Пада ДДС за книги, детски стоки, ресторанти

Новата намалена ставка от 9% е временна
1 юли 2020 08:12, Елка Василева
36
Пада ДДС за книги, детски стоки, ресторанти
Снимка: архив, БГНЕС

Намалената ставка на ДДС в размер на 9% за книги, ресторанти и някои детски стоки влиза в сила от днес.

Намалението е част от социално-икономическите мерки на кабинета за справяне с последиците от коронакризата. Ставката от 9% е временна и ще остане в сила до края на следващата година.

Мярката беше договорена на среща при премиера Бойко Борисов и гласувана, но без съгласието на финансовия министър Владислав Горанов и председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Според експерти намалението ще се усети при потребителите на детски храни и санитарни материали, в цените на новоиздадените книги, но не и в сметката ни в ресторанта.

От бранша напомнят, че ДДС от 9% ще важи само при консумация на място в заведенията. А бирата, виното и спиртните напитки остават в досегашния режим.

С непроменена ставка на ДДС остават и храните, и напитките от павилионите, както и от вендинг машините.

За клиентите обаче промяна в цената на стоките няма да има единодушни са и търговците, и данъчните.

 


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
да намалят данъците и за хората с големи сещате се...щото в момента лобитата се избиват кой да намаже от ситуацията и явно си мерят.... та, нека тия правила важат и за обикновените хора, хората с големи да плащат по малко данъци, щом това очевидно важи за туристическия банш
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз съм твърдо против намаляването на ДДС за ресторантите! И ще отстоявам тази моя позиция докрай, въпреки че една птичка пролет не прави!
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
да свалят ддсто и на презервативите, че скоро ще напълним родилните отделения а здравната каса няма пари
31
0
 
1
 
! Отговори
Безлицев преди 1 месец
До 23 Теб никой не те е проверявал колко си нормален, така че това, че се смяташ за такъв нищо не означава, всички луди се смятат за нормални.
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Припомням
Ааааа! Работиш и си плащаш данъци и осигуровки процентно много повече от тук. Това пропусна да го споменеш? Само "хубавата"част.
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 27
И какво като ти намалят ДДс-то на основни храни и лекарства? Чакаш цените ли да паднат? Хаха! Горива, ток и пшеница когато поевтиняваха да ти намалиха цените? ДДС-то не влияе на цената!!!! Предлагането и платежоспособното търсене определят ценат!! Маркс и Енгелс от кога са го написали? Ни ние не четем "Капитал", а дивоята им "Манифест на комунистическата партия".
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
спирам да купувам книги на хартия спирам морето тази година и без това е опасно и да видиме кон боб яде ли
27
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя маскираната какво общо има със статията?
Не ни навирайте в очите разни хипохондрици. Ами задавайте въпроси на ония ***, дето дават да дишат само на техните си хора - тия с ресторантите. Защо намалиха тяхното ДСС? Защо не помогнаха на хората реално, като, например,намалят ДДС на основни храни и лекарства?
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И какво ми се хвали т.нар. правителство с това, че намалило данъка на своите хора - ресторантьорите?
Гражданите от това облекчение не виждаме никакво.
Това е помощ само за техните хора.
България е единствената държава, в която т.нар. държава не помогна на хората в тази криза.
25
0
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Нищо не гарантира, точно обратното. Доказателство е наглеца с барбароните. Продава ти вода, която в магазина е 1 лв за 5 лв. Ама 1 лв в магазина е за теб, защото си я плащаш с 20% ДДС. Този наглия я купува на едро и с 9% ДДС, така че печалбата му е още по-голяма. Е, това показва ли ти ясно какво стана, като им дадоха аванта да печелят още повече. Станаха още по-нагли
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И кое гарантира, че това е в полза на потрпебителите? ресторантите си вдигнаха поголовно цените. Затова и ще им са ниски оборотите занапред. Не бенужно точно тяхното ДДС да намалява. Достатъчно е да се намали или да отпадне това на лекарствата и храните. Като в редица бели държави.
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде стига вече сте пускали снимки на зомбитаа с маски с повод и без повод. Нещо май се пънете да внушавате овързването с намордник като новата обществена норма, ама не ви се получава особено. Единствено будите отвращението на нормалните хора. Малко ги гледаме по улиците тези безлицеви ненормалниции, че и по сайтовете трябва да ни ги натрапват. Срамота!!!
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Германия също са намалили ДДС и в резултат на това получавам писмо от магазинче, в което съм пазарувал, че тази промяна вече Е отразена в цените на продуктите, които предлагат. Ако цените на крайният потребител(който трябва да е потребител и на ресторанти, кръчми и хотели) не са паднали как ще ги накарате да дойдат тези клиенти(повечето от които също засегнати финансово от кризата)? Някак си "бинесмените" трябва да почват да мислят за качество, а не да я карат на самотек.
21
11
 
0
 
! Отговори
ЩастливецаСофия преди 1 месец
На който му е скъпо, да не сяда. Заведенията не са за шир потреба, разчита се на успешни и добре заплатени хора. Тези със заплатите по 800 лв. има квартална скара бира и топла точка по веригите. За всеки влак си има а пътници. Качеството изисква цена.
20
1
 
6
 
! Отговори
!? ама сериозно преди 1 месец
Правят и невъзможното , само и само да не намалят ДДС-то върху основни хранителни стоки, както е на много места в Европа.
И да не забравяме , че ако продължават така , за догодина ще го ядем немит, държавата живее от данъци , а тази година ще се внесат доста по-малко от прогнозираното.
19
0
 
11
 
! Отговори
Митко 21 см преди 1 месец
Нещата са в ръцете на хората. Ако не им сядате на кръчмите ако ще и 0 да е ддсто пак ще изпофалират. Аз не сядам от март - излишен разход, 9 кинта шопската салата в София- да си я ядат. Обаче снобарчета и метрески по цял ден пълнят Рафита, Хепита и подобни мутренски заведенийца из центъра
18
0
 
8
 
! Отговори
Иван Пешев преди 1 месец
За клиентите остава да чакат да им дигнат данъци, че да си избият парите и тогава ще видят хотелиерите какво значи бойкот и за книгите също и за детските храни. Това не ви е 90-те когато още нямаше откъде да се купи нищо , сега им всичко и може да се поръча от цял свят !!!
17
4
 
1
 
! Отговори
алооооо преди 1 месец
до 12 : ами стой си там бе , такива “ преуспели “ дето идвате тук да си лекувате зъбите и когато сте болни ( щото е евтино ) !
16
1
 
6
 
! Отговори
въпрос преди 1 месец
а цените ше намалят ли , след падането на ДДС ?
15
0
 
13
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
И да допълня само, че онзи с мазната косица, дето разправяше, че сега щели да качат заплатите на персонала, ще го чакате, ама кога пръдне бухала на син камък. Тези с книжарниците и магазините за детски стоки и храни - също