страсбург? :) :)
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПичагатаСлънчо, когато те оперират в хирургията, лекарите носят маски за да не те заразят, а не за да не познаеш кой те оперира.Сериозно искам да видя как ти отхвърлят жалбите, щото се мислиш за много умен и отхвърляш над 100 години опит в хигиената и медицината.P.S. Един фелдшер, дето отричаше коронавируса умря заедно с жена си. Давай като него, може и да не доживееш да си видиш жалбите разгледани.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До питанкатаАз пък искам тези 100 милиона да бъдат удържани от заплатите на тея, които "уж" са натоварени да ги събират. Да видим дали събираемостта няма рязко да се повиши?
11
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредният неразбрал, че маските предпазват другите, а не този, който я носи. Лошо говори за интелектуалното равнище на някои.
10
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПичагатаПросто държавата и СЗО искат да ти спасят живота дори репресирайки те, твоят живот е много,много важен за тях.
9
1
 
8
 
! Отговори
отговорка преди 3 години
Въпросът е правилни ли са тези санкции.С новите промени се слага край на правилото ,че всеки е невинен до доказване на противното.Нахлуват с мвр на "проверка"вземат ти каквото ти хареса и ти унищожават бизнеса,а ти се жали,ако имаш сили.Невъзможна държава.За кокошка няма прошка,за милиарди и златни кюлчета няма закони.Скоро ще изчезнат кокошките и няма откъде да лапате.
8
9
 
4
 
! Отговори
питанката преди 3 години
Аз съм съгласна с политиката на държавата да събира глобите на границата. След като имаш пари да пътуваш в чужбина, защо се правиш на "умряла бубулечка" или тарикат и не си плащаш глобите. Как така всички си научиха правата и за всяко нещо се крият зад конституционните права, но никой не си запомни задълженията. Глупаво звучи оправданието, че не са знаели за глобите и актовете. Това умишлена амнезия ли е??
7
7
 
5
 
! Отговори
Възмутен преди 3 години
До Пичагата Хем си *** хем и глупав.Това ни е потенциала какво да се прави.ГЛОБИ до дупка за такива индивиди.
6
7
 
4
 
! Отговори
Възмутен преди 3 години
До Пичагата Хем си *** хем и глупав.Това ни е потенциала какво да се прави.ГЛОБИ до дупка за такива индивиди.
5
5
 
15
 
! Отговори
Пичагата преди 3 години
Много лекари и медицински специалисти казват , че маските НЕ предпазват особено. Който иска да носи. Който иска да НЕ носи. Щото тия "маски" с носа и очите навън ще Ви предпазят , а? Пълен смях ! За да се предпазите както трябва - ТРЯБВА ДА СТЕ В СКАФАНДРИ! Иначе другото си е жив ЦИРК за пред будалите! А заведенията? А механите? А дискотеките? Има "зараза" - ама ги пускаме... Що , бе? Там НЕ се ли предава "заразата" най - много ?!?! НО НАЛИ "НАШИТЕ ХОРА" ТРЯБВАТ ДА ВАДЯТ КИНТИ И ДА СЕ ОТЧИТАТ!!!
4
9
 
14
 
! Отговори
Пичагата преди 3 години
И аз имам подадени няколко жалби! КОГА ЩЕ СТАНАТ ЯСНИ РЕЗУЛТАТИТЕ? КОГА? ИСКАМ ДА ОСЪДЯ АБСУРДИСТАН ЗА НЕПРАВОМЕРНО ЗАДЪЛЖАВАНЕ НА НОСЕНЕ НА МАСКИ В СТРАСБУРГ! Няма закон по този въпрос... ОТКЪДЕ НАКЪДЕ ЩЕ МЕ ЗАДЪЛЖАВАТ , ЧЕ Й НА ФОНА НА ТЕЗИ МИЗЕРНО - СМЕШНИ ЗАПЛАТИ ЩЕ МЕ ГЛОБЯВАТ С 500 - 600 ЛЕВА ?!?! ... Всеки ТРЯБВА да има право на личен избор. КАТО ТИ СИ СИ С МАСКА , КАКВО ТИ ДРЕМЕ ЧЕ ДРУГ - НЕ Е ?!?! Освен това погледнете начина по които носят "маските" болшинството Българи - носа навън!!!
3
0
 
7
 
! Отговори
Щельо преди 3 години
До *** БедняциНали и ти броиш стотинките за хляб бе, мишкар, какво пишеш наизуст само. Като гледам само мотиката и лозето си виждал, така че отивай да копаш.
2
11
 
3
 
! Отговори
Тъпи Бедняци преди 3 години
Някой трябва да ви научи, че с жалби не става. Хващайте мотиките - и на лозето да копаете. Че зимъска нали трябва да се наливате с гроздова. Инак ще пукясате.
1
6
 
15
 
! Отговори
БАНко преди 3 години
ПРЕДИ МЕСЕЦ БЯХМЕ КЛАСИРАНИ НА .....48 МЯСТО В СВЕТА ПО "СПРАВЯНЕ С ВИРоСА"ВЕЧЕ СМЕ НА ......148 !!!!!!ПОЗОР СИ ТИКВО !!!