Защо българите искат силен лидер и авторитарен режим?

Либералните демокрации се ползват със слаба подкрепа у нас
25 юни 2020 10:21, Анисия Иванова
105

Либералните демокрации се ползват със слаба подкрепа в голяма част от Централна и Източна Европа, особено в България. Това сочи социологическо проучване в 10 страни от региона.

В нашата страна едва 35% от респондентите предпочитат "да има либерална демокрация с редовни избори и мултипартийна система" - най-ниският процент сред всички изследвани държави.

И обратното - при нас цели 45% отговарят, че трябва "да има силен и решителен лидер, който да не трябва да се занимава с парламент или избори", което е най-високият процент сред всички.

"Такова събитие не може да промени нагласите по отношение на свободата в дълбочина. Кризата е един от случаите, в които е необходима мобилизация и авторитарното лидерство е компетентно и по-адекватно", коментира антропологът Харалан Александров в "България сутрин".

По думите му придвижването между либералното и тоталитарното лидерство е характеристика на гъвкавите общества, а ако има само едно от тях, рискуваш да се провалиш.

Румена Филипова от Центъра за изследване на демокрацията в София обясни, че данните за проучването са събрани през март 2020 г., т.е. малко преди коронакризата.

"Трябва да разглеждаме изследването в по-голям контекст и равносметката, която си правим за отношението към демокрацията от началото на Прехода. То препотвърждава, че процесът на демократизация е съвкупност от сложни фактори", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ се счита, че авторитарните режими могат да отговорят на една криза по-бързо, но прикриването на данни и цензурата от страна на Китай относно коронавируса са показали, че не е така. В Русия също отричаха ситуацията, добави Филипова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо вярно.
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам какво точно искат българите, ама все си избираме престъпници да ни управляват, как пък един не дойде да направи нужните реформи да заживееме като нормални хора.
75
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой знае как са задали въпроса и какви хора са попитали. Аз не познавам човек, който да иска авторитарен режим. Сигурно са звъняли на електората на ГЕРБ дето и името не могат да си напишат, камо ли да трябва да прочетат различните партии на бюлетината.
74
0
 
3
 
! Отговори
социален работник преди 3 години
Начело на държавата България трябва да бъде интелигентен, възпитан, образован, културен, железен, богат, некорумпиран , силен и така нататък. Нещо като Махатма Ганди , леля Елисавета и мустакатия в едно. Такава комбинация обаче в природата няма.
73
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Силен лидер Да но НЕ от типа на Борисов
72
2
 
0
 
! Отговори
Селският преди 3 години
Аз пък искам да ни управлява онази от Крушовица. И така до края на света.
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Силен и решителен лидер,ръководещ се преди всичко от българския национален интерес ,а не като сегашният и предишните - слуги ,продажници,*** и колониални администрартори !
70
2
 
6
 
! Отговори
teo преди 3 години
Не допускайте този хАралан аЛ. до медиите, който ЗАЯВИ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ НЕ Е БИЛА ПОД ТУРСКО РОБСТВО, ИЗОБЩО ПОД РОБСТВО!!! Той е враг на България и мястото МУ не е пред медиите а там където затварят враговете на България!!! Българино, спаси ни от такива платени манипулатори !?!?!
69
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искаме да имаме лидер когото да обвиняваме за всичко в държавата. Кой каквото сгафи той да ни е виновен а не тоя който е сгафил. Така е по-лесно и първосигнално.
68
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Специално аз не искам !
67
6
 
4
 
! Отговори
До 79 преди 3 години
Аз пиша за форма на държавно управление, той ми списва позитански простотии!?
66
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз лично не се интересувам с какъв режим ще ме управляват, просто държа на чело на държавата да са интелигентни, добре изразяващи се, образовани хора, доказани професионалисти. За жалост е точно обратното.
65
1
 
5
 
! Отговори
До 74 преди 3 години
Напротив историята е общо валидна, тук говорим за форма на управляние на едно общество, а не за квантова физика. Монархията си има свойте големи недостатъци, там много зависи каква личност е самия монарх. Но за големи държавни формирования, ти трябва силен и независим лидер с дългосрочна визия, не някакви розови пеперудки като Меркел и Макрон. Аз много харесвам демокрацията като идея, но тя е приложима и градивна в малки общности.
64
5
 
11
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Пуснете си записа да чуете как е бе колегите си с 200 и сами си отговорете на въпроса - ако сте германец, унгарец или поляк, даже руснак или турчин, какви чувства ще изпитате към самодоволно ухиления български плондир и към народът, който го търпи. Нали, аз си задавам съвсем простичък въпрос, шот съм прос и за по-лесно да се разбираме...
63
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ало - никой не иска авторитарен режим. Случайно да не сте си паднали на главите. А още по-малко искаме Баце за лидер.Спрете да говорите глупости. Хараланов, излагаш се бе човек.
62
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демокрацията за жалост е трудно приложима - за да я има е необходимо да имаш едно общество с високо ниво на интелект, с обща визия за развитие, с общи ценности и т.н. Днес нямаме демокрация, а популизъм и деградантска либерастия - едни кукловоди промиват мозъци, разделят обществото, създават изкуствено напрежение, общо взето са на принципа разделяй и владей. Истината че в по-големи мащаби, най-добрата форма на управление е монархията, не случайно римляните се отказват от републиката.
61
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** народ винаги намира "силен и решителен" лидер, който да го "управлява". Б. Борисов не е виновен-той толкова си може. Човекот е милиционер и сикаджийска мутра. Като се наяде въшката-изпълзява на челото...ВИНОВЕН Е НАРОДЪТ, ЧЕ Е ДОПУСНАЛ ТОВА ПАДЕНИЕ. И така от 1944г.......
60
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов, след скандалните записи и снимки, вече е в изолация. Никой европеец няма да се появи на публично място с него. И единственият, който ще стисне ръката на банкянския екс кремент е, познайте кой - кремльовският такъв. Затова сега милиционера Борисов се окопава във властта и промотира Белене. В един момент ще обяви, че има заговор на европейците срещу нас, а Матушката още ни обича.
59
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Долу Мутрата от СИК!
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТОЯ ЗАРАБОТИ $ ДНЕСКА!

Спонсорирани публикации