Средната пенсия става 412 лв. от 1 юли, минималната 250 лв.

НОИ няма да праща писма за увеличението
148
Средната пенсия става 412 лв. от 1 юли, минималната 250 лв.
Снимка: Dnes.bg

250 лева става минималната пенсия за стаж и възраст от 1 юли. Увеличението е с 13,9 на сто, спрямо сегашния й размер, по данни на Националния осигурителен институт.

Всички останали пенсии, отпуснати до края на миналата година, се актуализират по швейцарското правило със 6,7 на сто.

Таванът на пенсиите се запазва на 1200 лева, средната ще достигне 412 лева. Социалната пенсия за старост от 1 юли е 141,63 лева.

Минималната пенсия за инвалидност и общо заболяване на хората с над 90 на сто трайно увреждане ще бъде 287.50 лв. За хората с инвалидност от 71 до 90% -  262.50 лв.

Минималните размери на инвалидните пенсии при трудова злополука и професионално заболяване са 312,50 лева за хората с най-тежки увреждания и 287,50 лева за тези със 71-90% увреждане.

Новите по-високи размери на пенсиите ще се изплатят с редовното плащане през юли. НОИ няма да изпраща разпореждания. Документът може да се получи на място в териториалните поделения чрез пощите с обратна разписка или чрез системата за сигурно електронно връчване, съобразно заявеното от хората.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още по темата: НОИпенсии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
все едно живеем на някоя друга планета далече сме от всякакви стандарти наи бедната страна в европа и не само вече в европа задавам си въпроса защо сме на такъв хал дали народът ни е мързелив или политиците са много крадливи но фактът си е факт
126
0
 
0
 
! Отговори
Коко преди 3 години
До Не съм 51 ааНещо не се вързва.
125
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Печалбата на Ахмед Доган има порт и електроцентрали с печалба 37 мил.годишно,Д а вдигне пенията на хората с 1000 лв.ТАМ Мълчим.
124
1
 
16
 
! Отговори
6 преди 3 години
Защо изобщо говорите за пенсии !? Това са държавни стипендии и нямат нищо общо с понятието пенсия !А цените откога скочиха и ги изядоха ?Защо не преизчислите старите ? А с тия "социални " ме изравнихте с неграмотната баба Кина !
123
4
 
24
 
! Отговори
Де е Киро? На кирия! преди 3 години
412 лв за 40 години честен, квалифициран и полезен за обществото труд.553 лв безусловен базов доход на всяко пълнолетно и неработещо лице от малцинството, което е в добро здраве. Причината? Заедно с останалите помощи, които му се полагат, месечният му доход да е около 1 000 лв. За да не загуби тези блага, давани на готово, кой ром ще е л.у.д да почне работа?Според медиите, допреди 2 години за социални плащания бюджетът е отделял по 7 милиарда лева. За последните 2 години не знам.
122
3
 
30
 
! Отговори
беден преди 3 години
като чуя за средна пенсия и средна заплата ми се изправя косъма...Аз с 800 лв, шефката с 15 000. Средно- по една стара кола. Да, ама тя с две, пък аз с автобуса:))
121
11
 
