Фирма готви с развалени продукти за "Пирогов" и "Шейново"?

Пациенти яли месо с изтекла годност, развалени яйца, прокиснало мляко
30 юни 2020 10:15, Елка Василева
57
Фирма готви с развалени продукти за "Пирогов" и "Шейново"?
Кадър: Нова тв

Развалена храна е доставяна за пациентите в едни от най-големите болници в София. Продукти с отдавна изтекъл срок на годност са част от ежедневното меню на лекуващите се в болниците „Ппирогов” и „Шейново”, като и в Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация. Разкритията правят бивши служители на фирмата-доставчик пред Нова тв.

Храната се приготвяла и доставяла от фирма "Ира- Ирена Георгиева". Тя има договори с лечебните заведения след спечелени обществени поръчки.

Мария Монтоя и Наталия Маринова са част екипа, който доскоро е приготвял болничната храна . Напуснали, след като шефовете им Ирена и Борислав Радулови спрели да плащат заплатите им.

Бившите служителки готвели редовно с продукти с изтекъл срок на годност, дори и храните за най-малките пациенти на „Пирогов”.

„Десертите се правят с пресечено мляко, старо прясно мляко - мляко с ориз, грис, нишесте. Това се прави за „Пирогов” и „Шейново”. Шупва, но като се сложи повече грис, всяко нещо си се прикрива. Киселото мляко е с изтекла годност, с ей такъв слой отгоре мухъл. И ни карат да го обираме и да правим застройки, с развалено мляко.  И те направо се пресичат”, сподели Мария Монтоя.

„За да не се пресече застройката на супата, понеже млякото е изтекло март месец, слагаме около 2 кила брашно, за да не се личи и повече подправки, за да не се усеща киселият вкус на млякото и селската супа”, добави Елизабет Монтоя.

Освен с развалено прясно и кисело мляко супите често се правили и с пилешко месо с отдавна изтекъл срок на годност. За да се неутрализира  миризмата, се слагали повече подправки. „Месото пилешкото, по някой път много мирише и го мием с оцет. Колкото и да го киснеш, просто вкусът си остава”, казва още  Мария.

„Развалени бутчета, които ни кара да ги слагаме да се варят, да им слагаме червен пипер, да им слагаме подправки. Ние правим и едни сонди за бебета, пилешко пасирано, правим пилешки супи - пасирани. Караше ни да ги пасираме и да ги даваме на болниците в „Пирогов”, разказва Наталия Маринова.

Въпреки риска от сериозни хранителни разстройства и дори отравяне  храна за болниците се приготвяла и с развалени яйца.

A oт „Пирогов” не отричат. Храната редовно закъснявала. И редовно била негодна.Оплаквания имало през ден - от  възрастни, от родителите на най- малките пациенти. Предупрежденията от страна на ръководството на болницата били десетки.

„В нашето отделение имаше доставена развалена пасирана супа. Информирахме самата фирма, въпреки това нещата не се промениха. Майките също се оплакаха от това нещо, даже написаха, за да го имаме формално”, твърди Лейля Али, старша сестра, клиника по детско изгаряне.

Готвело се и с мухлясало сирене и изгнили картофи.

Шефът на фирмата Борислав Радулов не е съгласен с нито едно от обвиненията. Според него храната е прясна и качествена. „Относно продуктите, които се получават всеки ден при мен в базата, се закупуват всеки ден, всеки ден, сутрин. Няма как да има развалено яйце, прясно мляко или сирене. Така че, що се отнася до продукти, всичко е изключително качествено”, обясни пред той.

Какъв е срокът на годност на продуктите обаче не става ясно, тъй като се доставят без етикет в „Пирогов“. Храната се доставяла неслучайно без етикет. Вместо кайма в кюфтета например се слагало огромно количество хляб.

Хигиената в кухнята също била под всякаква критика. А заради липсата на препарат често съдовете се изплаквали само със студена вода. А проверяващи, бившите служители твърдят, че не са виждали никога.

Освен за болници фирмата готвела и за банки, мобилни оператори, телевизии, както и за  частни детски градини. Служител на мобилен оператор дори си счупил зъб заради сачма в пилешката му супа.

От болница „Шейново” вече са изпратили писмо, с което прекратяват едностранно договора си с фирмата. От „Пирогов” са предприели същите действия.

„За момента сме взели мерки да бъде прекратена тази обществена поръчка. Има обявена нова обществена поръчка. За момента това можем да направим ние. Документите относно некачеството на фирмата вече са един класъор. Всекидневни обаждани от абсолютно всички клиники”, обясни Цветелина Евтимова, главна сестра на най-голямото лечебно заведение у нас.

Фирмата ще продължи да му доставя храна още около месец, за да се спазят процедурите по обществените поръчки.

