НАП: Потребителите може въобще да не усетят намаленото ДДС

Повече пари ще останат в джоба на търговците
Обновена: 30 юни 2020 10:33 | 30 юни 2020 10:33,
32
НАП: Потребителите може въобще да не усетят намаленото ДДС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Намаляването на ДДС до 9% за година и половина при ресторантьорството, книгоиздаването и бебешките храни и консумативи е възможно да не бъде усетено от потребителите като по-ниски цени, като за сметка на това повече пари ще останат в джоба на търговците. Това коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров пред bTV, преди новата ставка да влезе в сила.

Още по темата

„ДДС се прилага от повече от 50 г. в ЕС и на много места, където е въведена такава диференцирана ставка, този мач най-общо казано е игран и в преобладаващата част от случаите крайният резултат, за съжаление, не е намаляване на крайната потребителска цена, а оставане на определен буфер, марж за търговеца, което в специфичния контекст в България се счита за антикризисна мярка“, обясни той.

По думите му именно заради обвързването на 9-те процента с ресторантьорската услуга на мястото на търговеца с пряко и непосредствено предлагане на храна и напитки една пица може в заведение да е с ниско ДДС, а при доставка – със стандартни 20%. Бъчваров подчерта, че „касовите апарати са последният проблем“ и могат да се препрограмират даже дистанционно.

„Нека да приемем, че НАП ще прилага разумно контролния си механизъм, предполагам, че данъчните органи също могат да си поръчат пица дистанционно“, отбеляза говорителят на приходната агенция.

Получава ли се обаче ситуация, в която се дават стимули на бизнеси, които най-често са хващани в нарушения? „Рисковете по отношение на ресторантите и нощните заведения са относително по-големи, отколкото в останалите браншове, но не ме карайте да правя политически изказвания“, отговори Росен Бъчваров.

Преди дни стана ясно, че след близо 30 г. в системата на данъчните, напуска директорът на дирекция „Контрол“ Васил Панов. Той е представлявал НАП и в Държавната комисия по хазарта.

„Мотивите му са лични, това е негово лично желание“, обясни Росен Бъчваров. На въпрос дали Панов е допуснал по-ниското облагане за хазартни фирми на Васил Божков говорителят на приходната агенция припомни, че ДКХ е колективен орган с представители на ред други ключови ведомства.

Хазартът беше облаган до 2014 г. с данъци. След 2014 г. те бяха заменени с такси и излязоха от полето на НАП“, подчерта Бъчваров.

Той коментира и одита на Сметната палата, според който в дирекции на НАП ревизиите не са възлагани автоматично. По думите му това е така единствено в „големи данъкоплатци“, където са събрани 1000 фирми, осигуряващи 30 на сто от приходите. „В останалите структури има, например, 300 000 фирми и, когато трябва да се изберат 3000 за ревизия, има селекция. В „Големи данъкоплатци“ се проверяват всички през определен период от време“, поясни говорителят на Националната агенция за приходите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
4
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
И потребителите, и бюджетът ще са прецакани. А ресторантите ще са си все тъй полупразни.
27
1
 
2
 
! Отговори
Коко преди 3 години
А за тези, които разчитат на чуждестранни туристи? Тях какво, кучета ги яли!Има доста бизнеси - ресторанти, хотели, барове, мини екскурзии, атракциони, тур агенции които разчитат на 100% чуждестранни гости. Тях нито 60/40 ги спасява, нито 9% ДДС, просто щото имат НУЛА продажби. Много ще е интересно сега да видим приходите в бюджета в края на летния сезон. Но така ще се получи, като не помагаш на бизнеса, той ще фалира (или няма да работи) и няма да ти плати данъци.
26
0
 
9
 
! Отговори
пери преди 3 години
Че то, ддс-то, да не е намалено заради потребителите? Кой ти мисли за тях?Тая новина ми дойде леко излишна...
25
0
 
