Пада ДДС за книги, детски стоки, ресторанти

Новата намалена ставка от 9% е временна
1 юли 2020 08:12, Елка Василева
36
Пада ДДС за книги, детски стоки, ресторанти
Снимка: архив, БГНЕС

Намалената ставка на ДДС в размер на 9% за книги, ресторанти и някои детски стоки влиза в сила от днес.

Намалението е част от социално-икономическите мерки на кабинета за справяне с последиците от коронакризата. Ставката от 9% е временна и ще остане в сила до края на следващата година.

Мярката беше договорена на среща при премиера Бойко Борисов и гласувана, но без съгласието на финансовия министър Владислав Горанов и председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Според експерти намалението ще се усети при потребителите на детски храни и санитарни материали, в цените на новоиздадените книги, но не и в сметката ни в ресторанта.

От бранша напомнят, че ДДС от 9% ще важи само при консумация на място в заведенията. А бирата, виното и спиртните напитки остават в досегашния режим.

С непроменена ставка на ДДС остават и храните, и напитките от павилионите, както и от вендинг машините.

За клиентите обаче промяна в цената на стоките няма да има единодушни са и търговците, и данъчните.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да намалят данъците и за хората с големи сещате се...щото в момента лобитата се избиват кой да намаже от ситуацията и явно си мерят.... та, нека тия правила важат и за обикновените хора, хората с големи да плащат по малко данъци, щом това очевидно важи за туристическия банш
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм твърдо против намаляването на ДДС за ресторантите! И ще отстоявам тази моя позиция докрай, въпреки че една птичка пролет не прави!
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да свалят ддсто и на презервативите, че скоро ще напълним родилните отделения а здравната каса няма пари
25
0
 
2
 
! Отговори
Безлицев преди 3 години
До 23 Теб никой не те е проверявал колко си нормален, така че това, че се смяташ за такъв нищо не означава, всички луди се смятат за нормални.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПрипомнямАаааа! Работиш и си плащаш данъци и осигуровки процентно много повече от тук. Това пропусна да го споменеш? Само "хубавата"част.
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 27И какво като ти намалят ДДс-то на основни храни и лекарства? Чакаш цените ли да паднат? Хаха! Горива, ток и пшеница когато поевтиняваха да ти намалиха цените? ДДС-то не влияе на цената!!!! Предлагането и платежоспособното търсене определят ценат!! Маркс и Енгелс от кога са го написали? Ни ние не четем "Капитал", а дивоята им "Манифест на комунистическата партия".
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя маскираната какво общо има със статията?Не ни навирайте в очите разни хипохондрици. Ами задавайте въпроси на ония ***, дето дават да дишат само на техните си хора - тия с ресторантите. Защо намалиха тяхното ДСС? Защо не помогнаха на хората реално, като, например,намалят ДДС на основни храни и лекарства?
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво ми се хвали т.нар. правителство с това, че намалило данъка на своите хора - ресторантьорите?Гражданите от това облекчение не виждаме никакво.Това е помощ само за техните хора.България е единствената държава, в която т.нар. държава не помогна на хората в тази криза.
20
0
 
11
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Нищо не гарантира, точно обратното. Доказателство е наглеца с барбароните. Продава ти вода, която в магазина е 1 лв за 5 лв. Ама 1 лв в магазина е за теб, защото си я плащаш с 20% ДДС. Този наглия я купува на едро и с 9% ДДС, така че печалбата му е още по-голяма. Е, това показва ли ти ясно какво стана, като им дадоха аванта да печелят още повече. Станаха още по-нагли
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И кое гарантира, че това е в полза на потрпебителите? ресторантите си вдигнаха поголовно цените. Затова и ще им са ниски оборотите занапред. Не бенужно точно тяхното ДДС да намалява. Достатъчно е да се намали или да отпадне това на лекарствата и храните. Като в редица бели държави.
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде стига вече сте пускали снимки на зомбитаа с маски с повод и без повод. Нещо май се пънете да внушавате овързването с намордник като новата обществена норма, ама не ви се получава особено. Единствено будите отвращението на нормалните хора. Малко ги гледаме по улиците тези безлицеви ненормалниции, че и по сайтовете трябва да ни ги натрапват. Срамота!!!
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Германия също са намалили ДДС и в резултат на това получавам писмо от магазинче, в което съм пазарувал, че тази промяна вече Е отразена в цените на продуктите, които предлагат. Ако цените на крайният потребител(който трябва да е потребител и на ресторанти, кръчми и хотели) не са паднали как ще ги накарате да дойдат тези клиенти(повечето от които също засегнати финансово от кризата)? Някак си "бинесмените" трябва да почват да мислят за качество, а не да я карат на самотек.
16
1
 
7
 
! Отговори
!? ама сериозно преди 3 години
Правят и невъзможното , само и само да не намалят ДДС-то върху основни хранителни стоки, както е на много места в Европа.И да не забравяме , че ако продължават така , за догодина ще го ядем немит, държавата живее от данъци , а тази година ще се внесат доста по-малко от прогнозираното.
15
0
 
9
 
! Отговори
Иван Пешев преди 3 години
За клиентите остава да чакат да им дигнат данъци, че да си избият парите и тогава ще видят хотелиерите какво значи бойкот и за книгите също и за детските храни. Това не ви е 90-те когато още нямаше откъде да се купи нищо , сега им всичко и може да се поръча от цял свят !!!
14
0
 
14
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
И да допълня само, че онзи с мазната косица, дето разправяше, че сега щели да качат заплатите на персонала, ще го чакате, ама кога пръдне бухала на син камък. Тези с книжарниците и магазините за детски стоки и храни - също
13
0
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Тоя дето си мисли, че нещо изобщо ще поевтинее, значи е най-наивния оптимист на света. Нито детските храни и консумативи, нито книгите, нито нищо, дето му намалят ДДС-то. Единствената промяна ще е, че сега собствениците на книжарници и търговци в тези сфери ще сменят джипа KIA с джип Lexus. И не си мислете, че хората не купуват книги. Бившата ми даваше всеки месец по 100лв за художствена литература, а аз поне по 30 за специализирана. Само за една книга за 3ds max с техники за рендване 100лв
12
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни глупости. Вместо да помогнат на целия народ с по ниско ддс за хранителните стоки, те помагат на мафиотите. ПЕРВЕРЗИЯ!
11
3
 
6
 
! Отговори
Припомням преди 3 години
Че България е единствената страна член на ЕС, която не подпомогна по никакъв начин гражданите си в условията на глобална криза! Давам личен пример от UK : Два месеца получавам помощ от 525 лири, а работя, има данъчни и банкови ваканции и т.нат....
10
0
 
6
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
Продължава обаче тенденцията,болните във вътрешността ,а морските курорти докоснати от Бога.Никакви заразени...Ех,падам!!!
9
0
 
6
 
! Отговори
Пунта Мара преди 3 години
А за лекарствата, горивата, битовите услуги. То ок, но изброените са по скоро екстра в битието на българинът. Не са от малката потребителска кошница. Прах в очите на слепите, та Тиквата да се бие в гърдите като горила и да вика " Аз това ви направих, Аз онова; Имате късмет с мен"....