 


57
Още от Страната
"Златно" ли се оказва за българите Черноморието ни?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
То най--добре и в болниците да ти докарват близките храна, поне да не дават ***. Предполагам жените са гледали да имат работа, щото и на тях им трябват пари.. Ама храна толкова развален да дават не е нормално...
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ау, българският мутротуризъм по Мутробетономорието ще пострада от тази новина.

Никой вече няма да поръча мутрохрана от мутресторантите.
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
С това се готви навсякъде по честните частници.

Там отиват всички стоки от супермаркетите, с изтекъл срок на годност.

Изкупуват бракуваната стока и готвят.
40
0
 
9
 
! Отговори
Наблюдатели от ЕU преди 4 дни
ова е типична, традиционна, българска храна.
Повечето ресторанти го правят по този начин.
Добре дошли в България!
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
"Никой не може да бъде назначен от областен прокурор,до чистачка ,или да спечели търг без разрешението на областния координатор на ГЕРБ за съответния град"-Бобоков в интервю пред БТВ.
Да ви е сладко с менюто на герб
38
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
БКП и СТАНДАРТ ГГЛ (ГАНИЮУВЕ, ГОВНИЮУВЕ, ЛАЙНИЮВЕ)

Хапвайте смело и си трайте за "зелена тревиц а"!
37
0
 
8
 
! Отговори
Недоволен преди 5 дни
Скапаната територия, баце!
36
0
 
15
 
! Отговори
aaa преди 5 дни
Вие сте за затвора. Как така до сега беше нормално да готвите с развалени продукти храна за болници, обаче като спряха да ви плащат и изведнъж се раздрънкахте!? Що не подадохте сигнал когато бяхте там, че да дойде ХЕИ, полиция и тн. Сега звучи като отмъщение на уволнени работници.
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Такива хранително-вкусови подвизи трябва задължително да се отчитат всеки ден по телевизора от контролен щаб, защото ковид-19 не е оправдание да се зареже всеки друг проблем. Или е мн удобно и добре дошло да си направим широкомащабен параван от ковида.
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Такива хранително-вкусови подвизи трябва задължително да се отчитат всеки ден по телевизора от контролен щаб, защото ковид-19 не е оправдание да се зареже всеки друг проблем. Или е мн удобно и добре дошло да си направим широкомащабен параван от ковида.
33
0
 
12
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 дни
Ами защо са си мълчали ??-та Те са съучастници- Аз ако накарам някой да отрови друг-- КОЙ Е ВИНОВЕН ??? И ТОЙ И АЗ!!
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Шефовете на болниците сега се правят на жертви , а трябва да са подсъдни, заради риска за здравето на пациентите. Развалиха столовете, дето всяка институция имаше, мама им стара! Всички на съд!
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Някой да е снимал как се поддържа хигиена в тия кухни и вериги? Как се мие посудата там? Как се правят напр. зеленчуци с пилешки парцалки (от бракувани печени преди дни пилета)? Кск правят там уж селски или бабини кюфтета с разни остатъци? Щедро ръсените онсерванти в в храните са черешката на...
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Същите "питателни" хранисе приотвят и продават в кауфланд, т-маркет, сба, билла.
Само фантастико май прави изключение. Контрол за каквото и да било в чалгария трудно се практикува.
Защо ли?
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
В чия орбита гравитират собствениците? Отговорът ще посочи и кой стои зад разкритията на бившите служители. Нека да не се заблуждаваме - засегнати са огромни интереси. Причините за осветляването на поредното нашенско безобразие не са в разкаянието, нито в гнева за неполучени възнаграждения... омертата не се нарушава току тъй!
28
0
 
17
 
! Отговори
Ванката преди 5 дни
А защо от болниците не са сигнализирали за храната в ХЕИ, а само са мрънкали по телефона на фирмата?
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Опит за предумишлено убиство на много хора потенцялно деца?

Фалшифициране на документация, трябва да се опишат какви продукти са се копували по фактури.

Каде се намира в цялата схема ХЕИ?
Защо болницата не се е проверявала само качеството на храната?

Да видим прокуратурата.
26
2
 
17
 
! Отговори
аз преди 5 дни
много ми е интересно, тия лелки готвачките, ако не бяха бивши служители на фирмата, а бяха добре платени, щяха ли да разказват всичко това ... Защо като са виждали всчки нередности не са сигнализирали навреме, а чинно са изпълнявали задълженията си ...
ех манталитет ...
25
0
 
12
 
! Отговори
Radi преди 5 дни
Дано прокуратурата се самосезира, защото знам за какво става дума. Миналото лято и аз бях в Пирогов за няколко дена ...... Е такава отврат дето ми даваха да ям никъде няма!
24
0
 
10
 
! Отговори
До Хихи преди 5 дни
Винаги ми е минавало през ума, но чак толкова да са гадни хората. Със сигурност няма да хапна, и ДДС 0 ако искат да го направят. Отврат.