Защо българите искат силен лидер и авторитарен режим?

Либералните демокрации се ползват със слаба подкрепа у нас
25 юни 2020 10:21, Анисия Иванова
105

Либералните демокрации се ползват със слаба подкрепа в голяма част от Централна и Източна Европа, особено в България. Това сочи социологическо проучване в 10 страни от региона.

В нашата страна едва 35% от респондентите предпочитат "да има либерална демокрация с редовни избори и мултипартийна система" - най-ниският процент сред всички изследвани държави.

И обратното - при нас цели 45% отговарят, че трябва "да има силен и решителен лидер, който да не трябва да се занимава с парламент или избори", което е най-високият процент сред всички.

"Такова събитие не може да промени нагласите по отношение на свободата в дълбочина. Кризата е един от случаите, в които е необходима мобилизация и авторитарното лидерство е компетентно и по-адекватно", коментира антропологът Харалан Александров в "България сутрин".

По думите му придвижването между либералното и тоталитарното лидерство е характеристика на гъвкавите общества, а ако има само едно от тях, рискуваш да се провалиш.

Румена Филипова от Центъра за изследване на демокрацията в София обясни, че данните за проучването са събрани през март 2020 г., т.е. малко преди коронакризата.

"Трябва да разглеждаме изследването в по-голям контекст и равносметката, която си правим за отношението към демокрацията от началото на Прехода. То препотвърждава, че процесът на демократизация е съвкупност от сложни фактори", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ се счита, че авторитарните режими могат да отговорят на една криза по-бързо, но прикриването на данни и цензурата от страна на Китай относно коронавируса са показали, че не е така. В Русия също отричаха ситуацията, добави Филипова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е па ние си имаме силен лидер.Като го гледаме как се е разпльоснал с цялата си сила и тежест на матрака,а до главата му пистолет,пачки и кюлчета злато,какво повече да искаме.Както се казва,каквото сме търсили,сме си го намерили.
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 9 септември 1944г. беше отрязана главата на мислещата част от българския народ. От тогава имаме власт на простаците и мързеливите лентяи,дето живеят на гърба на стадото. Комунистите не са пускали властта нито за секунда...Спукана ни е работата.... ако ги търпим...
35
0
 
0
 
! Отговори
Примат на политиците преди 3 години
Има такъв, защото политиците са ***. А експертите в по-голямата си част са ***.
34
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 17Хайде кажи сега, кого да изберем на мястото на омразните ГЕРБ и Бойко Борисов, да не се щураме по изборите?
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демократите ще създадат някока, когато дойде светлото капиталистическо демократично бъдеще, ще, ще. А засега действайте в мизерията, бачкайте като животни за капиталиста и се надявайте и вие да станете капиталисти и други да ви бачкат като животни, там нали знаете - купувате ябълка, продавата я и с печалната купвате 3 ябълки и т.н.. и ставате капиталисти и забогатявате.
32
5
 
6
 
! Отговори
.. преди 3 години
Българина не цени свободата.Той иска тумбака да е пълен и никой не го закача за нищо, евентуално да ходи на работа, но да не работи (или поне не кой знае колко), да взима голяма заплата, но да не носи отговорност. Ако може да падне аванта от някъде - здраве!Горе-долу това е описанието на носталгиците по социализма/комунизма.
31
0
 
9
 
! Отговори
До 17 преди 3 години
Заради такива като тебе,които се щурат на изборите и се чудят кого да изберат сме на това дередже.Явно,не можеш да мислиш самостоятелно и чакаш някой да ти каже за кого.Тогава ще ти кажа-за всеки друг,но не за тия.Те ни ограбиха,станаха милионери и милиардери и искат още.За интелектуалния им потенциал няма да говоря.Той е виден за всички.
30
0
 
4
 
! Отговори
инспектор Борисов преди 3 години
АЗ съм силен лидер и народа много ме убича и АЗ много се обичам и затова искам като народа авторитарен режим от 15.06.2020 до 15.12. 2029 година.
29
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука не е демокрация, другари, а клептокрация.
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рожденият ден на Сталин стана държавен празник в Китай. "Повечето граждани на КНР така и така празнуват рождения ден на Сталин, сега това е официален почивен ден. Такава изключителна фигура трябва да бъде удостоена с най-високо отличие. Нека ви напомня, че тази година на 18 декември ще отбележим 140-годишнината от рождението на големия ни приятел Йосиф", заяви Си Цзинпин
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
66% от руснаците имат положително отношение към Сталин.
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да си много ограничен, за да мислиш че като влизаш в кабинка да даваш власт на на други хора над живота ти, те ще мислят само как да се грижат за теб и да ти създават благоприятни условия, а няма да се грижат да осигурят себе си и близките си.
25
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бориов е един от най-либералните лидери в Европа. Какво искате повече. По в ляво няма как да отидем щот ще отидем чак в дясно.
24
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Центъра за изследване на демокрацията" са структура финансирана от ЦРУ.Те докараха Тиквата на власт.Изследването обаче не е тяхно и е достоверно.Българина е *** и демонстрира резултата от това изследване още през 2009та.
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 19Ще, ще. А защо 30 години не създадоха, защо 250 години в САЩ не създадоха?
22
5
 
5
 
! Отговори
Либерал демократ преди 3 години
При либералната демокрация при свободата умните и кадърните успяват, стават капиталисти, забогатяват и живеят щаствливо, само простите и некадърните са бедни и стават сутрин в 6 да блъскат като животни за 800 лева заплата и си мечтаят за авторитарен лидер. Демокрацията е най-добрата система.
21
3
 
2
 
! Отговори
До 19 преди 3 години
Не,те няма да ти го оправят,но ще ти създадат условия сам да си го оправиш.
20
3
 
5
 
! Отговори
Мадлен Мишуркова преди 3 години
Господин Борисов е много силен и може да бие всички които не го обичат.
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бе те и Сталин ,и Хитлер много ги обичаха, па свършиха зле. А Мусолини направо го обожаваха, па го провесиха...Путин и той се радва на всенародна подкрепа, *** вече му търсаят на коя кула от Кремля да го провешат...Тиквун да си резервира самолет до екзотични дестинации...А Харалан е НОМЕНКЛАТУРНО ***....
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи на българина много му харесва,когато някой го е...с 200 и ако не слушка и не "помага"му размазват физиономията.Така ли Харалане Александров?

Спонсорирани публикации