Защо българите искат силен лидер и авторитарен режим?

Либералните демокрации се ползват със слаба подкрепа у нас
25 юни 2020 10:21, Анисия Иванова
105

Либералните демокрации се ползват със слаба подкрепа в голяма част от Централна и Източна Европа, особено в България. Това сочи социологическо проучване в 10 страни от региона.

В нашата страна едва 35% от респондентите предпочитат "да има либерална демокрация с редовни избори и мултипартийна система" - най-ниският процент сред всички изследвани държави.

И обратното - при нас цели 45% отговарят, че трябва "да има силен и решителен лидер, който да не трябва да се занимава с парламент или избори", което е най-високият процент сред всички.

"Такова събитие не може да промени нагласите по отношение на свободата в дълбочина. Кризата е един от случаите, в които е необходима мобилизация и авторитарното лидерство е компетентно и по-адекватно", коментира антропологът Харалан Александров в "България сутрин".

По думите му придвижването между либералното и тоталитарното лидерство е характеристика на гъвкавите общества, а ако има само едно от тях, рискуваш да се провалиш.

Румена Филипова от Центъра за изследване на демокрацията в София обясни, че данните за проучването са събрани през март 2020 г., т.е. малко преди коронакризата.

"Трябва да разглеждаме изследването в по-голям контекст и равносметката, която си правим за отношението към демокрацията от началото на Прехода. То препотвърждава, че процесът на демократизация е съвкупност от сложни фактори", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ се счита, че авторитарните режими могат да отговорят на една криза по-бързо, но прикриването на данни и цензурата от страна на Китай относно коронавируса са показали, че не е така. В Русия също отричаха ситуацията, добави Филипова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
6
 
! Отговори
ЗАЩО преди 3 години
ПОСТАВЯТЕ ВНУШЕНИЯ С ТОЯ ВЪПРОС???ЗАЩО ЛЪЖЕТЕ,ЧЕ ЛИБЕРАЛНАТА ДЕМОКРАЦИЯ НЯМАЛА ПОДКРЕПА В ИЗТОЧНА ЕВРОПА??ГРАНТАДЖИИ ПРОКЛЕТИ!КАТО ОНЯ КАРОЛЕВ, ДЕТО СИ НАПРАВИ ХОТЕЛ В БАНСКО!!1С КОИ ПАРИ???ЩОТО Е МНОГО ВЕЛИК ИКОНОМИСТ ЛИ, ИБРИКЪТ?КАКВА РТЕОРИЯ Е ИЗМИСЛИЛ, ИЛИ КОЯ КОРПОРАЦИЯ Е ДОКАРАЛ НА УВЕЛИЧЕНА С 10% ПЕЧАЛБА?
56
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Овцата си иска да я стрижат.
55
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде кажи сега, кого да изберем на мястото на омразните ГЕРБ и Бойко Борисов, да не се щураме по изборите?-------Ако си избирате само ГЕРБ, след време изобщо няма да има алтернатива и ще стане, каквото стана в Ирак и Либия. Нали не забравяте, че тоя самодоволно усмихнат тум бак е на 60 години и ЕГН-то му си цъка. След време мозъкът му, който вече дава накъсо, съвсем ще откаже. И ще бъдем изправени пред прекрасната възможност да ни управлява някоя от тьпите п.тки от антуража му.
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Геноменалното е, че "силната ръка" винаги се промотира от някакви залу хави антинародни интелектуалци, като този уби так "социален антрополог", за които хората са само обект на експерименти. С огромно удоволствие ще набутат народа в месомелачката, а после ще кажат самодоволно "Глей къв прос народ". Даже не си представям кой сяда на една маса с него да му гледа намусено-самодоволните гримаси - вероятно такива кабинетни плъхове като него
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Седесарите си обичат Бойко и си го пазят! С железен юмрук той ги пази от комунистите!Нека си краде в замяна!
52
1
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Ако се бием само за цар, то сме глупци. И сега си имаме султан. Нам трябва не господар, а свобода и човешко равенство
51
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
кой иска авторитарен режим бе, вие луди ли сте!
50
1
 
2
 
! Отговори
Иван Козарев-Балкан преди 3 години
Начело на Българскаата Дърьажност винаги е стоял Кана Субиги. Кана Субиги, обаче, не е случайна личностъ, която въз основа на определени лични качества, социално положение, богатство или не, става Водая на народа и негов управляващ. Кана Субиги е възможността на Небето - Тангра да присъства на Земята и това Присъствие е Свободата - свободата да твориш, да се развиваш, да се самоусъвършенстваш. Ако Кана Субиги в един момент наруши това, той се премахва и се търси друг. Това е.
49
0
 
8
 
! Отговори
лъжете много яко преди 3 години
Не е вярно това. Манталитетът на бг,който е да не спазва правила,да не се доверява на официални органи, да казва ти ли ще ми казваш на мен,аз знам не предполага желанието за силен лидер и авторитарен режим. Българина няма нужда от бавачка и грижи,което предполага авторитарния режим.
48
1
 
1
 
! Отговори
апп преди 3 години
защото навсякъде се шири корупция, шуробаджанащина и беззаконие. Личност с власт като разпореди нещо, което мнозинството смята за правилно неминуемо печели симпатии. Съвсем отделен е въпроса, че един човек не може да огрее на всякъде, че прави едно добро а прикрива 101 магарии а тва обикновеният човек не може и не иска да го разбере и го възприема лесно, първосигнално. Напълно подкрепям коментар 39
47
2
 
4
 
! Отговори
Да. преди 3 години
Да.. на Боко тиквата...това искат да ни внушат...
46
0
 
5
 
! Отговори
дедо Динчо преди 3 години
Коментира се едно неактуално изследване.....Какъв е смисълът,един дявол знае..............Всяко управление е в някаква степен диктатура,но ако се прилага от интелигентни хора, Ако обаче диктаторът е *** и ограничен човек,ще бъде много глупаво да се очаква бърз напредък.Но ако не ти пречи нищо да живееш в колиба,силният диктатор е добре дошъл!
45
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хараланите правят така:Диктаторът става "силен лидер"Народът става "тълпа"Новите опорни въпроси на хараланите стават:Искате ли "тълпокрация", или искате "лидература"?
44
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 123654Вече се запозна. Приятно ми е!
43
2
 
13
 
! Отговори
123654 преди 3 години
Аз нито един не познавам, дето иска авторитарен режим ! Възмутително !
42
1
 
7
 
! Отговори
Умен преди 3 години
Защото са г л У п а ц и
41
0
 
2
 
! Отговори
До 33 преди 3 години
Прав си.И понеже си имаме такъв управник,ние гледаме от него.Той ни е живият пример.
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Почитателите на дясната диктатура и фашизма, цели 30 години се криеха под маската на "демократи".Вече опитват да излязат от маската и да лъсне грозната им истина.
39
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хараланова се преобрази в мисирка,а честито!А това че 45% искали диктатор е пълна глупост,като искат диктатор да заминават в Киргизстан, туркменистан,казахстан и т.н.Пълни глупости!А това че в България няма демокрация,а има едноличен режим ,които е много близо до диктатура,също е вярно и за това сме на последно място по всичко!
38
0
 
13
 
! Отговори
Това сме преди 3 години
Клептокрацията е форма на управление, в което държавните решения са мотивирани главно от непосредствените материални интереси на тесен кръг хора, които са на власт. Политическите дейци на тази върхушка се наричат клептократи. Обикновено, такова управление включва присвояване на средства за сметка на народа.