7
 
! Отговори
Питам Боко преди 3 години
Бойко защо пак излъга народа си?
24
1
 
6
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Ако предположим че отидете на плажът в БГ и направите една сметка за 100лв включваща малко тиквички по гръцки -едно винце едни хамбургер и една вода и 4 барбарона и 2-3 барбаганьоса ( барбаганьос джента--джин с мента) то на ДДС 20% са 20лв -Но на 9% са 9 лв - или казано ще спестите 11 лв за да си поръчате още един барбарон за да си слагате краката на него -АЙ ЧЕСТИТУ!-който ме е разбрал,,-разбрал -който не е -да ме е разбрал))хахаха
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Потребителите може въобще да не усетят намаленото ДДС" - нали това беше целта на мероприятието
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За потребителите даже ще излезе по-скъпо, защото ще трябва да запълнят дупката в бюджета от по-ниското ДДС. Така и не разбраха - или преференции за всички, или за никой. Всичко друго е популизъм и демагогия.
21
1
 
14
 
! Отговори
Така де преди 3 години
Това беше идеята. Повече пари в джоба на търговците. И те са хора. Имат да изплащат яхти , имения в Гърция и някой друг Майбах....Не е лесно !
20
1
 
10
 
! Отговори
А , Добър ден преди 3 години
Сега ли го разбрахте ?
19
1
 
8
 
! Отговори
Честно преди 3 години
Я да го връщате обратно ддс-то!!
18
0
 
17
 
! Отговори
Данъчен експерт преди 3 години
ДДС е данък върху потреблението, а не върху бизнеса. Щом в прав текст ни казват, че именно потребителите няма да усетят намаленото ДДС, значи това намаляване се прави, за да се разпределят едни пари между едни хора.
17
0
 
14
 
! Отговори
Ф.С.В преди 3 години
От както ДДС стана 9% за заведенията- цените там са почти ДВОЙНИ!!! В Тази Държава на Парадокса -ако чуете че нещо ще поевтинее -значи е ТОЧНО НАОБРАТНО- И ГАЗТА "НАМАЛЯ" АМА САМО НА ПРИКАЗКИ!!
16
0
 
10
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 3 години
е тогава какъв е смисълът от намаляването? На хартия намаляването на данъка трябваше да намали цените, оттам да увеличи потреблението и да увеличи оборота. Иначе дали ще е 9% или 20% ДДС, за търговеца е все тая, защото той не плаща ДДС, а само го внася, плащат клиентите.
15
6
 
1
 
! Отговори
селянин преди 3 години
никога никъде по света цените на стоките и услугите не са намаляли за туй бедните да одат да бачкат повеке и да не умуват а я па ке си сипем една малка ракийка от 300 грама
14
1
 
10
 
! Отговори
от немско преди 3 години
хран.стоки - 5 % ддснехран.стоки - 17 % ддстова е от днес , при хран.стоки цените паднаха с 3 до 10 цента средно .
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбирам защо намаление на ДДС-то трябва да има само в тези сектори при положение, че почти всички са засегнати от "коронакризата"?
12
0
 
20
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Значи разбирайте го така: Някой определени мутри с ресторанти техните любовници и деца ще карат нови коли за по над 500 000лв едната! И това ще го платим ние с нашите пари! А тия дето ще умират от глад еми за тях остава да изтеглят кредит, бърз, за гробно място! Всичко остава в търговеца, за потребителя цената не само не намалява а се увеличава дори! А и според мен трябваше да се намали ДДС на храните! Така поне имаше малък шанс сметките в хранителния магазин да намалеят! Ха дано ама ...
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че, кой си е мислил, че ще има намаление :)
10
0
 
9
 
! Отговори
Лично мнение преди 3 години
А защо тогава да са с по-ниско ДДС като обикновените хора няма значение? Четох, че за книгите продажбата им от март досега е спаднала от 50% до 80%. Ако не се намалят дори с малко, направо да си закриват книжарниците. Обичам да чета, но новите интересни книги са по 18 лева. Е, искат , или не искат да им ги купят хората книгите? Ако се намалят поне с малко, с радост ще си купя книги.
9
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ха-хаАбе хахлю! Нали БСП, Нинова и Гумен Речев тръбяха и атакуваха ГЕРБ да намалят ДДС-то! То на чугунени глави с Политикономия на социализма под мишката няма как да се обясни. Цените са пазарни. Една стока се продава на колкото може да се плати за нея. Колко минуса отнесох тогава? Какви намаления на цени сънувахте? ГЕРБ Ви виновни, че сте кухи ***! Угодиха Ви под натиск, напук на политиката си, за да видите на практика, че това са популиски мерки!