15
 
! Отговори
Докога г-н Борисов? преди 3 години
Господин Борисов, защо наложихте изкуствено създадения таван на пенсиите? Това е грабеж спрямо тези , които редовно внасяха своите реални пенсионни вноски. От друга страна как очаквате настоящите работещи да си плащат реалните пенсионни вноски при положение, че няма да получат съответстващите си определени им от държавата пенсии. Така изкуствено се създава "сива" икономика. Къде е справедливостта за тези, които десетки години плащаха реалните си пенсионни вноски? Няма я! Докога само едни и същи пенсионери ще бъдат наказвани и ощетявани ? Рано или късно от Европа ще потърсят сметка за това!
120
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тиквата не случайно ни плашеше, да не би да не го избере стадото, че ще сме стенели като гърците?И стадото го послуша (главно спонсорите му от посолството на САЩ) и отново е премиер. И ние не сме като гърците, а сме направо на дъното.Средната гръцка пенсия е 1250 Евро, а нашата щяла да бъде (!!!) 206 Евро.Благодарим ти Тиква! Ти ни предпази, ти ни спаси.Благодарение на теб и партията ти, както и на непрекъснатите усулия на правителството, ние няма как да сме като гърците.
119
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А какви хубави лакардии разтягаха, как щял да падне таванът?Сега тържествено се хвалят, че ще дават подаяния вместо пенсии.
118
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали сме най-стабилната икономически държава, нали все ни дават за пример и другите държави се учат от нас според управляващите? Защо тогава най-ниски заплати и пенсий получаваме? До кога ще ни унижават управниците ни?
117
2
 
24
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Абе средната пенсия от 400-500лв е горе-долу добра,но месеца е много дълъг.Ако месеца е 10 дена -ядва се.Да ама не.
116
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Средната възраст на починалите през 2019 година е 64 години и 9 месеца без няколко дни. Това, което наричат продължителност на живота е очакваната средна продължителност на живота на всички живи хора, вкл. бебетата.
115
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Големият недостатък на сегашният начин на определяне на пенсиите е, че с времето размерът на пенсиите изостава от средният размер и даже пенсии относително високи в момента на отпускането им, след години падат под минималната пенсия. Индексацията не е достатъчна - сега е 6,7%, а новите пенсии са с 9,64% по-високи от отпуснатите преди една година само заради нарастването на осигурителния доход за 12-те месеца преди месеца на пенсиониране, т.е.старите пенсии изостават от по-новите.
114
3
 
12
 
! Отговори
Пи..ч...ове ! преди 3 години
Мислете да не доживявате до 70 г. , доживеете ли жално ви маме !
113
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно не съобразявате един от най-важните фактори определящи размера на пенсията средномесечният осигурителен доход за 12-те месеца преди месеца на пенсиониране. При равни други условия пенсиониралите се през май 2020 е например 5,4 пъти по-голяма от пенсиониралите се през 2000 година при началното им определяне. Тези индексации, за старите пенсии не могат да компенсират изцяло нарастването на осигурителния доход, а и не всяка година ги имаше, т.е. размера на по-старите пенсии постоянно изостава
112
2
 
31
 
! Отговори
много социално преди 3 години
141лв социална и масова 250лв----само това казвам с отвращение и ви се изяснява колко много е направил ,,човека с шкафчето от народа,,, При 10 години главоломно вдигане на цените......
111
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пичове мислете за собвствен бизнес дори и малък недейте чакайте на пенсия...
110
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 120Той се бъзика с теб пенсионере.Явно си го помислил за мен, онзи без трудовия стаж.Такива като теб са ми ясни, познавам пенсии взимащи над 1000, от партията или бивши милиционери, военни, тецове мецове и т.н и т.н.Познах нали!Може би миньор си бил и си се бъхтил цял живот за жълти стотинки, но пък пенсията е голяма....
109
4
 
18
 
! Отговори
Александър Цанков преди 3 години
Време е за всенародна подписка за връщане на всички пенсии и заплати на нивата от времето на Луканов!Разглезихте се нещо. Права е другарката Нинова :Демокрацията ни отне много!
108
0
 
9
 
! Отговори
До 103 преди 3 години
Ако ,,младият" който дойде е с твоя манталитет и език,където обидите,заместват аргументите нищо добро не чака БългарияДоста съм възрастен за да съм т.р.о.л. А дали ,съм ***,бих го казал на теб ,,колкотно по п.р.о.с.те един човек толкова е по уверен в своята,,правота" и самоувереност знае кой какъв е на заплата и пенсия!?, Щял да рита юнакът,внимавай да не си счупиш краката от ритане или да не те изритат теб,млади ремсисте!!!

Спонсорирани публикации