Задава ли се нова заплаха – ще има ли нов щам на свинския грип от Китай?

Хората нямат имунитет срещу новите вируси, каза проф. Радостина Александрова
63

Учени от Китай алармираха, че се задава нов щам на грип, подобен на свинския от 2009 г., който има потенциал да се превърне в пандемия. Идентифициран е в Китай. Вирусът може да мутира допълнително, така че да се разпространи лесно от човек на човек и да предизвика глобална пандемия.

Вирусологът проф. Радостина Александрова заяви пред "България сутрин", че годишно се появяват много нови вируса и самата му поява не е толкова притеснителна.

Още по темата
"Всяка година се появяват нови вируси. От тях 60-70 засягат човека, а 3 или 4 идват от животни. Новите вируси са опасни за хората, защото нямаме изграден имунитет. Свинята е много удобна за развитие им, тя е като вълшебна колба, в която се появяват нови и нови", обясни вирусологът.

Радостина Александрова посочи, че все пак имаме някакъв изграден имунитет към свинския грип.

"През 2009 г. имаше основателни причини за притеснение, беше доста сериозна пандемия. Обхвана хората до 20-29 г., смъртните случаи бяха при 60% от тях. Това е сравнително нов вирус, имаме остатъчен имунитет, в кръвта ни има антитела", отбеляза тя пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Александрова коментира, че голяма част от вирусите идват от Изтока заради голямата територия.

"Не всички идват от Азия. Грипните и двата SARS от 2002-2003 г. дойдоха от там наистина. Но територията е огромна и най-гъсто населена, с много голямо биоразнообразие", каза тя.

В биологията рядко 1+1 е 2, подчерта вирусологът. Това е причината ковонавирусът да ни изненадва.

"Коронавирусите притежават наследственост и изменчивост, затова човешкият организъм не успява да отговори с кръстосан имунитет на COVID-19. Всеки един отговор, който намерим за него, ни създава нови въпроси", изтъкна тя.

Коронавирусът не показва признаци да си тръгва, смята проф. Александрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Китай имат специални части които издирват на Запад китайски олигарси които незаконно са изнесли милиарди (там използват банки, не пачки) и ги връщат в Китай. Там ги съдят, а някои от тях след това ги събличат по *** и по потници, нареждат ги в редица на площада на колене и им пускат по едим кypшум в тила.
32
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние се шегуваме защото короната не ни удари,но ако това ни удари няма да ни е до шеги. Китай дължи обяснение какво става на негова територия. Трябва да се създаде международна група от лекари,вирусолози,които да влязат в Китай и да прегледат биооръжието в лабораториите им,и да се сложат под международен контрол,след като тези примитивни китайци не могат да си контролират лабораториите. Трябват спешни мерки,а не след 3 месеца всички да пострадаме,по-брутално от до сега.
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Учени от Китай алармираха, че се задава нов щам на грип"Кои по-точно учени от Китай?
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баце и Мутафчията потриват доволно парички, в очакване пак да опън едни евро-парички.
29
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай и Индия нямат право да живеят като нас богатия Запад. Ако живееха като нас, нямаше да има толкова ресурси на планетата и това означава ние да обеднееем, това е заплаха за нашия жизнен стандарт за нашия уел биинг. Ако искаме да живеем и да потребляваме и да си купуваме хубави неща и да сме щастливи Китай и Индия и Русия трябва да бъдат унищожени на всяка цена.
28
1
 
6
 
! Отговори
Чайните преди 3 години
Този път прилеп или някой таралеж са хапнали?!
27
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай ще се превърне в най-големия развъдник на какви ли не щамове с това многобройно население. На много места хигиената е на нулево ниво. Жалко, че ще пострада цялото човечество с тези китайщини. Прекалиха...
26
2
 
6
 
! Отговори
Капиталист демократ преди 3 години
Ох, кога най-после ще дойдат новите модерни 50 годишни F-16 Block-70V да фръкнем до Китай и да приключим там с комунизма и да живеем щаствливо при демокрацията и капитализма. Ох, всички нещастия идва от комунизма и Китай, а капитализмът с демокрацията е толкова хубав, толкова прекрасен, ох, ако не беше комунистически Китай. Ох!
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я са да видим, пак ли някой китаец е ял забранена храна
24
5
 
6
 
! Отговори
Решението преди 3 години
Затова трябва да се унищожи първо Китай, после САЩ, после Русия и чак тогава всички останали от клубът на "великите сили". Накрая да останат само по обикновените и миролюбиви народи като нашия. Тия другите големите не стават за нищо.
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно имат нужда от повече трупове,и новия щам на свинския ще им ги осигури. Китайските слуги на глобалистите трябва да бъдат наказани явно само Тръмп иска това.
22
1
 
11
 
! Отговори
SS преди 3 години
Абе, само аз усещам колко агресивно започнаха пак да плашат по медиите......
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Веднага цял Китай под карантина,никакви връзки със света,и никакви китайски стоки.
20
0
 
3
 
! Отговори
Цун кай ху й преди 3 години
Аааааааааааааааааапчиххх.... Майтап бе Уили!
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще има нов щам на голяма тояга накрая! Май ви трябва една голяма тояга и само през гърба и устата! Ши ви дам един вирус аз! Майчичката ви!!!!
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фалш!
17
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'' нов щам на свинския грип от Китай? ''.............Като всяка комунистическа диктатура Китай използва всички средства в борбата си с империализма ... очевидно им е хрумвало, че могат да използват вирусите като оръжие ... създаване на психози, заплахи, паника ... комунистите нямат равни когато иде реч до пропаганда, агитация и манипулация.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъз пък и тя се изказа....Китай бил най- гъсто населената държава. Китай на кваддратен километър има 150 човека, Индия - 400.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И защо пандемия?Да се изолират тия китайци,че ние си спираме производствата, а те си работят спокойно
14
1
 
13
 
! Отговори
Доктор Иванов преди 3 години
Аз пък очаквах миши грип, нали сме все пак годината на плъха.